Tekst Evert Brouwer
Foto Evert-Jan Daniels/Illustraties Johan Boer

Tweedeklassers komen met stroom aan noviteiten

Een drone in de vorm van een vlieg die belangrijke gegevens van de computer haalt bij de vijand. Een AED ingebouwd in het uniform. Of een grote loods in Groningen waarin alle klimaten zijn na te bootsen, zodat militairen nog beter voorbereid op missie gaan.

Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard hoeft niet op zoek naar jonge denkers: de plannen liggen klaar op het Gomarus College. Bovenstaande is maar een kleine greep uit de ideeën waarmee leerlingen van de 2e klas VWO in Gorinchem op de proppen zijn gekomen. Docent Techniek Teus van de Werken nam eind vorig jaar de zogenoemde plusklassen mee naar de Techbase in Rotterdam en verbond daar een project aan.

De kinderen luisteren aandachtig naar de verhalen van de redacteur. Rechts docent Teus van de Werken.

Invallen

Het leverde een stroom aan fraaie invallen van 45 piepjonge technische talenten op. “Je kunt wel aan hun werk zien dat de een wat meer heeft met Defensie dan de ander, maar over het niveau ben ik zeer tevreden”, legt de enthousiaste docent uit. “Het is jammer dat je pas vanaf 16 jaar kunt solliciteren bij Defensie, anders had ik er al een paar voor jullie.”

Kapitein (reserve) en fotograaf Evert-Jan Daniels vertelt over zijn belevenissen bij Defensie.

Verhalen

Van de Werken stuurde de werkstukken naar DMO ter beoordeling. Dat leverde een spontane actie op vanuit de afdeling communicatie. De leerlingen kregen onlangs een verrassingsbezoek van een redacteur en een fotograaf van het Media Centrum Defensie. Behalve video’s over het werk van Defensie in het algemeen en DMO in het bijzonder, kregen de scholieren een aantal geschiedenisverhalen uit de eerste hand voorgeschoteld. “Er zit een aantal geweldig leuke ideeën bij”, vindt ook communicatieadviseur DMO Elly Persons. “Misschien kunnen we daarmee nog iets in de toekomst.”

"Soldatenpak met ingebouwd AED- apparaat, elektriciteit wordt opgebouwd via lichaamswarmte. Daarmee is detectie met warmtebeeld ook nauwelijks mogelijk. Als een soldaat een hartstilstand krijgt geeft het AED apparaat automatisch schokken. Er zit een zender in die doorgeeft waar degene zich bevindt. Er zit ook een bloeddruk- en hartslagmeter in. Het redt levens."
"Zelf gravende landmijn die onder de grond naar een doel kan graven."
"Bestuurbare onderwater raket. Dit is een raket die je kunt besturen via de laptop. Op een radar verschijnt de raket, vervolgens kan je met de laptop de raket besturen naar de juiste plaats. Vervolgens ontploft de raket en verschijnen de brokken op het beeld."
"Een drone in de vorm van een vlieg met camera en USB-aansluiting kan ongemerkt bij de vijand binnendringen om gegevens te ontfutselen op de computers zodat we hun geheime codes kennen."
"Klimatenloods. In Lauwersmeer wordt een enorme loods gebouwd, waarin alle klimaten kunnen worden nagebootst. Militairen kunnen dan vast oefenen voor hun uitzending naar woestijn, jungle of arctische (winterse) omstandigheden. Simulatie (een Googlebril?) doet de rest."