Tekst Evert Brouwer
Foto SM Maartje Roos en kpl 1 Zadrach Salampessy

Nieuwe cont(r)acten voor innovatieve initiatieven, modern materieel en veel cyberveiligheid. Tijdens de jaarlijkse beurs van de Stichting Nederlandse Industrie voor Veiligheid en Industrie leverde DMO een flink aandeel.

Directeur DMO viceadmiraal Matthieu Borsboom nam bij Rhein Metall symbolisch de 10 genie- en doorbraaktanks (Armoured Engineer Breaching Vehicles/AEBV)  Kodiak in ontvangst. “Nu gaan wij als DMO het voertuig operationeel gereedstellen”, zei Borsboom.

Het nieuwe voertuig is gebouwd op basis van het onderstel van de Leopard II-tank. Het gevaarte is in staat om doorgangen te forceren in gebieden met hindernissen als aarden wallen, greppels, barricaden en mijnenvelden. De Kodiak kan zelf ook obstakels opwerpen om het optreden van de tegenstander te vertragen. Vanwege de omvang en het gewicht van de Kodiak (62.000 kilogram) kon het gevaarte niet op de beurs zelf worden gedemonstreerd.

x
De cyberhoek trok veel aandacht.
x
De Kodiak kon niet in z'n geheel naar binnen. Wel had Rhein Metall enkele indrukwekkende onderdelen neergezet.

Lichtgewicht

Het 2-mansbedrijf Protention Composites uit Delft en directeur Borsboom tekenden tijdens de NIDV-beurs een CODEMO-contract. CODEMO staat voor Commissie Defensie Materieel Ontwikkeling, een fonds dat bedrijven kan helpen kansrijke militaire producten tot een succes te maken. De jonge ondernemers Jack Wetsels en Lucas van den Akker gaan samen met Defensie een lichtgewicht helm ontwikkelen. Hun programma Ballistic Helmet Performance trekt veel aandacht en won in 2011 al de Dutch Security Innovation Competition.

“Een belangwekkend project”, aldus admiraal Borsboom. “Een helm zit eigenlijk nooit echt lekker. We gaan nu samen 100 proefmodellen maken en denken al over de volgende stap: een persoonlijke helm op maat die uit de 3D-printer rolt."

x
Jonge ondernemers Lucas van den Akker (l) en Jack Wetsels beklinken het CODEMO-contract met directeur viceadmiraal Matthieu Borsboom.
x
Een prototype van de nieuwe helm waarmee Protention Composites verder gaat.

Virus

Niet alleen die contractondertekeningen trokken de aandacht van de circa 2500 bezoekers. Patrick Nooitrust en Alan Jansen van DMO/OPS demonstreerden met een niet aflatend enthousiasme hoe gemakkelijk het is een computer met een virus of Trojaans paard te infecteren. “Ook een foto die je krijgt toegezonden van een bekende kan al de deur openzetten. Een virusscanner of firewall ziet dat niet. Vooral voor Defensiepersoneel is het van uitermate groot belang om ook thuis de computer veilig op te starten bij het gebruik van documenten die van het werk zijn meegenomen. Dus via de telestick en het Def(ensie)net.”

x
Patrick Nooitrust en Alan Jansen demonstreren hoe simpel het is om ongemerkt malware op je computer te zetten.
x
De stand van DMO.

Verbonden

De NIDV-beurs is meer dan een opstelling van al dan niet nieuwe voertuigen en een ontmoetingsplaats voor relaties. Ruim 130 bedrijven presenteerden zich. Innovatie en samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en Defensie stonden daarbij centraal. “We zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert in haar openingswoord. “Een flexibele krijgsmacht vraagt om een groot aanpassingsvermogen. De kennis en kunde die daarvoor nodig zijn, hebben we al lang niet meer alleen bij Defensie. In toenemende mate doen wij hiervoor een beroep op de kennisinstituten en de industrie.”