11

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 02

In 't kort 2/2

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Nacht van de Militaire Muziek

Zaterdag 19 maart wordt in het Nationaal Militair Museum de tweede editie van de Nacht van de Militaire Muziek gehouden. Op dit muziekfestival kunt u genieten van ruim 30 ensembles die vele kleine concerten ten gehore brengen op 8 verschillende podia.

Het programma begint om 19.30 uur. Bekijk via het volledige programma hier

Tickets voor dit muziekfestival zijn hier te bestellen. Kaartjes kosten €15 inclusief toegang tot het museum. De museumjaarkaart, veteranenpas en andere kortingspassen zijn niet geldig voor dit evenement.

Vorig jaar waren de tickets voor de Nacht van de Militaire Muziek snel uitverkocht, dus wees er snel bij!

Streepje

CDS bij munitiebedrijf

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft een bezoek gebracht aan de vestiging van het Defensie Munitiebedrijf in Utrecht.

Het DMunB kent een groot aantal vestigingen verdeeld over het land. Kort na zijn aantreden was de CDS al eens op bezoek bij het Kennis Centrum Wapensystemen & Munitie in ’t Harde. Nu dus in Utrecht. In de Domstad bevinden zich de organisatiedelen van het Defensie Munitiebedrijf die verantwoordelijk zijn voor geleide munitie, grondgebonden luchtverdediging, assortimentsmanagent, munitietechniek, ketenregie, accountmanagement en veiligheidsmanagement.

Ook de kennismaking met onmisbare ondersteunende elementen finance & control, inkoop en personeel en organisatie maakten onderdeel uit van het bezoek. Het Defensie Munitiebedrijf staat dicht bij de operationele eenheden waar het gaat om munitie die nodig is voor inzet, opleiding en training.
Tijdens het bezoek kwamen onder meer de uitdagingen voor het op peil houden van de munitievoorraden, de vulling met gekwalificeerd personeel en de veiligheid van munitiegebruik ruimschoots aan bod.

Streepje

Startbewijs Vierdaagse

De inschrijving voor de 100ste Vierdaagse van Nijmegen (19 tot en met 22 juli) is van start gegaan. Militairen die willen meelopen kunnen zich inschrijven via de website van stichting de 4Daagse. Dit is mogelijk tot en met 1 april.

Van de 5.500 militaire startbewijzen zijn er 1.800 gereserveerd voor Nederlandse militairen. Detachementen die in de afgelopen 6 jaar minimaal 4 keer meededen, zijn ook nu verzekerd van deelname.

Militairen, burgerpersoneel en veteranen van Defensie kunnen gebruikmaken van legering op kamp Heumensoord en de militaire verzorgingsposten langs de route. Dit is bij het inschrijven aan te vragen.

Streepje

Finnen controleren Leopards

Een team van 7 Finse monteurs heeft op de DMO-afstotingslocatie Almelo nog eens 20 Leopard 2A6-tanks geïnspecteerd. Ook zijn de bijbehorende uitrustingspakketten en boordwapens gecontroleerd. Finland neemt de komende jaren in totaal 100 Nederlandse tanks over.

De Finse inspecteurs liepen alle torens en onderstellen na aan de hand van inspectiekaarten. Ze zijn daarbij continu begeleid door monteurs van de Uitvoeringsorganisatie Vriezenveen (UOV) die de tanks hebben voorbereid.

De Finnen zijn uiterst tevreden over de vorig jaar afgeleverde tanks. Inmiddels heeft Finland alle opleidingen op de Leopard 2A6 die het Nederlandse projectteam had georganiseerd, afgerond. Ook is de verkochte munitie vervoerd naar Finland. De tweede serie van 20 tanks die nu is geïnspecteerd, gaat deze maand per schip naar Finland. Daarna verhuizen de komende jaren nog 3 batches van 20 tanks van Vriezenveen naar Finland.

Streepje

SAP bij het JIVC

Directeur JIVC Ron Kolkman heeft het gebruik van het ERP M&F – beter bekend als SAP - voor het JIVC  vrijgegeven. 

Binnen de materieellogistiek en financiën is het gebruik ervan inmiddels een gegeven. De gefaseerde invoering bij het JIVC bevordert het joint optreden en leidt tot een efficiënte en effectievere bedrijfsvoering.

Er zijn nazorgteams ingericht om gebruikers te helpen met de gewijzigde bedrijfsvoering en het gebruik van ERP M&F. Nadere informatie over de nazorgteams, wekelijkse inloopsessies en betrokken procesteams is te vinden op de SharePoint site: http://jivcportaal.mindef.nl/SAP/