Tekst KAP Jaap Wolting
Foto KPL Gregory Fréni, KPL-1 Harm Mooibroek, archief MCD e.a.

Vlaggen van de NAVO wapperen in de wind

Hoofdrol voor Defensie tijdens NAVO-top 2025 in Den Haag

De jaarlijkse NAVO-top is op 24, 25 en 26 juni 2025 in het World Forum in Den Haag. Het is voor het eerst dat de bijeenkomst van het bondgenootschap in Nederland wordt georganiseerd. Voor onder meer de veiligheid, militaire presentie en transporttaken worden 10.000 militairen en andere defensiemedewerkers ingezet.

Naar verwachting komen er ongeveer 6.000 delegatieleden naar de Hofstad, onder wie veel staatshoofden en regeringsleiders. Nog eens 2.000 journalisten uit binnen- en buitenland komen voor verslaglegging van de top. Wat burgemeester  Jan van Zanen betreft is het een grote eer dat de top in zijn stad georganiseerd wordt. “Den Haag is als internationale stad van vrede en recht de gaststad bij uitstek voor deze topconferentie.”

YPR’s in een loods

Pantservoertuigen voor Oekraïne

Nederland levert op korte termijn YPR-pantservoertuigen aan de Oekraïense strijdkrachten. De aankondiging volgt op verzoek van president Volodymyr Zelensky.

Dat maakte minister van Defensie Kajsa Ollongren eind mei bekend tijdens een bijeenkomst van de Ukraine Defense Contact Group. Dit is een verband van meer dan 50 landen dat Oekraïne helpt met materieel en ondersteuning in hun verdediging tegen de Russische aanvalsoorlog.

De YPR’s zijn voorzien van Remote Control Weapon Stations waardoor de bemanning de wapens van binnenuit kan besturen. Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld. “Het is essentieel dat we Oekraïne blijven steunen”, aldus minister Ollongren. “Hun strijd is ook de onze. Voor Oekraïne zijn dit soort pantservoertuigen heel belangrijk. Ze zijn wendbaar, kunnen snel troepen verplaatsen en zijn inzetbaar voor zowel verkennende, offensieve als defensieve rollen.”

een plaquette van de gesneuvelde soldaat Tim Hoogland

Viaduct vernoemd naar gesneuvelde kameraad

Om soldaat der eerste klasse Tim Hoogland te eren voor zijn inzet, werd eind mei een viaduct over de N36 bij Westerhaar naar hem vernoemd. De 20-jarige militair kwam om in 2007, tijdens een uitzending naar Afghanistan. Tijdens een ceremonie waarbij ook kameraden aanwezig waren, ontvingen familieleden een replica van het naambord.

Hoogland was de 11e van 25 omgekomen Nederlandse militairen in Afghanistan, maar was de eerste militair die omkwam in een vuurgevecht met de Taliban, iets ten noordwesten van de Nederlandse basis in Deh Rawod. “Zijn liefde voor zijn land en zijn kameraden was onmiskenbaar”, aldus burgemeester Hans Broekhuizen. Zijn overlijden hakt er nog altijd in bij zijn maten. Nu is Tim Hoogland blijvend geëerd. Zijn kameraden bewaren warme herinneringen aan Hoogland, blijkt uit de woorden van luitenant-kolonel Ben Haspels. Hij is commandant van de eenheid waarin Hoogland van 2005 tot 2007 diende. “Tim vertrok enthousiast naar Afghanistan. Hij was gezond, fit, stond onschuldig in het leven en was loyaal en toegewijd aan zijn maten en de missie. Maar helaas was het hem niet gegeven terug te keren.”

kogels in een wapenkistje

Defensie wil inkoopproces versnellen

De krijgsmacht onderzoekt de mogelijkheden voor het versnellen van het inkoopproces van nieuw materieel; van uniformen tot geavanceerde wapens. In 2023 kocht Defensie al 57 procent meer in dan het jaar daarvoor.

Een snellere inkoop is voor het leger essentieel om te reageren op de veranderende dreiging in de wereld. Dat kan door een efficiënter besluitvormingsproces dat inkopen versnelt, of nieuwe technologie. Zoals een scenario waarin kunstmatige intelligentie en robots de inkoopprocessen volledig transformeren door te helpen bij het schrijven van aanbestedingen. CDS generaal Onno Eichelsheim moedigt vooral leidinggevenden aan om sneller te handelen bij de aanschaf van materieel. “Snelheid is het kernwoord. Kopen vanaf de plank. Geen ellenlange trajecten meer ingaan zodat een product 10 procent beter kan. Het gaat erom dat onze magazijnen vol raken en de Oekraïners het kunnen volhouden.”

een militair in een voertuig met een helm op

Krijgsmacht kiest Thales voor communicatie binnen NAVO

Defensie wil bij Thales apparatuur aanschaffen voor spraak- en datacommunicatie. De middelen zijn voor verbinding in en tussen voertuigen, wapensystemen en vaartuigen. Thales is de enige Nederlandse leverancier die voldoet aan de technische en operationele eisen voor deze zogeheten C2Infra.

Door met Thales in zee te gaan bouwt de organisatie voort op apparatuur die al in gebruik is binnen Defensie. Het maakt de informatie-uitwisseling tussen eenheden zo optimaal mogelijk. Ook internationaal is dat nodig. Een update van de huidige communicatieapparatuur is een vereiste om met NAVO-bondgenoten te communiceren.

Defensie kiest bewust voor een nationale leverancier. Dit met het oog op onder meer cyberdreiging en informatiebeveiliging van vitale infrastructuur.

Verreikers op een rij voor een gebouw

Nieuw materieel

Defensie heeft de eerste 18 van 68 nieuwe 'verreikers' in ontvangst genomen. Deze voertuigen met telescooparm zijn bij alle defensieonderdelen inzetbaar om zware lasten te verplaatsen. Ze zijn vooral nuttig voor de verplaatsing van goederen in of buiten magazijnen, werkplaatsen en tijdens inzet en oefeningen.

Het gaat om 14 kleine verreikers en 4 grote. De kleinere exemplaren tillen tot 2000 kilo, de grote hebben een draagkracht tot 3500 kilo. De verreikers kunnen ook in de hoogte tillen. De nieuwe apparaten vervangen de oude verreikers. Die zijn aan het einde van hun levensduur.

De 18 voertuigen vormen de eerste levering van een grotere bestelling van 50 stuks, waarvan 4 voertuigen naar het Caribisch gebied gaan. Volgend jaar worden er nog 18 geleverd. Deze bestelling bestaat uit twee typen verreikers speciaal bestemd voor transport met gevaarlijke stoffen en voor de Luchtmobiele Brigade. De landmacht beheert de verreikers.