Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant-majoor Joyce Rutjes/Phil Nijhuis/sergeant-majoor Arnoud Schoor (video)

Technisch talent zoekt uitdaging

"Eerlijk gezegd heb ik nooit aan de Defensie Materieel Organisatie gedacht als werkgever", zegt Jeroen van Leeuwen (28), student aan de Technische Universiteit van Eindhoven. "De banen komen weliswaar naar me toe, maar ik wil wel iets hebben waarin ik me lekker voel. Defensie biedt avontuur, techniek en afwisseling. Dat is precies wat ik zoek."

Bastiaan Knip: ‘Werving van technisch militair én burgerpersoneel nodig’

Hij was een van de 155 technische studenten uit het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs die afkwamen op de manifestatie Techtalent op Vliegbasis Gilze-Rijen. Dat was een van de vele bijeenkomsten en masterclasses die de afgelopen maanden zijn gehouden om jonge technici te interesseren in een baan bij Defensie. “Voor heel Defensie zoeken we de komende jaren nieuw bloed. Behalve 40.000 militairen werken er ruim 15.000 burgermedewerkers bij Defensie”, zegt Bastiaan Knip, verantwoordelijk voor recruitment bij de DMO. “We hebben er op dit moment defensiebreed ruim 800 nodig, met name in de techniek en ICT. Daarnaast zijn we ook hard op zoek naar inkopers en projectmanagers. Het is voor veel mensen onbekend dat we behalve militairen ook op zoek zijn naar burgercollega’s bij Defensie. Dat gaan we de komende tijd veranderen’’.

Extra’s

“Prooien voor de arbeidsmarkt”, zo noemde presentator Roderik van Grieken de studenten uit het wetenschappelijk- en hoger beroepsonderwijs die afkwamen op Tech Talent. Er hadden zich iets meer dan 200 belangstellenden opgegeven, maar het is vrij normaal dat een aantal uiteindelijk niet komt opdagen. Sommigen van hen zagen af van de reis naar de vliegbasis, maar volgden een en ander via een livestream op Facebook. Of veel van de belangstellenden ter plekke of online uiteindelijk voor Defensie zullen kiezen? “In deze tijd moet je wel iets extra's te bieden hebben”, vindt senior adviseur Arbeidsmarktcommunicatie kapitein Ferry Robbers. En dat hebben we.”

De helikopters trokken veel bekijks op Gilze-Rijen.

Bijzonder

Wat er allemaal zo bijzonder is aan de werkgever Defensie, deden tal van sprekers uit de doeken. Werken met zeer moderne wapensystemen als de F-35, de Boxer en de radarsystemen op de schepen van de Koninklijke Marine. “Nu ik aan het einde van mijn studie ben, zoek ik een baan die helemaal bij me past”, meldt student alternatieve energietechnologie en innovatiewetenschappen Jeroen van Leeuwen. “Zo kwam ik toch bij Defensie terecht. De afwisseling, het avontuur, uitzendingen naar het buitenland; dat trekt me enorm. Ik ben op Tech Talent om te kijken of ik een baan als militair of als burger zie zitten. Het liefst ga ik iets doen in het buitenland waarbij je een link hebt naar het bedrijfsleven. Dat gouden ecosysteem waarover ze het hier hadden. Samenwerking tussen kennisinstituten, industrie en Defensie. Techniek is mijn kracht, dus daarop wil ik volop inzetten. En alsjeblieft niks met computers.” 

Jeroen van Leeuwen ziet een baan bij Defensie wel zitten.

Zo mooi

Een veelal jongere lichting scholieren trok naar de hi-techevenementen Defensie Job Experience en Science for Humanity in het Nationaal Militair Museum. Namens mede-organisator DMO opende vice-admiraal Arie Jan de Waard deze gebeurtenis. De deelnemers konden alles ontdekken over uitdagende banen als burgermedewerker of militair bij Defensie. Daarnaast konden ze ook vernemen wat de mogelijkheden zijn om een bijdrage aan de organisatie te leveren in de rol van reservist of werkstudent.

Volle bak op Gilze-Rijen bij Tech Talent

Resultaat

Tussen museumstukken als tanks, helikopters en vliegtuigen kwam de toekomst tot leven. Wargames, een waterstofauto en een exoskelet - dat het dragen van een zware rugzak verlicht - waren slechts enkele voorbeelden. Bezoekers staken tijdens workshops zelf de handen uit de mouwen door bijvoorbeeld met hulp van de allernieuwste technologieën een marineschip te ontwerpen. Conservator Staarman van het NMM vond het ondertussen prachtig dat zijn museum even in het teken stond van wat de toekomst gaat bieden. “Normaal gesproken blikken we hier terug op de ontwikkelingen uit het verleden. Als ik met bezoekers langs een tank loop, leg ik uit dat dit 100 jaar geleden het resultaat is geweest van innovatie.”