Tekst Daniëlle Wijnen
Foto Evert-Jan Daniels

Sinds 2003 werkt het KPU-bedrijf met een 3D bodyscanner om de lichaamsvormen en -afmetingen van militairen digitaal vast te leggen. Een vooruitstrevende techniek, want verder werken alleen Canada, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten hiermee.

Om internationaal kennis te delen en de bruikbaarheid van deze techniek voor defensietoepassingen verder te onderzoeken, heeft het KPU-bedrijf in samenwerking met TNO Earth, Life and Social Sciences in Soesterberg het initiatief genomen voor de instelling van een onderzoeksteam. Deze ploeg gaat onder de vlag van de NAVO het komende jaar inventariseren op welke manier 3D-scanning kan bijdragen aan de ontwikkeling en verbetering van soldaatsystemen.

3D-scanning wordt gebruikt om op een snelle en betrouwbare manier lichaamsmaten van militairen te meten. Van iedere nieuwe militair wordt een digitaal 3D-model gemaakt. “Deze modellen worden in eerste instantie gebruikt voor de maatvoering van kleding en uitrusting, “ vertelt Henk Reulink, hoofd Research en Development van het KPU-bedrijf. “Maar ze zijn ook heel geschikt voor andere toepassingen. Onderzoek naar pasvorm bijvoorbeeld. En het gaat in de toekomst nog verder dan kleding en uitrusting, denk bijvoorbeeld aan cockpit- en voertuigcabine ontwerp. Door de modellen te bestuderen, kun je zien welk ontwerp het beste past bij het lichaam van onze militairen.”

x
De gasten keken met een scherp oog naar de werkzaamheden bij het KPU-bedrijf.

Beweging

Het team was voor de eerste keer bijeen op het KPU-bedrijf in Soesterberg. Daar werden ervaringen uitgewisseld. “Heel interessant om te horen wat andere landen met deze techniek doen en van plan zijn. Zo is Amerika al ver met het analyseren van 3D-modellen in beweging, waardoor je nog beter naar de pasvorm en functionaliteit van kleding en uitrusting kunt kijken. Wij hebben inmiddels 20.000 digitale modellen van militairen verzameld, dat is een schat aan informatie waar andere landen veel belangstelling voor hebben. Als we die informatie delen, gebeurt dat natuurlijk anoniem.”

x
De 3D-scanner vormde het punt van aandacht.

Volledig benutten

Ook werd gesproken over de onderzoeksvragen. “Als die duidelijk zijn kunnen we het onderzoek gaan starten,” zegt Reulink. “Doel van het onderzoek is de totstandkoming van een handleiding waarmee NAVO-partners 3D scanning kunnen introduceren in hun bedrijfsproces. Ook kijken we naar samenwerking en de uitwisseling van gegevens en kennis. Er is zóveel mogelijk met deze techniek, samen kunnen we deze volledig benutten.”