Tekst Evert Brouwer

Pools pakket

In 7 jaar tijd wil Polen liefst 45 miljard euro extra uitgeven aan de broodnodige modernisering van de krijgsmacht. Hoog op het verlanglijstje staat de bestelling van 32 gevechtsvliegtuigen van de 5e generatie. Meest waarschijnlijke kandidaat om de sterk verouderde vloot van Sukhoi-22’s en MiG-29’s te vervangen, is de F-35. Ook investeert het land in nieuwe onderzeeboten, aanvalshelikopters en cyberveiligheid.

Het eerste contract voor de vernieuwing is trouwens al getekend, maakte premier Mateusz Morawiecki bekend. Het gaat om 20 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) van producent Lockheed Martin, ter waarde van 400 miljoen euro.

Singapore duikt onder

De eerste Type 218SG-onderzeeboot voor Singapore is onlangs te water gelaten bij Thyssenkrupp Marine Systems in Kiel, Duitsland. Het Aziatische land heeft 4 van deze dieselelektrische ‘subs’ aangeschaft om de slagkracht op zee te vergroten. Deze onderzeeboten zijn bij uitstek geschikt om te opereren in de relatief ondiepe, maar druk bevaren wateren rond de republiek. Hiervoor zijn speciale sensoren aangebracht, waardoor de bemanning - zo’n 30 koppen - een beter ‘zicht’ heeft op de omgeving.

VAE onder pantser

Een opmerkelijke transactie had plaats in een van de Verenigde Arabische Emiraten. In Abu Dhabi tekende het ministerie van Defensie een contract voor 4 Mbombe 4x4 pantserwagens van het Zuid-Afrikaanse Paramount (bekijk de video). De Arabische unie is daarmee de eerste koper van dit type, waarvan er ook 6x6- en 8x8-versies zijn. Ze kosten zo’n € 500.000,- per stuk en worden geheel naar de wensen van de VAE aangepast. Mbombe is de naam van Zulu-krijgers.

De aanschaf van de voertuigen past in een moderniseringsprogramma van de strijdkrachten in de VAE. In totaal is hiervoor een slordige 1 miljard euro vrij gemaakt. Dat geld is bested aanPatriot-luchtdoelraketten, Russische antitankraketten – de EM150 Kornet – en een upgrade voor de radars van de F-16’s.

Portugezen schieten Belgisch

De Support and Procurement Agency (NSPA), de materieelorganisatie van de NAVO, heeft het Belgische FN Herstal als leverancier uitgekozen om geweren, granaatwerpers en machinegeweren te leveren aan de Portugese landmacht. Algemeen directeur generaal-majoor buiten dienst Peter Dohmen ondertekende het contract persoonlijk.

Het gaat om de productie en levering van 5.56mm en 7.62mm Nato-kaliber FN SCAR geweren (ook in dienst bij de US Special Forces), FN40GL granaatwerpers, de Minimi 5.56, 7.62 Mk.3 machinegeweren en bijbehorende accessoires.