Tekst Evert Brouwer
Foto archief ministerie van Defensie

België investeert

België investeert de komende tijd flink in zijn krijgsmacht. Minister Vandeput van Defensie heeft een wet door het parlement geloosd, waarin plannen staan voor investeringen tot € 9,2 miljard. Belangrijkste punt is de aanschaf van 34 F-35's.

De nieuwe straaljagers slokken ongeveer een derde van het totale bedrag op dat wordt geïnvesteerd. Met de keuze voor de F-35 sluiten de Belgen aan bij veel andere Europese luchtmachten, waaronder Nederland.

Los van vliegtuigen, worden ook bijna 450 gevechtsvoertuigen voor de landmacht gekocht. Het gaat om de veelzijdig inzetbare Griffon en 60 Jaguar verkenningsvoertuigen van het Franse Nexter. Verder lopen onderhandeldingen met de Verenigde Staten om 2 zogenoemde MALE-drones aan te schaffen. MALE staat voor Medium Altitude Long Endurance. Voor deze taak kocht ons land eerder 4 MQ-9 Reapers. 

Ruilen doet…?

De Zuid-Koreaanse en Spaanse regering bespreken de komende maanden een opmerkelijke deal. Het Aziatische land heeft 50 trainingsvliegtuigen van Korea Aerospace Industries in de aanbieding en zou daarvoor graag Airbus A400M Airlifters van de Zuid-Europeanen ontvangen.

Het plan popte op tijdens de Farnborough International Airshow in Engeland. De Spaanse luchtmacht liet daar weten een opvolger te zoeken voor de verouderde vloot van Chileense jets van het type ENAER T-35C Pillan. Voorlopig zit Spanje echter nog met een teveel aan transportvliegtuigen in zijn maag. Het land wil niet meer dan 14 van de 27 A400M’s daadwerkelijk gaan inzetten. Dan moet er wel iets gebeuren met 13 van de 27 bij Airbus bestelde transportvliegtuigen die de Spaanse krijgsmacht niet meer nodig zegt te hebben. Zuid-Korea is geïnteresseerd in 4 tot 6 van deze toestellen.

Trainers voor Indonesië

Korea Aerospace Industries (KAI) heeft een contract van zo’n € 80 miljoen gesloten met Indonesië. De Zuid-Koreaanse defensie-industrie levert binnen 4 jaar 3 KT-1B trainingstoestellen.

Ook voorzien de Zuid-Koreanen de T-50i van de Indonesische luchtmacht van nieuwe radars en kanonnen. Daarvoor is 2 jaar uitgetrokken. De Tentara Nasional Indonesia-Angkatan Udara, afgekort TNI-AU, heeft in 2011 in totaal 16 T-50i’s en 17 KT-1B’s aangeschaft. 3 van die trainingsvliegtuigen gingen tijdens oefeningen verloren.

Argentinië moderniseert

Argentinië heeft voor het luchtverdedigingssysteem Oerlikon Skyguard III gekozen van producent Rheinmetall. Met de opdracht is een bedrag van € 3,4 miljoen gemoeid.

Het Zuid-Amerikaanse land zocht naar een systeem om het luchtruim te beschermen tijdens grote internationale evenementen, zoals de komende G20. In aanvulling op de Skyguard III, zijn Ground Observer 80’s van Thales en 6 L-band radarsystemen van INVAP gekocht. Bovendien kregen verouderde radars als de Elta EL/M-2106 en de TPS-43s een upgrade.

Taiwan krikt slagkracht op

Taiwan is van plan om zijn sterk verouderde artilleriestukken te vervangen door M777A2 houwitsers. Ook is gekozen voor de Excalibur precisiemunitie die eveneens wordt gebruikt bij de Nederlandse artillerie.

De aanschaf maakt deel uit van het plan Acute Thunder Clap dat de slagkracht moet versterken. Aanvankelijk leek het erop dat naast de M777A2 ook de M109A6 houwitser zijn intrede zou doen bij de Taiwanese landmacht. Maar na de aanschaf van M1A2 Abrams gevechtstanks bleek er een flinke hap uit het defensiebudget te zijn genomen. (Foto: US Army/Capt. Charlie Emmons)

 https://www.youtube.com/watch?v=w4SGdBWaZDI