02

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 9

In 't kort

Tekst Evert Brouwer

Amsterdam nu van Peru

Zr. Ms. Amsterdam vaart verder onder de naam BAP Tacna. Het bevoorradingsschip krijgt een tweede leven bij de marine van Peru. Minister Hennis droeg de Amsterdam officieel over aan haar Peruaanse collega. Dat gebeurde in Den Helder tijdens een ceremoniële uit- en indienststelling.

Zr. Ms. Amsterdam werd 2 september 1995 in dienst gesteld bij de Koninklijke Marine. De bevoorrader voorzag sinds die tijd niet alleen talloze schepen van zaken als brandstof, voeding, water, reserveonderdelen en munitie, maar nam ook deel aan missies. Het schip wordt in Zuid-Amerika speciaal gereed gemaakt voor inzet bij natuurrampen.

x
Streepje

Grootkruis van Verdienste

Directeur DMO viceadmiraal Matthieu Borsboom en zijn voorganger Lex Hendrichs hebben een hoge Peruaanse onderscheiding ontvangen. Minister van Defensie Pedro Cateriano Bellido reikte de versierselen uit. Borsboom en Hendrichs zijn onderscheiden met het Grootkruis van Verdienste (Marine).

Het hoofd afdeling inkoop, kolonel Gaspard Fiévez, werd voor zijn inzet beloond met het Peruaanse Kruis van Verdienste (in de rang van Commandant). De eer viel de 3 ten deel vanwege de goede band tussen DMO en Peru. Het land nam onlangs Zr.Ms. Amsterdam en Fokker 50-vliegtuigen over.

x
Streepje

Ereteken voor Helleman

Plaatsvervangend transitiemanager kapitein-ter-zee Wim Helleman heeft het Ereteken voor Verdienste in goud ontvangen. Dat gebeurde tijdens het symposium ‘Terugblik naar Voren’ in Soesterberg. Het evenement gold ook als afscheid van de Transitiemanagementorganisatie (TMO). Het programma ERP M&F dat de invoering van SAP binnen de krijgsmacht jarenlang heeft begeleid, is daarmee formeel in de staande organisatie opgegaan.

Transitiemanager brigadegeneraal Jost van Duurling reikte de onderscheiding uit aan KTZ Helleman. “Het ereteken is een dankbetuiging voor zijn jarenlange buitengewone inzet voor de invoer van SAP binnen de krijgsmacht en zijn onvoorwaardelijke toewijding aan de Defensieorganisatie. Daarin is hij volgens de minister een voorbeeld voor velen binnen de organisatie”, aldus generaal Van Duurling.

x
Streepje

Karel Doorman weer naar ebolagebied

De Karel Doorman brengt voor de tweede keer hulpgoederen naar de door ebola geteisterde regio in West-Afrika.

Het logistieke transportschip loste eind november in Sierra Leone, Guinee en Liberia al 1.100 ton spullen voor de strijd tegen de ziekte. Afgelopen week werd de Doorman in Vlissingen opnieuw beladen. Een greep uit de partij goederen: 50 voertuigen, waaronder ambulances en terreinwagens, meer dan 40 containers beschermende kleding, bedden en medische spullen en 1.700 pallets rijst. Het schip ondergaat onder de hoede van DMO ondertussen de benodigde vaartests.

x
Streepje

CV90 voor Estland

DMO maakt de 44 CV90-infanteriegevechtsvoertuigen gereed die zijn verkocht aan Estland. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Estse collega Sven Mikser tekenden onlangs het contract voor de levering. De verkoop aan de Baltische staat omvat ook 2 brugleggers, 2 bergings- en 2 genietanks, van het type Leopard 1. Opleidingen, documentatie, gereedschap en reservedelen maken eveneens deel uit van de overeenkomst.

x
Streepje

Koning opent Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is open voor bezoekers. Na bijna twee jaar van voorbereidingen opende Koning Willem-Alexander op 11 december het nieuwe gebouw.

In het NMM zijn het voormalig Legermuseum uit Delft en het Militaire Luchtvaart Museum samengevoegd. Dit leverde de gewenste bezuiniging op, ondanks de bouwkosten van het nieuwe pand. Behalve de stukken die de musea al op de oude locaties exposeerden, toont het NMM voertuigen en vliegtuigen die nog niet eerder voor het publiek te zien waren. In het weekend van 13 en 14 december opende het museum daadwerkelijk de deuren voor het publiek. Toegang voor actief dienend defensiepersoneel en bezitters van de Veteranenpas en museumjaarkaart is gratis. Voor meer informatie, zie www.nmm.nl.

x
Streepje

Herdenkingspenning voor 130 DMO’ers

Zo’n 130 medewerkers van DMO ontvingen gisteren de herdenkingspenning MH-17.

Het was in meer opzichten een bijzondere ceremonie op de DuMoulinkazerne in Soesterberg, waar militairen en burgermedewerkers van DMO door elkaar stonden opgesteld. Het ging vooral om de onderdelen JIVC, OPS, Matlog en Bestuur en Bedrijfsvoering.

Minister-president Mark Rutte sprak de aanwezigen toe op video, waarna onder anderen directeur viceadmiraal Matthieu Borsboom de penningen uitreikte. “U krijgt vandaag een meer dan terechte waardering voor uw werk en bereidheid om meer te doen dan van u verwacht mocht worden. Er staan als het er toe doet. Dat is de essentie van werken bij Defensie”, aldus Borsboom.

De collega’s vonden het een mooie waardering voor hun werk. “Zo waardevol om eens mee te maken, zeker als burger gebeurt je dit niet snel”, klonk het.

x