06

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 02

Zaaien en oogsten

Tekst Saminna van den Bulk
Foto Louis Meulstee en Hans Roggen

Kijkje in de technische keuken tijdens DefLab

3.000 bezoekers zagen de nieuwste technologische snufjes van Defensie tijdens DefLab. Het nieuwe tech-event in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het doel: het werven van nieuw vakbekwaam defensiepersoneel. Maar hoe verleid je die potentiële werknemer?

Een vraag waar Bastiaan Knip zich al jaren over buigt. Hij is verantwoordelijk voor recruitment binnen DMO. “We moeten als Defensie een extra stap zetten om in de huidige arbeidsmarkt mensen binnen te halen. Vooral op het gebied van ICT en techniek zoeken we mensen.”

Maar de concurrentie op de arbeidsmarkt is groot, schetst Knip. “Daar komt bij dat de helft van de Nederlandse bevolking geen idee heeft wat Defensie allemaal doet en wat mensen daaraan kunnen bijdragen. Als militair, maar ook als burger. Onbekend maakt onbemind.”

 ‘Vuist maken’ 

Bastiaan Knip stond aan de wieg van Tech Base, het grootschalige techniekevenement dat sinds 2013 plaatsvond. Dit jaar is er DefLab voor scholieren, studenten en (young)professionals. “De doelstelling is om de zichtbaarheid van Defensie te vergroten, een kijkje in de keuken te geven. Daarbij bewijzen we dat Defensie voorop loopt op het gebied van innovatie. Daarin staan we niet alleen, maar werken we nauw samen met partners, zoals het onderwijs en het bedrijfsleven. En dat laten we zien. We maken vandaag gezamenlijk een vuist voor techniek en ICT.”

‘Rondrijden’  op een nieuwe quad 

Tijdens DefLab werden er meer dan 60 technologische innovaties getoond. Zoals de nieuwe hybride quad, die zowel op elektriciteit als op diesel kan rijden. Een voertuig, dat deze zomer getest wordt door het Korps Commandotroepen, bleek een ware publiekstrekker. Misschien wel omdat de bezoekers ook de kans kregen om de ‘groene’ quad te testen. Met een Virtual Reality-bril op, dat dan weer wel. 

“Ontdekken en beleven. De bezoeker krijgt door de interactieve experience een realistisch beeld wat het werken als militair, burgermedewerker, reservist en werkstudent inhoudt.”

Goud

Spelen met 3D-printers, sleutelen aan waterstofautootjes. Hiermee kun je mensen een klein beetje verleiden, misschien. De vraag is daarom: hoeveel personeel haal je met zo’n evenement binnen? “Dat is niet 1 op 1 te vertalen”, zegt Knip. “In eerste instantie levert een evenement als DefLab meer begrip op voor wat Defensie doet. Daarnaast laten we de mensen achter de techniek en de systemen zien.

En dat is waar volgens Knip de verleiding in schuilt. “We proberen mensen te betrekken en laten onze technici zelf over de techniek vertellen. Ook waarom ze voor een baan bij Defensie gekozen hebben en niet bijvoorbeeld bij de KwikFit; namelijk om een bijdrage te leveren aan vrede en veiligheid. Defensieverhalen horen en de techniek zelf ervaren? Die 2 samen zijn goud waard”, denkt Knip. 

Gek op gadgets

Iets dat bij de 23-jarige studente Merle in ieder geval in goede aarde valt. “Wat me aanspreekt bij Defensie is dat ze altijd met nieuwe snufjes en gadgets bezig zijn, zoals je hier op DefLab kunt zien. Het mooie is: de mensen die erbij staan kunnen je ook echt een verhaal vertellen over de technologie, omdat ze er zelf veel mee werken." Of ze nu aan de slag wil bij Defensie? “Dat weet ik nog niet."

Het bezoek aan DefLab is voor de 16-jarige Luke een eye-opener geweest. “Ik dacht echt dat technologie bij Defensie vooral robots waren die het werk van mensen overnamen. Wat blijkt: veel tech is vooral bedoeld om mensen te helpen, innovaties maken die mensen juist ondersteunen.” En toch…. Zijn keus staat al vast. Hij wil technicus worden binnen human technology. Geen defensietoekomst voorlopig, dus.

Gewonnen

Helemaal prima, aldus Knip. “We proberen hier geen vacatures te verkopen. We laten ons als Defensie zien. Als we mensen bewust hebben gemaakt van wat Defensie doet, dan hebben we dat met dit evenement al gewonnen. En wie weet ontkiemt het zaadje later. Bedenkt iemand zich over een aantal jaar, door de ervaringen tijdens dit evenement: ik wil me als defensiemedewerker ook in gaan zetten voor vrede en veiligheid binnen en buiten Nederland. Dan kunnen we misschien alsnog gaan oogsten.”