Tekst Evert Brouwer

Eerste Noorse F-35

Noorwegen heeft de eerste 3 Lockheed Martin F-35A gevechtsvliegtuigen ontvangen op Ørland Air Base (foto). In totaal krijgt de Noorse luchtmacht 52 van deze toestellen die het eigen en NAVO-luchtruim moeten beschermen. Net als in ons land profiteert de  industrie van de ontwikkeling van de F-35. Noorwegen verzorgt het motoronderhoud en helpt bij de ontwikkeling van het drag chute-systeem. (foto: Forsvaret)

Goed op de grond

De V-280 vliegt dan nog niet, de eerste succesvolle grondtest met deze tiltrotor heeft inmiddels wel plaatsgehad. Bouwer Bell hoopt op korte termijn een flink aantal van deze toestellen te verkopen aan de Amerikaanse krijgsmacht, de enige afnemer tot nu toe van de grotere V-22 Osprey. (Foto: Bell)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=yl8GdU61OY4

Maar er is concurrentie voor de V-280 in de vorm van de SB-1 Defiant, een project van Sikorsky/Lockheed Martin en Boeing. Deze helikopter lijkt op de tekentafel meer op een conventioneel model, maar de Defiant moet zijn ware gezicht nog laten zien.

https://www.youtube.com/watch?v=q1KG4v36PQ8

VTLUAV?

Als we het nu toch over vreemde vogels hebben, mag de Martin UAV niet ontbreken. Het is een verticaal landend en stijgend (vertical take-off and landing) onbemand toestel (unmanned aerial vehicle). Deze ‘drone’ weegt zo’n 40 kilogram, kan 8 uur in de lucht hangen, haalt een topsnelheid van tegen de 135 kilometer per uur, heeft een actieradius van 525 kilometer en bereikt een hoogte van 15.000 voet.

De Amerikaanse landmacht, marine en de US Marine Corps zijn geïnteresseerd in de Martin. (Foto: Martin)

Kroatië zoekt vliegtuig

Het Kroatische Ministerie van Defensie heeft 4 aanbiedingen gekregen voor de beoogde aanschaf van 18 gevechtsvliegtuigen. Ze moeten in 2020 de verouderde vloot van 12 MiG’s-29 op Air Force Base Pleso vervangen.

De Verenigde Staten, Israël en Griekenland hebben al dan niet gebruikte F-16’s in de aanbieding. Zweden komt vanzelfsprekend met de Saab Jas-39 Gripen. Dat laatste toestel is al in gebruik bij buurland Hongarije, dat de vliegtuigen leased (foto Zrinyi Honved).

Géén Gripen

De Bulgaarse minister van Defensie Krasimir Karakachanov heeft ondertussen laten weten toch af te zien van de Saab Jas 39 Gripen, als vervanger van hun (Russische) MiG-29’s. Aanvankelijk leek de keuze op de Zweedse fighter te vallen, maar daarvan komt de regering dus terug. Er wordt nu gekeken naar de offertes van Portugal en Italië, die respectievelijk gebruikte F-16’s en Eurofighter Typhoons in de aanbieding hebben.

Ciao Breguet

Na 45 jaar trouwe dienst heeft de Italiaanse luchtmacht  afscheid genomen van de Breguet Atlantique maritieme patrouillevliegtuigen. De ceremonie had plaats op Sigonella Airbase op Sicilië.

De Breguet was van 1969 tot 1985 ook in dienst bij de Nederlandse marine (Marine Luchtvaart Dienst). Het was een bijzonder toestel, omdat het ontwerp niet is gebaseerd op een civiel vliegtuig, zoals bij de P3C Orion of de Britse Nimrod het geval was.

De oude Atlantiques vlogen nog missies tegen mensensmokkel op de Middellandse Zee. Ze worden vervangen door 4 ATR-72’s, door de Italiaanse luchtmacht omgedoopt tot P-72AS. Deze toestellen kunnen 6,5 uur in de lucht blijven en tot op zo’n 350 kilometer van de thuisbasis opereren.


De Franse en Pakistaanse marine vliegen nog door met de Atlantique.

Robot

De Belgische explosieven opruimingsdienst, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO), heeft een nieuwe ontmijningsrobot in gebruik genomen.

De DOVO gebruikt de robot onder meer om verdachte pakketjes onschadelijk te maken. Tijdens deze operaties kan een operator het toestel vanuit een voertuig bedienen.