Tekst Jack Oosthoek
Foto Archief

Ook DMO aan de slag met Participatiewet

Je zit door een beperking thuis, maar je popelt om te gaan werken. Helaas zijn er te weinig banen die bij jou, met je beperking, passen. In het licht van ‘zorg voor elkaar’ heeft de regering op 1 januari de Participatiewet ingevoerd. Die moet regelen dat mensen met een beperking op de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Ook DMO draagt haar steentje bij via het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf.

In de Participatiewet zijn de Wet Sociale Werkvoorziening, de Wet Werk en Bijstand (WWB) en de Wajong (Wet Werk- en Arbeidsondersteuning Jong Gehandicapten) samengevoegd. Er bestaat nu één wet voor mensen die hulp nodig hebben om aan het arbeidsproces te kunnen meedoen. Volgens de Participatiewet moet elke organisatie een bepaald percentage arbeidsplekken voor hen creëren. 

Burgerbanen

Kabinet en sociale partners hebben afgesproken om in totaal 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. Wat Defensie betreft: tot 2023 komen er stapsgewijs 520 werkplekken, allemaal burgerbanen. Gemeenten voeren de wet in samenwerking met werkgevers en vertegenwoordigers van werknemers uit. Dat gebeurt in 35 regionale werkbedrijven.

De Divisie Personeel & Organisatie Defensie (DPOD) van het Commando DienstenCentra begeleidt de invoering van de Participatiewet binnen Defensie en ondersteunt de operationele commando’s daarbij. Sinds enige tijd lopen er bij het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU) in Soesterberg en het Commando Landstrijdkrachten pilots, om zo kennis en ervaring op te doen.

Luitenant-kolonel Rob van Arnhem met een medewerker van de Biga Groep in Zeist.

Biga

Luitenant-kolonel Rob van Arnhem van het KPU-bedrijf stelt tevreden vast dat Defensie met het project bijdraagt aan de social return van mensen met een arbeidsbeperking. Bovendien geeft dit ‘lastenverlichting’, zoals hij het uitdrukt. Bij het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf in Zeist sorteren de nieuwelingen bij het Kleding Servicepunt kleding die militairen inleveren voor hergebruik. Zij zijn door de Biga Groep, een sociale werkplaats in Zeist, bij het KPU Bedrijf gestationeerd. Teamleider Robert Jan Keiman van de Biga Groep vindt het prettig om met Defensie samen te werken. “Onze medewerkers zijn heel gedreven en arbeidsproduktief. Ze presteren binnen de normen van Defensie.” 

Meer informatie op de speciale intranetsite van Defensie.