04

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

Nieuwe wapens voor krijgsmacht

Tekst André Twigt

DMO zorgt ervoor dat de krijgsmacht de komende jaren beschikt over nieuwe machinegeweren. Directeur viceadmiraal Matthieu Borsboom ondertekende het contract hiervoor met de Belgische firma FN.

Het gaat om 2050 stuks in kaliber 7.62 mm en 840 van het type M2 in het zwaardere kaliber 12,7 mm (.50). Volgens de projectmanager namens DMO, Jamo Ursum, vertonen de mitrailleurs qua uiterlijk en prestaties veel gelijkenis met de oude modellen. “Op een aantal punten zijn de nieuwkomers verbeterd”, zegt hij. “Zo is bij de MAG 7.62 een ander model kolf geplaatst en zijn beide voorbereid op de montage van dag- en nachtzicht-apparatuur. Die wordt gelijktijdig met de wapens aangekocht. Extra toevoegingen voor de MAG zijn een snelrichtmiddel en een vergroter. Daarmee kan de schutter nog nauwkeuriger doelen bestrijden. De plaats van de nachtzichtkijker op dit type wordt nog verbeterd. Deze aanpassing zorgt voor een betere schiethouding.”

x

Grotere afstand

De zwaardere M2 krijgt ook een snelrichtmiddel, waarmee de initiële vuurstoot nauwkeuriger en dus effectiever op het doel wordt geplaatst. Tevens komt er op dit model een warmtebeeldkijker. “Die maakt het mogelijk op grotere afstand onderscheid te maken tussen vriend en vijand”, aldus wapenspecialist Ursum . “De toevoeging van waarnemingsmiddelen komt de effectiviteit en de inzetmogelijkheden van beide wapens zeker ten goede.” 

Voorraad

De nieuwe MAG en M2 worden geleverd van begin 2016 tot medio 2018. De wapens komen samen met de waarnemingsmiddelen. Tegen die tijd stoot Defensie de huidige voorraad 7.62 mm MAG’s  en M2’s af.  Het contract voorziet tevens in de levering van  reservedelen en in de opleiding voor onderhoudspersoneel. De instandhouding van het arsenaal blijft bij de Klein Kaliberwerkplaats van het Marinebedrijf in Den Helder.