Tekst Evert Brouwer
Foto Media Centrum Defensie
60 jaar Technische Staf KL
Het dienstvak van de Technische Staf van de Koninklijke Landmacht bestaat 60 jaar. Om dit jubileum kracht bij te zetten is een boek gemaakt dat terugblikt op de geschiedenis van de Technische Staf.
Het boek geeft een goed overzicht van de bijdrage van de officier van de Technische Staf in het instandhoudingsproces van de landmacht. Het maakt duidelijk wat het belang van het dienstvak is geweest voor het innovatieve vermogen van de krijgsmacht en de KL in het bijzonder. Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van onder andere directeur MATLOG generaal-majoor Peter Dohmen (l).
Seminar AMC
DMO houdt samen met het AMC-centre het 14e seminar Asset Management Control (AMC). Dat gebeurt op 5 november op Main Support Base Woensdrecht.
Het seminar is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een toonaangevend platform waar overheidsinstanties, ondernemers-, onderzoeks- en onderwijsinstellingen elkaar ontmoeten om kennis te delen over Asset Management Control. (Wapen) Systeem Management is de Defensievariant van AMC.
Het draait het om een integrale managementbenadering van alle logistieke processen die nodig zijn om een ‘asset’, gedurende de gehele levenscyclus, op de meest kosteneffectieve wijze aan de operationele eisen te laten voldoen.
Meer informatie over het seminar, het programma of de wijze van aanmelden staat op de website van het AMC-centre (http://seminars.amccentre.nl). Voor nadere informatie: F.W. Pieters (fw.pieters@mindef.nl)
Test met Combat ID Server
Onlangs heeft afdeling Kennis, Informatie, Experimenten en Simulatie (KIXS) van JIVC een Combat ID Server getest in en F-16 jachtvliegtuig.
Met een Combat ID Server is het mogelijk dat een vlieger goede informatie heeft over de eigen grondeenheden. Die beelden zijn zichtbaar op het scherm van de vlieger.
Jachtvliegtuigen beschikken over de tactische datalink Link-16. Grondeenheden meestal niet. Om deze 2 werelden te verbinden is er deze Combat ID Server. Hiermee krijgt de vlieger een beperkt aantal posities van de eigen eenheden op het moment dat hij met zijn targeting pod een doel aanwijst.
KIXS test in opdracht van en in samenwerking met het Vuursteun Commando deze Combat ID Server, die gemaakt is door het NATO Programming Centre. Tijdens de oefening Bold Quest in Texas (Verenigde Staten) ondergaat het systeem een test met andere jachtvliegtuigen.
Migratie Maasland geslaagd
De migratie van het Datacenter Maasland - van het 'oude' ICT netwerk (NAFIN Interconnect Laag, NIL) naar het ‘nieuwe’ netwerk (NAFIN Transport Netwerk, NTN) is volgens plan door- en uitgevoerd.
Bij de migratie is het Datacenter Maasland 4 minuten onderbroken geweest en heeft de hele actie in totaal niet langer dan 1,5 uur geduurd. Het betekent een eerste grote stap in de belangrijke vernieuwing van het hele NAFIN-netwerk.
De vervolgstappen staan voor later dit jaar gepland. Behalve de andere datacentra gaan dan ook andere Defensielocaties en ministeries over op het nieuwe netwerk. De uitvoering is in handen van DMO/JIVC en OPS. Hiermee is het netwerk maximaal voorbereid op de toekomst.
Sleepboten te water
In Roemenië heeft de te waterlating en doop plaatsgevonden van de sleepboten die in opdracht van DMO voor de Zweedse marine worden gebouwd.
Deze gelegenheid markeert een nieuwe mijlpaal in een project dat voorspoedig verloopt. De Zweedse schepen gaan Hector en Hercules heten en onderscheiden zich van de in aanbouw zijnde Nederlandse sleepboten onder meer door hun bruine kleur. De te waterlating vond plaats in het bijzijn van een Zweedse delegatie, projectleider Wim Burger en het hoofd Wapen Systeem Management van de afdeling Maritieme Systemen, kapitein-ter-zee Jos de Jong.