Defensie werkt hard aan het verbeteren van een aantal algemene P&O-voorzieningen. De gebruiker staat daarbij centraal. Momenteel ondergaan de Selfservice en de Vacaturebank een vereenvoudiging. Deze werden door medewerkers als ‘ingewikkeld’ en ‘onnodig complex’ ervaren. Vanaf nu kunnen alle defensiemedewerkers zelf beoordelen of de opfrisbeurt geslaagd is. 

Om de verbeteringen vorm te geven zijn multidisciplinaire teams samengesteld. In elk team zijn defensiemedewerkers vertegenwoordigd vanuit verschillende disciplines. Met input van gebruikers van alle krijgsmachtonderdelen zijn nieuwe ontwerpen voor de Selfservice en Vacaturebank gemaakt. Ook het winnende idee van de prijsvraag rondom het thema ‘vereenvoudigen’ is meegenomen in het ontwerp. De iconen van Kim Verhees vormen nu het beeldmerk van de Selfservice. 

x

Startscherm zelf inrichten

Projectleider Amber Vos geeft aan dat de gebruiksvriendelijkheid vooral zichtbaar is in maatwerk. "Het startscherm van de nieuwe Selfservice kan voor ieder persoonlijk ingericht worden met de meest gebruikte functionaliteiten zoals bijvoorbeeld verlof aanvragen of een dienstreis. Zo word je niet belast met onnodige informatie. De ‘voorkant’ van de Selfservice verbetert maar de achterliggende systemen (zoals Dido en Peoplesoft) zijn nog hetzelfde. Om dat te veranderen is meer tijd en een bredere aanpak nodig. Daar denken ook CDS en HDBV in mee." Tijdens de opleidingen wordt meer aandacht besteed aan het werken in de Selfservice. Op het hoofdportaal staat een eenvoudige gebruikershandleiding om medewerkers snel wegwijs in het systeem te maken. 

Minder is meer

De vacaturebank heeft ook een kleine metamorfose ondergaan. Projectleider Paola Prosec: "Tips uit de gebruikersgroepen als ‘houd het simpel’ en ‘minder is meer’ zijn meegenomen. Het aantal zoekvelden is teruggebracht en toelichtende teksten zijn beperkt. Uitgebreid zoeken kan nog steeds maar is een keuze met een simpele muisklik.”

De verbetering van de zoekfunctionaliteit en de mogelijkheid voor een CV-upload zijn merkbare veranderingen. Ook de vacaturebank krijgt een eenvoudige gebruikershandleiding op het startscherm.