Tekst Harmen Alkema
Foto Media Centrum Defensie

Luitenant-kolonel Rob van Arnhem (DMO) had vorige maand in Soesterberg 180 leveranciers op bezoek. Van Arnhem stelde ze voor de uitdaging de rijksbrede retourstroom, bestaand uit tot vezels teruggebrachte overtollige kledij, weer te verwerken in nieuwe producten. Hierdoor wordt de kledingsector uitgenodigd tot innovatie en hergebruik. Eerder sprak de voorzitter van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) Nederland, dat de categoriemanager ondersteunt, van een baanbrekend initiatief.

Mier

Ook was Defensie betrokken bij de winnende inzending voor de Gouden Mier; dé jaarlijkse onderscheiding voor duurzame initiatieven binnen het Rijk. De prijs ging naar een initiatief van 8 IT-bedrijven, waaronder JIVC. Zij hielden een Inhousedag ICT security op de Kromhoutkazerne. Het zette de overheid als IT-werkgever bij studenten op de kaart.

Besturing

De uitreiking vond plaats op de rijksbrede dag van de bedrijfsvoering. Hierop waren ook bestuursstaf, luchtmacht en landmacht met andere departementen aan het werk. Dat gebeurde tijdens workshops als lean management (CLSK) en de besturing van het nationaal trainingscentrum ‘gevaarlijke stoffen’(CBRN). Ook een door Defensie beheerd rijksbreed dienstencentrum. 

Flexibel

De dag stond in het teken van het thema ‘grenzen en dilemma’s’ in de rijksbrede bedrijfsvoering. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst opende het evenement. Zijn stelling was dat flexibiliteit helpt om over grenzen en dilemma’s heen te komen. “Binnen de overheid moet we ons flexibeler opstellen en inrichten, zodat we meer samen kunnen doen.”

Defensie is rijksbreed actief op het gebied van inkoop (categoriemanagement bedrijfskleding en dienstauto’s) en de ontwikkeling van de rijkspas. Een groot deel van de Dienst Vastgoed Defensie (DVD) is opgenomen binnen het Rijksvastgoedbedrijf. Tevens onderzoekt Defensie of er samenwerking mogelijk is op facilitair, ICT- en personeelsgebied.