Tekst Arvid Staarink
Foto Phil Nijhuis

“Het wenselijke dat vertegenwoordig ik, het haalbare dat zijn jullie.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp tijdens zijn werkbezoek aan DMO in Den Haag. De CDS kreeg daarbij een duidelijk beeld wat de taken en verantwoordelijkheden van DMO zijn. Directeur viceadmiraal Matthieu Borsboom begeleidde hem.

Behoeftestelling

Een multifunctioneel team dat werkt aan het project Militaire satellietcommunicatie, maakte de behoeftestelling inzichtelijk (grote foto). Het team zorgt dat Defensie niet geheel afhankelijk is van commerciële satellieten. Waar mogelijk werkt DMO samen met internationale partnerlanden.

Directeur viceadmiraal Borsboom ontving generaal Middendorp in Den Haag.

Instandhouding

De sectie Life Cycle Management maakte duidelijk dat DMO kijkt naar uiteenlopende mogelijkheden bij de instandhouding van wapensystemen. De sectie onderzoekt momenteel de mogelijkheden van 3D-printing. Dat kan de levertijd van bepaalde onderdelen verkorten en voor lagere aanschafkosten zorgen. Als onderdelen niet meer geleverd worden kan de printer uitkomst bieden.

Ondersteuning

Generaal Middendorp werd bijgepraat over de ondersteuning die DMO levert aan missies. DMO bekijkt namelijk wat de omstandigheden zijn in het missiegebied en wat de invloed daarvan is op de wapensystemen en uitrusting van de militairen. Daarnaast verzorgen DMO-onderdelen het JIVC en OPS alle informatietechnologie op en tijdens missies en passen dit aan naar de omstandigheden.

Generaal Middendorp werd bijgepraat over de steun van DMO aan missies.

Kenniscentrum

Cluster Veiligheid, Kwaliteit, Arbo en Milieu (VKAM) gaf informatie over onder meer de arbo en milieu risico analyse. Die voert DMO uit bij projecten, modificaties, onderhoud en verwerving. Dit werk bepaalt hoe veilig het materieel straks is voor de gebruiker en de onderhouder. Ook is de CDS op de hoogte gebracht van munitieveiligheid, met name classificatie en opslag. VKAM is een kenniscentrum en heeft een Defensiebrede rol.

Belangrijk

"Het wenselijke en het haalbare bij elkaar brengen dat vergt interactie”, verklaarde generaal Middendorp na afloop. “De interactie heb ik de afgelopen jaren zien groeien. Daarvoor moet je elkaar kennen en dat is de reden dat ik nu hier ben, om jullie beter te leren kennen.”