03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 02

In 't kort

Lang leve de Apache

De laatste Nederlandse Apache Block-II helikopter is vorige maand door het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) aan het Defensie Helikopter Commando (DHC) afgeleverd. ​

Met de upgrade is een aantal operationele beperkingen opgelost. Het betreft voornamelijk de mogelijkheid om snel een betrouwbaar beeld van de tactische omgeving te krijgen en tactische informatie uit te wisselen met andere vliegtuigen en grondeenheden. LCW heeft de afgelopen jaren alle 20 heli’s onder handen genomen. De 8 Nederlandse Apaches die zijn gestationeerd in Fort Hood (USA), zijn al eerder door Boeing in Amerika gemodificeerd. 

De Apache-simulator op het DHC is de afgelopen jaren ook gemoderniseerd naar de nieuwste Block-II configuratie en wordt binnenkort voorzien van de laatste software update.

Streepje

Pilatus PC-7 vernieuwd

Het modificatieproject van de Pilates PC-7 lesvliegtuig is afgesloten. Directeur Projecten DMO, commandeur Dick Kreiter (foto) en plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Mario Verbeek luidden het feestelijke moment in.

13 toestellen zijn het afgelopen 1,5 jaar bij de fabrikant in Zwitserland gemodificeerd, getest en gecertificeerd. De PC-7 heeft onder andere nieuwe cockpit instrumenten gekregen, een zogenaamd 'glass-cockpit'. Hiermee neemt de trainingswaarde voor de aspirant-vlieger toe in aanloop naar de komst van de F-35 toe. Tegelijk met de cockpit modificatie is het frame van het vliegtuig op 16 punten verbeterd. Dat was nodig om met de PC-7's de beoogde levensduur veilig te kunnen halen.

Lees hier een uitgebreide reportage over de PC-7.

Streepje

Samenwerking gevierd

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) en Thales ontwikkelen het Above Water Warfare System (AWWS), waarvan de eerste toepassing op nieuwe fregatten zal plaatsvinden. 

AWWS beschermt de schepen tegen de huidige en toekomstige dreigingen. Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard bezocht Thales in Hengelo met een delegatie om de samenwerking te onderstrepen.

De huidige multipurpose fregatten in dienst van de Koninklijke Marine en Belgische Zeemacht bereiken het einde van hun levensduur. De volgende generatie (zie artist impression) moet vanaf 2024 deze 2 Nederlandse en 2 Belgische M-fregatten vervangen. De fregatten zullen gespecialiseerd zijn in onderzeebootbestrijding, maar moeten zichzelf, en andere eenheden, kunnen verdedigen tegen lucht- en oppervlaktedreigingen door middel van een state of the art vuurleidingsysteem, AWWS.

Streepje

DPO gaat groen

De Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) heeft de dieselmotoren voor de aandrijving  van de pompen in Pernis en Klaphek vervangen door elektromotoren. Het verdwijnen van de diesels vermindert de uitstoot van CO2 en andere emissies. Daarnaast kan DPO nu veel flexibeler werken, mede dankzij de centralisering van de besturing van de elektromotoren op 1 plek.

De DPO (onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie) verzorgt en bewaakt het transport van vliegtuigbrandstoffen naar militaire en civiele vliegvelden binnen en buiten Nederland. Hiervoor heeft de organisatie een eigen pijpleidingnetwerk dat ook aansluit op het Central Europe Pipeline System. Het proces wordt grotendeels bestuurd vanuit de centrale controlekamer op het depot Pernis in Poortugaal.

Lees een uitgebreide reportage hier in dit blad.

Streepje

Mijnenjager Frans

Een consortium onder het Franse Naval Group gaat de 12 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor de Belgische en Nederlandse marine bouwen. Na een door de Belgen geleide Europese aanbesteding kwamen de Fransen als beste uit de bus.

De huidige mijnenbestrijders (op de foto Zr. Ms. Zierikzee) zijn meer dan 30 jaar oud en naderen het einde van hun levensduur. Operationeel zijn ze niet langer opgewassen tegen nieuwe vormen van dreiging. De te bouwen mijnenbestrijdingsvaartuigen gaan op een andere manier opereren. Door het gebruik van onbemande systemen hoeven ze fysiek niet meer het gebied in te varen waar zeemijnen kunnen liggen.

Streepje

Prijs

Het Multi-Role Tanker Transport Fleet-project is in Washington DC een van de winnaars geworden bij de The Aviation Week Network’s Laureate Award. 

Er zijn 4 categorieën bij deze uitreiking: Defense, Commercial Aviation, Business Aviation en Space. Het luchtmachtproject kreeg 2 prijzen. Het werd niet alleen als 'opvallendst' verkozen in de categorie Defensie, operaties, maar kreeg ook nog eens de Grand Laureate Award in de overall categorie Defense.

De Defensie Materieel Organisatie is verantwoordelijk voor het MRTT-project en heeft daarmee een brug geslagen tussen de behoefte van tankercapaciteit en strategisch transport en het vergroten daarvan. Het NATO Support en Procurement Agency (NSPA) is het NAVO-agentschap dat namens de deelnemende landen het project uitvoert en verder realiseert.

Streepje