13

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 08

In 't kort 2/2

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Nieuwe minister en staatssectraris

"Het werk bij Defensie is uitzonderlijk. Het vraagt moed, toewijding, vertrouwen en verbondenheid.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten, die nieuwe bewindsvrouw van Defensie. Ook heeft Defensie weer een staatssecretaris: Barbara Visser.

De minister zei zich te realiseren dat er afgelopen jaren veel is gevraagd van Defensie. Ze is dan ook blij met het regeerakkoord. “We kunnen 1,5 miljard investeren. Plannen daarvoor worden al voorbereid.” De minister beloofde direct aan de slag te gaan met een Defensienota, waarin komt te staan hoe de krijgsmacht wordt versterkt.

“We moeten er alles aan doen om mensen intern te laten doorgroeien. Tegelijkertijd moeten we ook extra collega’s aantrekken”, sprak de staatssecretaris. Net als de minister wil zij vertrouwen terugwinnen. “Met en vóór alle mensen bij Defensie.” 

Streepje

Kooy-afstudeerprijs

De afdeling Defensie en Veiligheid van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) kent sinds 2000 een prijs toe voor 'uitstekend afstudeerwerk' aan een universiteit of hogeschool. De prijs wordt gegeven voor de beste afstudeerscriptie in een voor Defensie en veiligheid relevante technologie.  Voordrachten  kunnen tot en met 20 december worden ingediend.

De uitreiking van de prijs is op woensdag 11 april 2018 tijdens het jaarlijkse Kooy Symposium. Ook dit keer in het auditorium van de legerplaats te Stroe.

Meer informatie over deze prijs, het ontstaan en winnaars tot nu toe, staat op www.kivi.nl/dv onder Prof. Kooy afstudeerprijs. 

Streepje

Nederland radarland

Defensie is koploper op radargebied. Dat geldt zowel voor de technologie als de ontwikkeling ervan. Dat werd opnieuw bevestigd op de themadag ‘Nederland Radarland’ van het gelijknamige platform in Den Helder. Het in 2002 opgezette samenwerkingsverband van Defensie, Thales Nederland, TNO, TU Delft en het Ministerie van Economische Zaken vierde daar het 15-jarig bestaan. 
 
De aanwezigen kregen inzicht in ontwikkelingen van nieuwe sensorsuites, onderzoeksprogramma's, drone-bestrijding en de toekomstige ontwikkelingen op radargebied. Nederland Radarland ontstond destijds om de voorsprong op anderen te behouden. Doel is innovatief te blijven op het gebied van radarontwikkeling. De doelstelling van de plannen is om ook in de toekomst als Defensie te beschikken over de modernste radar- en geïntegreerde sensoren ter wereld, tegen een lage prijs.

Streepje

Reservistenwerkgever

Zo’n 50 bedrijven en organisaties waren genomineerd door hun eigen personeel. De titel 'Reservistenwerkgever 2017' viel dit keer te beurt aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Staatssecretaris Barbara Visser reikte de award uit in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Zij roemde professor Henk Bonjer, die als afdelingshoofd chirurgie-arts Nadine van Veenendaal geregeld afstaat aan Defensie. “Hij snapt echt het belang van reservist zijn”, aldus de bewindsvrouw.

Eervolle vermeldingen waren er voor het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda. Dat eigen personeel bedrijven en organisaties nomineert, betekent volgens Visser dat deze medewerkers niet alleen tevreden en dankbaar zijn, maar ook heel trots. “En dat is toch wel de kroon op uw werkgeverschap”, zei ze.

Bij Defensie werken meer dan 5.000 reservisten. Zij werken zij aan zij met de meer dan 40.000 beroepsmilitairen.

Streepje

Vogelradar

De vliegbases De Kooy, Leeuwarden, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht krijgen zogenoemde ‘vogelradars’. Deze moeten vogels vroegtijdig en nauwkeurig detecteren. De radars zorgen ervoor dat het aantal vogelaanvaringen sterk afneemt, zowel en route als op de militaire locaties.

Onlangs tekende Defensie een contract met Robin Radar voor de aanschaf van 6 van deze innovatieve vogelradars. Ze kunnen vogels, vliegtuigen en voertuigen onderscheiden. Hierdoor voorziet het systeem meerdere gebruikers van informatie. De beelden komen via tablets real-time bij de voertuigen van de vogelwacht en in de toren van de verkeersleiding binnen. De vogelwacht verjaagt de vogels en adviseert de verkeersleiding. 

Streepje

ELIAS 1.3

Het Commando Landstrijdkrachten beschikt sinds kort over een nieuwe versie van het het basis command & control systeem ELIAS. Hoofd Systemen, Apllicaties, Training en Simulatoren kapitein ter zee Oudelaar droeg symbolisch een harde schijf over aan de directeur Training & Operaties van het CLAS, brigadegeneraal Tak.

ELIAS, wat staat voor Essential Land based Information Applications & Services, is het basis command & control systeem (C2) voor het ontplooide en mobiele landoptreden. In één gesloten keten, van pelotonsniveau tot aan brigadeniveau, beschikken alle gebruikers vanaf nu over de verbeterde versie van de meest essentiële functionaliteiten.