Tekst Evert Brouwer
Foto Media Centrum Defensie

Inschrijven Grebbeberg Masters

Op donderdag 2 juli werken sportievelingen zich weer in het zweet voor onze gewonde collega’s. Dan vindt de 3e editie van de Grebbeberg Masters plaats. Het fiets- en loopevenement rond Rhenen is opengesteld voor alle Defensiemedewerkers.

Deelnemers kunnen kiezen uit een fietsrondrit van 35 kilometer of een loopronde van 3 kilometer. Het lopen gebeurt in estafettevorm met een team (6 personen), waarbij per team steeds 1 loper aan het parcours deelneemt. De lopers kunnen gedurende het evenement meerdere rondes afleggen. Een fietsteam bestaat uit 6 fietsers (met eigen racefiets of mountainbike) en leggen in een prestatietocht (meerdere keren) een parcours van 35 kilometer af.

In 2014 deden ruim 1.700 medewerkers, onder wie gewond geraakte veteranen, mee. Deze editie staan de Stichting Hulphond en de samenwerkende Veteranenontmoetingscentra centraal. Iedereen kan vrijwillig een bijdrage leveren. Vorig jaar werd 28.000 euro opgehaald.

Inschrijven
Inschrijven voor de Grebbeberg Masters kan tot 13 juni via intranet. http://sportevenementen.mindef.nl.(Klik op overige evenementen)

Streepje

Fotowedstrijd VN-resolutie

De hoofddirectie Personeel houdt een fotowedstrijd om de aandacht te vestigen op Resolutie 1325 van de Verenigde Naties. 

De VN-resolutie bestaat dit jaar 15 jaar en gaat over vrouwen die volgens de VN steeds vaker het slachtoffer van geweld worden, zoals verkrachting. Maar ook over hoe zij kunnen meehelpen om conflicten te voorkomen door bijvoorbeeld als bemiddelaar op te treden.

Aan de wedstrijd kan elke Defensiemedewerker meedoen. Opdracht: breng het gedachtegoed van resolutie 1325 in beeld. De foto mag overal gemaakt zijn, tijdens een uitzending of gewoon in Nederland.

Vermeld waar en wanneer de foto is gemaakt en waarom die resolutie 1325 goed symboliseert. Inzendingen moeten voor 15 september binnen zijn. Een vakjury neemt alle inzendingen onder de loep. De hoofdprijs is een camera. Meer informatie op intranet, type resolutie 1325 in. E-mail: fotowedstrijd.defensie.1325@mindef.nl

Streepje

Mercuur wacht opknapbeurt

DMO Inkoop Projecten Zee heeft een contract getekend voor de instandhouding en onderhoud van Zr.Ms. Mercuur.

Het contract is getekend door commandeur René Laurens, hoofd afdeling Inkoop Projecten en Jelle Loosman, Algemeen directeur Damen Shipyards Den Helder (DSDH). De verwachting is dat de oplevering van de gerenoveerde Zr.Ms. Mercuur aan CZSK over een jaar plaats heeft.

Streepje

Succesvolle test

Het Kantoor Testvliegen voerde op Gilze-Rijen een succesvolle test uit met de zogenoemde MFAGE-Light Module (MFAGE-LM).

In deze door de Nederlandse firma SUN doorontwikkelde Ground Support Equipment (GSE) zijn stroom, hydrauliek en lucht combineerd in 1 mobiele trailer. Het volledige testprogramma was minutieus met Boeing en Bureau Typemanagement Apache van DMO doorlopen. Na goedkeuring van Boeing wordt de MFAGE-LM binnenkort opgenomen in de Apache GSE Catalogus. De test was een initiatief van Business Development van Staf CLSK.

Streepje

Eureka: scholieren ontwerpen basis van de toekomst

Ontwerp de ‘base van de toekomst’, zo luidde de opdracht die scholieren dit jaar kregen tijdens de landelijke ontwerpwedstrijd Eureka!Cup. Het team GreenCamp van het Gymnasium Novum uit Voorburg werd woensdag in Utrecht tijdens de finaledag voor HAVO en VWO aangewezen als winnaar. Het team presenteerde een innovatief systeem voor de energiehuishouding van een militaire basis. 

Ontwerpwedstrijd Eureka!Cup daagt scholieren uit om met innovatie ideeën bij te dragen aan de toekomst van Defensie. Aan de voorrondes voor de landelijke finale namen zo’n 5.000 scholieren deel. De scholieren droegen met veel creativiteit en enthousiasme bij aan de gestelde vraag om een zero footprint basiskamp te ontwerpen. Kleine windmolens om de downwash van helikopters om te zetten in energie; spinningfietsen in de fitness om de slaapvertrekken van licht te voorzien; een oplosbare steensoort als ondergrond die na vertrek weer één wordt met de natuur. Dit waren slechts enkele van de vele creatieve ideeën van de scholieren. 

Het was de tweede keer dat Defensie meedeed met de ontwerpwedstrijd. “De scholieren zijn bijzonder creatief. Ze kwamen echt met out-of-the-box oplossingen, vaak ondersteund met grondig onderzoek”, reageerde kapitein Rick Krosenbrink. Met 5 collega’s beoordeelde hij alle ontwerpen. “De wedstrijd is een leuke manier om de scholieren te laten zien waar Defensie voor staat. En we maken toekomstige technici duidelijk wat zij met hun kennis voor ons zouden kunnen betekenen.”

x