Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief

Aport!

Het Korps Mariniers van de Verenigde Staten experimenteert al enige tijd met robots. Het betreft dan niet alleen vliegende of varende exemplaren, maar ook kunstmatige pakdieren, zoals de Alpha Dog ofwel het Legged Squad Support System. Dit exemplaar heeft geen moeite met zwaar terrein en kan voeding, brandstof en munitie meenemen.

Sigma te water

Indonesië heeft de eerste van 2 Sigma geleidewapen fregatten te water gelaten. PT PAL bouwt de schepen samen met Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS).

Het ruim 105 meter lange schip heeft een waterverplaatsing van 2,365 ton en is volledig airconditioned. Het helikopterdek biedt plaats aan een middelzware helikopter en er zijn 2 rigid hull inflatable boats (RHIB’s) aan boord. Het fregat heeft een topsnelheid van liefst 28 knopen en kan zo’n 5000 zeemijlen of minstens 20 dagen achtereen zonder ondersteuning op zee blijven.

Beter beeld

De Duitse luchtmacht heeft in Freising de laatste van 6 nieuwe lange afstands radarsystemen in gebruik genomen.

Het betreft de lange afstandsradar Groundmaster 406 (GM 406). Leverancier Thales Raytheon Systems (TRS) en de Duitse DMO (het Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr, BAAINBw) hebben daarmee het 8-jarige project ARED (Aktives Radarrundsuchgerät Einsatzführungsdienst) afgesloten. De andere 5 radars zijn geplaatst in Auenhausen, Lauda, Visselhövede, Erndtebrück en Brekendorf.

Franse slag

De Indiase Defensie is bezig met een inhaalslag om een deel van de verouderde luchtmacht te vervangen.

Frankrijk lijkt vooralsnog de gegadigde om nieuwe vliegtuigen te leveren. Er ligt een contract klaar voor de verwerving van 36 Dassault Rafale gevechtsvliegtuigen. De Indiase luchtmacht vliegt op dit moment met vliegtuigen van zowel Russische als Franse makelij. De multi-inzetbare Rafale is de beoogde vervanger van de Mirage-2000.

Snel en veilig

België koopt 108 snellereactievoertuigen, 38 modulaire beschermingskits en 60 demonteerbare ringaffuiten met rookpotwerpers.

Het gaat om rapid reaction vehicles (RRV's) voor de expeditionaire, licht gemotoriseerde landstrijdkrachten. Het RRV beschikt over een middelzware (7,62 mm) en zware mitrailleur (12,7 mm) of een automatische granaatlanceerder (40 mm). Verder krijgt het ballistische bescherming tegen kogels, mijnen en andere projectielen. De landcomponent wil de nieuwe voertuigen in gaan zetten om een deel van de operationele opdrachten over te nemen van de verouderde en onbeschermde Iltis-jeeps.