Tekst Evert Brouwer
Foto Ministerie van Defensie

De SMART-L radar van Thales heeft een ballistische raket buiten de dampkring gedetecteerd en gevolgd. Dat gebeurde tijdens Formidable Shield 2017, een marine-oefening voor lucht- en raketverdediging.

De lancering van de ballistische raket had plaats vanaf de Hebriden. Ze bereikte een hoogte van 300 kilometer en een snelheid van 3 kilometer per seconde. De SMART-L radar aan boord van de Zr. Ms. De Ruyter ‘zag’ en volgde de raket. De real-time data gingen via het NAVO-communicatienetwerk naar een schip van de Amerikaanse Aegis-klasse. De kwaliteit van de gegevens was hoog genoeg om gebruikt te worden voor een launch on remote.

Zr.Ms. De Ruyter vuurt tijdens een oefening in 2016.

De SMART-L radar op Zr. Ms. De Ruyter was speciaal voor deze oefening gemodificeerd. Thales voorzag het systeem van de nieuwste technologie die speciaal is ontwikkeld voor verdediging tegen ballistische raketten. Deze technologie wordt toegepast in de 6 nieuwe SMART-L Multi Mission systemen die Thales op dit moment bouwt en test. Van deze systemen zijn er 4 bestemd voor de LCF fregatten van de Koninklijke Marine en 2 plaatst de Koninklijke Luchtmacht op torens voor de bewaking van het Nederlandse luchtruim. “Een technisch hoogstandje en top-innovatie van Thales en de Koninklijke Marine. Dit helpt ons veiliger te blijven in turbulente tijden”, aldus commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer.

Over SMART-L Multi Mission

SMART-L Multi Mission is een volledig digitaal gestuurde Active Electronically Scanned Array (AESA) radar. De toegepaste high-end technieken resulteren in een radar met een ongeëvenaard bereik van 2000 kilometer. Binnen dit enorme bereik detecteert het systeem een breed scala aan doelen: air-breathing objects, stealth objects en ballistische raketten.

De AESA-technologie maakt het gebruik van de ultramoderne Dual Axis Multi-beam, de actieve tracking en de starting mode mogelijk. De programmeerbare radar wordt gekenmerkt door volledige flexibiliteit: extra mogelijkheden kunnen tijdens de gehele levensduur worden toegevoegd, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Dit maakt de radar toekomstbestendig.

De Smart-L radar van de De Ruyter.