Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto Evert-Jan Daniëls

APK-dag voor je loopbaan

Weet jij waarin je uitblinkt? En hoe je jezelf zo goed mogelijk (online) presenteert aan anderen? Wat wil en wat kun je? Oftewel: waar liggen jouw carrièrekansen? Ruim 300 DMO’ers grepen eind april hun kans inspiratie en ideeën op te doen voor hun loopbaanontwikkeling. Dat deden ze op de 1e loopbaan APK-dag op de Kromhoutkazerne in Utrecht.

De 20 workshops zitten vrijwel allemaal vol en ook het ‘marktplein’ wordt drukbezocht. Daar helpen professionals de DMO’ers onder meer met het opstellen van een goed CV en LinkedIn-profiel. Een kledingstyliste verzorgt kleur- en stijladvies en even verderop maakt een fotograaf profielfoto’s. 

Tijdens de workshops oefenen cursisten veelvuldig samen hun presentatie- en netwerktechnieken.
Ook aan de fysieke presentatie wordt gedacht. DMO’ers krijgen gratis kleur- en stijladvies van een professionele kledingstyliste.

“Met dit event willen we een positieve impuls geven aan mobiliteit en loopbaanontwikkeling voor met name burgerpersoneel binnen onze organisatie”, vertelt teammanager Re-Employment (REP) Ellen Dieperink. Ze is 1 van de organisatoren van de dag en helpt doorgaans DMO’ers van Joint IV Commando (JIVC) en Dienstencentrum Operations (OPS) aan een kans om tijdelijk (3 tot 6 maanden) een kijkje in de keuken te nemen bij een andere DMO-afdeling, Defensie-onderdeel of binnen de Rijksoverheid. “Veel mensen die bij ons op intakegesprek komen, vinden het lastig zichzelf goed te presenteren. Ook doen ze zichzelf vaak tekort in hun CV of op hun LinkedIn-profiel. Daarom geven we hierin training. Al die trainingen hebben we vandaag gebundeld en aangevuld met een aantal nieuwe workshops en activiteiten.” 

Kim Kok (38), medior informatiemanager DMO JIVC Vraag en Aanbod Management

“Deze dag is nog interessanter dan verwacht. Ik ontmoet nieuwe mensen tijdens de workshops en kom tot andere inzichten over mezelf en mijn werkomgeving. In de workshop ‘talenten herkennen’ heb ik heel bewust een zelfanalyse gemaakt. Wat kan ik, wat wil ik en past dit in mijn huidige functie? Ik ontdekte dat ik een brede interesse heb. Dat is leuk, maar maakt het stellen van doelen en maken van keuzes soms moeilijk. Binnenkort ga ik dit met mijn loopbaanbegeleider bespreken. Ik ben benieuwd welke doorgroeimogelijkheden ik heb en welke richtingen ik mogelijk nog meer op kan.”

Jan Verstegen (50), unitmanager DMO Operations Infra Instructure

“Ik wil mijn kwaliteiten als coach verdiepen. Hier vind ik informatie om niet alleen mezelf maar ook mijn mensen verder te helpen in hun carrière. Zelf blijk ik al goed bezig te zijn, volgens de workshop ‘vitaliteit’. Ik haal positieve energie uit mijn werk en ben aan het einde van de dag niet opgebrand. Dat heeft ook te maken met een bepaalde mindset. 35 jaar geleden besloot ik mijn leven in te richten met ‘willen’ in plaats van met ‘moeten’. Ik ben nu regisseur van mijn eigen leven. Daardoor voel ik me gelukkig in wat ik doe.”

Ilse Joosten (44), transitiemanager DMO Operations Infra Instructure

“Ik ben bijna klaar met mijn master ‘Management van Cultuur en Verandering’. Vandaag hoop ik antwoord te krijgen op wat ik nog meer nodig heb om interessant te blijven voor de markt. Bij de sollicitatieworkshop kreeg ik de tip om gevraagde profielen bij vacatures te bekijken. Wat heb ik en wat kan ik nog toevoegen? Ik vraag straks ook de recruiter nog even welk profiel past bij functies zoals trainer, verandermanager en management consultant. Samen met de workshops ‘talenten herkennen’ en ‘kracht van jouw generatie’ hoop ik met flink wat tips huiswaarts te keren.”

Arief Rorimpandey (34), functioneel beheerder DMO Operations Defence Forces Public Security

“Een afwachtende houding helpt niet als je wilt groeien in je vak. Ik ben me ervan bewust dat ik daar zelf assertief in moet zijn. Een dag als deze zet me weer even op scherp. De workshops ‘netwerken’, ‘LinkedIn voor beginners’ en ‘personal branding’ hebben me al goede handvatten gegeven. Ik ben niet zo van mezelf openbaren op sociale media, maar ik heb net geleerd dat ik via een zakelijk profiel als LinkedIn een goed netwerk kan opbouwen binnen de organisatie en mijn vakgebied. Ik heb gelijk een professionele profielfoto laten maken door de fotograaf hier.”