Tekst Patrick Regan
Foto sergeant-majoor Gerben van Es
KPU-bedrijf steekt Marechaussee in nieuw jasje
6.000 jassen, 12.000 broeken en 36.000 polo’s. Het KPU-bedrijf rust de komende 14 maanden de Koninklijke Marechaussee uit met een nieuw operationeel tenue. 19 februari kregen de eerste 27 marechaussees de kleding uitgereikt. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? 5 vragen over het nieuwe tenue.
Wat verandert ten opzichte van het oude VT-blauw?
Ten eerste verdwijnt het overhemd met stropdas. Dat wordt vervangen door een lichtblauwe polo met lange- of korte mouwen. Daarnaast is de nieuwe broek gemaakt van rekbare en waterafstotende stof om beter aan te sluiten op de werkzaamheden in het veld. Een kortere jas voor optimale toegang tot het wapen maakt het tenue compleet.
Hoe komt zo’n nieuw uniform tot stand?
De KMar heeft behoefte aan een nieuw operationeel tenue en vraagt het KPU-bedrijf dat te verzorgen. Wel worden daar een aantal eisen aan gesteld; zo dient het uniform van de Franse gendarmerie als uitgangspunt en moet de kleding gezag en dynamiek uitstralen. Daarmee gaan de specialisten van het KPU aan de slag en komen met een voorstel.
En dat ontwerp wordt dan direct geproduceerd?
Eerst volgen de draagproeven. Hieruit komen een aantal tekortkomingen naar voren die worden aangepast. De stof van de polo is bijvoorbeeld anders, de kleur van de jas aangepast en aan de broekspijp is verstelbaar klittenband toegevoegd. Alles om het tenue zo comfortabel en praktisch mogelijk te maken. Uit een Europese aanbesteding komt de producent naar voren en die gaat de kleding maken.
De eerste marechaussees hebben het tenue inmiddels aangetrokken. Wat vinden zij ervan?
De eerste indrukken zijn erg positief. Wachtmeester-1 Maarten-Jan noemt het tenue ‘werkbaar en stoer’. “Met deze gevechtsbroek stap je bijvoorbeeld veel makkelijker over de reling van een boot. Het maakt je werk makkelijker en straalt gezag uit.” Ook adjudant Cor, die het oude VT-blauw al sinds zijn eerste dag in 1980 aan heeft, is tevreden. “Met name de kortere jas is handig. Met het oude, langere model zat je altijd met je pistool te klooien. Nu rust de jas mooi op de koppel en kun je overal makkelijk bij.”
Hoe verloopt de verstrekking verder?
Aan de verschillende districten en brigades van de Marechaussee wordt een passet gestuurd. Iedere militair kan dan zelf de kleding passen en op de website van het KPU-bedrijf zijn maten invoeren. Op de eenheid krijgt hij dan 1 jas, 2 broeken en 3 polo's met lange en 3 met korte mouwen toegestuurd. Begin 2017 moet de gedaanteverwisseling van de KMar voltooid zijn.