13

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Media Centrum Defensie

Het Bureau Helikopterladingen van DMO heeft een test uitgevoerd met een FRISC van de marine onder een Chinook-transporthelikopter.

Voor het optreden van het Korps Mariniers is deze manier van vervoer van een FRISC essentieel. Tijdens de test zijn de maximale snelheid waarmee er gevlogen kan worden, de hoek waaronder de FRISC hangt, de maximale snelheid van het dalen en een aantal onverwachte situaties beproefd. Hieruit volgt een underslung load clearence. Dat is een formulier met informatie voor piloten hoe te handelen als een FRISC onder de heli hangt.

Streepje

Osprey op Doorman

Voor het eerst in 47 jaar heeft een vleugelvliegtuig een landing gemaakt op een Nederlands marineschip.

Tijdens het bezoek aan de Verenigde Staten landde een MV-22 Osprey op Zr.Ms. Karel Doorman.

DMO heeft veel onderzoek verricht of het schip voldoet aan de eisen om vliegoperaties met een Osprey uit te voeren. Door die goede voorbereiding op technisch gebied en de vliegende bemanning van de Osprey is een succesvolle vliegsortie uitgevoerd.

Streepje

Nieuwe Bushmasters

DMO heeft 12 nieuwe Bushmasters besteld. De voertuigen zijn een aanvulling op de 86 Bushmasters die in 2006 werden aangeschaft.

De krijgsmacht krijgt een nieuwe versie met aanvullende bepantsering en van binnenuit bedienbare wapens.De 12 Bushmasters zijn besteld met het oog op het omvormen van de gemechaniseerde brigade tot een gemotoriseerde lichte brigade. DMO schaft in totaal 20 extra pantservoertuigen aan om de landmacht en de marine beter uit te rusten voor hun taken. Met de extra Bushmasters kunnen eenheden beter worden getraind voor missies en zijn meer eenheden inzetbaar met hetzelfde voertuigtype. De voertuigen komen naar verwachting in 2016.

Streepje

Smart Vest verhoogt veiligheid militair

‘Een grote stap voorwaarts in de veiligheid en het prestatievermogen van de Benelux-militairen bij operationele inzet ’.

Aldus omschreef directeur viceadmiraal Matthieu Borsboom het materieelproject Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS), dat in samenwerking met België en Luxemburg wordt gerealiseerd.

Borsboom tekende het contract voor de levering van het Smart Vest met de Israëlische firma Elbit. Het Smart Vest is onderdeel van een mobiel communicatiesysteem, geïntegreerd in een modulair ballistisch vest en is bestemd voor de te voet optredende of uitgestegen soldaten.

De verwachting is dat de proefserie van 80 stuks begin 2016 wordt geleverd. De invoering van het Smart Vest staat gepland vanaf 2017. In totaal worden 5.500 systemen verstrekt.

Streepje

Voordelig naar Taptoe

Alle (oud) medewerkers van Defensie kunnen voor het gereduceerde tarief van €10,-  de Nationale Taptoe meemaken.

Van donderdag 24 tot en met zondag 27 september is in AHOY Rotterdam de 61e editie van de Nationale Taptoe te zien. De Taptoe heeft dit jaar als hoofdthema Bevrijding en Vrijheid. De inzet van slagwerk vormt de muzikale rode draad door de gehele voorstelling.

Kaarten zijn te bestellen via www.nationaletaptoe.nl