06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

Indiana biedt Rangers grenzeloze mogelijkheden

Om elke hoek schuilt gevaar

Een groot deel van de Rangers van 12 Infanteriebataljon Regiment Van Heutsz is momenteel in de Amerikaanse staat Indiana, waar zij de nieuwe hoofdtaken van de eenheid aan het trainen zijn. Op het Muscatatuck Urban Training Centre (MUTC) bevinden zich trainingsfaciliteiten die Nederland ontbeert. Het MUTC is een groot oefendorp dat uitermate geschikt is voor het trainen van Urban Movement en Close Quarter-Battle.

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto KPL-1 Hilbert Buter, KPL-1 Igor de Groot

Vuren vrij!

De eerste week in de Verenigde Staten staat in het teken van een Live Fire Exercise op Camp Atterbury. Nagenoeg alle wapensystemen van 12 Infanteriebataljon Regiment Van Heutsz komen aan bod, van het .338 Accuracy snipergeweer tot aan de 60 mm mortieren.

Voor Nederland ongekende setting

Het Muscatatuck Urban Training Centre herbergt uitgebreide trainingsmogelijkheden om Non-Combattant Evacuation Operations, het ondersteunen of uitvoeren van speciale operaties, First Crisis Response en Humanitair Assistance & Disaster Reliëf (HADR) te beoefenen. Een ingestorte parkeergarage in een oefendorp kent Nederland niet, maar is natuurlijk perfect te gebruiken voor trainingen op het gebied van HADR.

Behind enemy lines

De Rangers trainen in een veelvoud aan complexe, uitdagende scenario’s. Zo evacueren ze op het ene moment Nederlandse staatsburgers en andere gerechtigden uit een gevaarlijke situatie in het buitenland (NEO), en zetten ze een dag later alles op alles om een piloot van een gecrashte helikopter veilig terug te brengen vanuit vijandelijk gebied.

Mee met de tijd

Moderne conflicten spelen zich tegenwoordig steeds vaker af in verstedelijkte gebieden. Kijk naar Oekraïne en Gaza; oorlogen worden uitgevochten in dichtbevolkte steden, waar snelheid en flexibiliteit cruciaal zijn. Op het MUTC trainen de Rangers dit optreden aan de hand van verschillende scenario’s.

Actie-intelligentie

Van kamer naar kamer, ruimte na ruimte. Om elke hoek schuilt het gevaar. Het Close Quarter Battle-optreden is een complexe manier van optreden dat 12 Infanteriebataljon Regiment Van Heutsz uitvoert in veelal kleine ruimtes. Hierbij wordt een grote mate van actie-intelligentie verwacht van de Rangers. Opteer je voor een functie bij de eenheid, dan moet je aan kunnen tonen dat je dit in je hebt.

Realistisch

Train as you fight is een veelgebruikte term binnen Defensie. Op het MUTC worden de Rangers maximaal uitgedaagd, met ondersteuning van zwaarbewapende oefenvijand, rollenspellen en – de eenheid is immers in het land van de onbegrensde mogelijkheden… – special effects (auto’s die in de fik vliegen, hevige explosies, etc.).

Combat Support & Combat Service Support

Het optreden van een Ranger-eenheid gebeurt vaak in combinatie met ondersteunende eenheden. Ook tijdens de oefening American Ranger is die support er, onder anderen van genisten. 12 Infanteriebataljon werkt doorgaans met een vast peloton van 11 Geniecompagnie, dat vanwege de intensieve samenwerking probleemloos aan kan klikken bij de Rangers.

Herdenking

Tussen de trainingen door maken de Rangers tijd voor een moment van herdenking. In het MUTC hangt een gedenkbord ter ere van onze overleden collega, korporaal der eerste klasse Simmie Poetsema. Op 27 augustus 2022 werd de 26-jarige commando in de Amerikaanse stad Indianapolis neergeschoten.