Tekst Evert Brouwer
Foto Phil Nijhuis

DMO bestaat 10 jaar. Materieelgezien besteedt de komende edities aandacht aan dit tweede lustrum. De aftrap wordt verricht door JongDMO, dat met de blik vooruit de DMO van de toekomst moet gaan vormen. JongDMO is opgericht als een zelfstandige 'denktank' waarin jonge DMO-medewerkers ideeën en voorstellen ontwikkelen voor de organisatie. De maximum leeftijd voor deze denktank is 35 jaar. Het primaire doel van JongDMO is een bijdrage leveren aan het verbeteren van DMO. 

Wat kan JongDMO betekenen voor de organisatie?

Erik Takken, penningmeester

“JongDMO levert op 2 vlakken een toegevoegde waarde. Onze vergrijzende organisatie profiteert door contact te houden met de jongere werknemers. Zo kan de DMO-raad gemakkelijker inspelen op verfrissende ideeën die de organisatie instromen. Ook wordt via deze jongeren makkelijker voeling gehouden met de laatste stand van kennis bij universiteiten. Mede daardoor zijn de nieuwste inzichten eerder beschikbaar voor de krijgsmacht.

Ook vormt JongDMO een toegevoegde waarde voor jonge, nieuwe werknemers: zij komen door het netwerk in contact met andere organisatiedelen en zijn op deze wijze sneller wegwijs. Daarnaast wordt het netwerk door zijn adviserende rol regelmatig betrokken bij bestuurlijke vragen voor advies. Op deze wijze worden leden geïnformeerd, krijgen ze de kans hun stem te laten horen en kunnen beperkte doch aantoonbare invloed uitoefenen op het DMO-beleid. Bijvoorbeeld heeft JongDMO ervoor gezorgd dat SMART-opdrachten expliciet benoemd zijn in de MATLOG-invulling van SPOOR, de kernwaarden op de werkcultuur binnen DMO.”

Hoe betrekken we juist de jongere medewerkers in een vergrijzende organisatie?

Ewa Sikora, bestuurslid

“Behalve dat JongDMO een bijdrage levert aan de organisatie van DMO, is het ook een platform waar jongeren elkaar ontmoeten. Onze bijeenkomsten zijn middelen voor JongDMO leden om een actieve rol te pakken in de organisatie-problematiek van nu. Daardoor is de verbinding met de organisatie ook sterker.

 Ik denk dat dat onze kracht is. Zeg maar, de Jong DMO-katalysator. Het klinkt paradoxaal: DMO bestaat 10 jaar en eigenlijk moeten we jonger worden. We zoeken niet alleen inspiratie maar we proberen het ook te geven. Door onze themaborrels elk kwartaal, gezamenlijke lunches, ad-hoc-activiteiten, brainstormsessies en jaarlijkse zomerse BBQ kunnen jonge medewerkers elkaar opzoeken.”

Er zijn grote veranderingen bij DMO geweest en gaande. Wat is de rol van JongDMO hierin?

Jurrit Visser, bestuurslid

“Afgelopen jaar is er veel veranderd in de organisatie bij DMO: een reorganisatie, de introductie van het Nieuwe Werken en de verhuizing. Bij deze onderwerpen is JongDMO ook betrokken geweest en wordt ook de mening van de leden gevraagd.

Hiervoor organiseren we ‘ad-hoc’ bijeenkomsten die echt tot doel hebben om te peilen wat er leeft bij de leden over een bepaald onderwerp. Na afloop van zo’n bijeenkomst wordt dit op papier gezet en aangeboden aan de DMO-raad.”

Is er na de reorganisaties nog wel tijd voor JongDMO?

Wendy van den Broek-De Bruijn, voorzitter

 “Mijn mede-bestuursleden hebben omschreven wat de status is van de jongere bij DMO, wat de toegevoegde waarde van JongDMO is en hoe JongDMO functioneert. Na de reorganisatie van november 2013 hebben we gemerkt dat de (Jong-)DMO’er het drukker heeft gekregen: JongDMO zakte op het prioriteitenlijstje van de jongere. In de toekomst willen we JongDMO meer onder de aandacht brengen om uit te dragen dat JongDMO er toe doet. 

U zult ons dus meer tegen gaan komen in de toekomst. Daarnaast gaan we als bestuur minder zelf doen, en meer de leden betrekken bij het organiseren van bijeenkomsten en input leveren bij ad hoc bijeenkomsten. Het bestuur blijft uiteraard aanspreekpunt en aanjager. Op deze manier willen we van JongDMO een netwerk maken waarvan de leden elkaar weten te vinden en inzetbaar blijven voor vraagstukken tot op het niveau van de DMO-Raad.”