Tekst KAP Jaap Wolting, Kirsten de Vries
Foto KPL Barend Westerveld, KPL-1 Brian Vonk, Phil Nijhuis, Louis Meulstee, archief Mediacentrum Defensie, 1GNC

Swillens neemt commando over van Wijnen

Luitenant-generaal Jan Swillens is vanaf 8 maart Commandant Landstrijdkrachten. Hij nam de functie over van zijn ranggenoot Martin Wijnen. Op ceremoniële wijze werd op het Kasteel van Breda afscheid genomen van de vertrekkende commandant en werd zijn opvolger welkom geheten.

Wijnen is al een tijdje aan het werk als directeur-generaal Rijkswaterstaat. Tegen Swillens zei hij: “De landmacht zal met jou een uitstekende commandant hebben. En de middelen zijn er. Dat is maar goed ook, want de wereld ziet er compleet anders uit dan een aantal jaar geleden. Aan jou de uitdaging om de landmacht klaar te stomen voor de oorlogstaak. Dat is de realiteit. Het zal een hele klus zijn.”  

Wijnen heeft als C-LAS een verandering in gang gezet. De landstrijdkrachten krijgen meer massa en vuurkracht. Daarmee moeten ze elke tegenstander afschrikken. Als het nodig is kunnen ze ook het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied verdedigen. Ter illustratie daarvan was de ceremonielocatie omlijst met een groot aantal nieuwe en vernieuwde wapensystemen.

Swillens liet weten verder te zullen bouwen op de plannen van zijn voorganger, met extra aandacht voor vernieuwing. Hij stelde dat de kern van oorlog niet verandert, maar de verschijningsvorm wel. Daarbij refereerde hij aan ontwikkelingen als bemande en onbemande systemen, data, cyber, en precisie. “Elk toekomstig conflict is anders en technologie gaat ons helpen. Dat betekent nieuwe creatieve manieren van optreden ontwikkelen.”

Een Patriotsysteem staat opgesteld in de natuur.

Nederlandse luchtafweer deze zomer naar Litouwen

Defensie bereidt een oefening van een Patriot-eenheid in Litouwen voor. De exercitie van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando uit Vredepeel zal enkele weken duren.

De oefening, waarin ook Litouwse collega’s een rol zullen spelen, is essentieel om de gezamenlijke luchtverdediging aan de oostflank te versterken. Wendbaarheid en snelheid staan centraal. Onderdeel is het snel kunnen vervoeren naar en verplaatsen van de luchtverdedigingseenheden binnen het inzetgebied.

“Hiermee draagt de Nederlandse eenheid bij aan de paraatheid van de NAVO-luchtverdediging. Het is ook een belangrijk signaal aan onze bondgenoten aan de oostflank: jullie kunnen op Nederland rekenen, ook voor de verdediging van het luchtruim”, aldus Defensieminister Kajsa Ollongren. De aankondiging van de oefening in Litouwen volgt na de schending van het Poolse luchtruim door een Russische kruisraket, afgelopen maart.

420 Hospitaalcompagnie ploegt door de sneeuw tijdens Viper Mental Exercise.

420 Hospitaalcompagnie traint mentale vaardigheden in dik pak sneeuw

420 Hospitaalcompagnie reisde vorige maand af naar Lofer in Oostenrijk voor Mental Exercise VIPER. De oefening stond in het teken van hoofdtaak 1: het beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten.

Daar waar de militairen dachten dat het zou gaan om een bergtocht en skiën, bleek de oefening anders uit te pakken. Stijgen, dalen, graven, tillen, vuur maken, slachtoffers behandelen; in een dik pak sneeuw kwam het allemaal aan bod.

“Hier heb je natuurlijk een omgeving die heel veel militairen nog niet kennen”, legt sergeant Sanna uit in een korte documentaire. “Onbekend terrein. Wat doet dat met mij als militair?” Sergeant Vos vult aan: “Normaal gesproken zijn we meer gefocust op het medische. Nu lag de nadruk vooral op het samenwerken.”

Bekijk de hele documentaire over oefening VIPER hier: https://www.youtube.com/watch?v=GwpWXKK-wT8

Antonov 124 in Irak

Landmacht ondersteunt helikopterdetachement in Irak

Een genietaakteam is op Al Asad Airbase in Irak begonnen met de bouw van een onderkomen voor het helidet van de KLu. Vanaf mei worden de luchtmachters ingezet voor de NAVO-missie in Irak. De genisten zijn bezig met een speciale tent voor de Chinook-transporthelikopters.

Naar schatting zijn er drie weken nodig voordat de zogeheten sun-shade-sheltertent klaar is. Deze tent moet de helikopters beschermen tegen alle mogelijke (weers)omstandigheden. Als de bouw erop zit worden de andere faciliteit aangelegd, zoals werklocaties en slaapplekken voor de 120 militairen van het helikopterdetachement.

Het genietaakteam vloog in maart op bijzondere wijze in. Met een Antonov 124, het grootste transportvliegtuig ter wereld, maakten ze hun entree.

Collega’s van eerste luitenant Ewout van de Lustgraaf fungeren als draagploeg.

Landmachter (28) komt om bij oefening in Duitsland

Tijdens een oefening over de grens is op 12 maart de 28-jarige eerste luitenant Ewout van de Lustgraaf overleden. Een 24-jarige collega raakte lichtgewond. Het ging mis tijdens een oefening met een CV90-infanteriegevechtsvoertuig op het militaire terrein Hohenfels in Beieren.

Nadat luitenant Van de Lustgraaf ter plekke werd gereanimeerd, zijn beide slachtoffers naar een ziekenhuis gebracht. Daar bezweek de pelotonscommandant van 44 Pantserinfanteriebataljon aan zijn verwondingen. Beide militairen maken deel uit van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. De oefening in Duitsland stond vooral in het teken van de uitzending naar Litouwen, voor deelname aan enhanced Forward Presence.

“Verbondenheid en kameraadschap zijn cruciale waarden voor militairen. Zij zijn in hun werk afhankelijk van elkaar en moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Uit dit verbond is nu op ruwe wijze iemand weggevallen”, schrijft 43 Gemechaniseerde Brigade op Instagram.

Eerste luitenant Ewout van de Lustgraaf is met beperkte militaire eer begraven in Hasselt. Zijn collega’s fungeerden als draagploeg en slippendragers en vormden een erehaag voor hem.

Koning Willem-Alexander bezoekt NLD en UKR troepen in Groot-Brittannië.

Nederlandse vorst bezoekt militairen bij operatie Interflex

Niemand minder dan koning Willem-Alexander kwam een kijkje nemen in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de trainingen stomen onder meer Nederlandse militairen hun Oekraïense collega’s klaar voor de strijd in eigen land tegen de Russen.

De koning sprak zowel met instructeurs als rekruten en deed mee aan enkele onderdelen van de training. Zo kreeg hij uitleg over het herkennen van verschillende type mijnen en woonde hij een les bij over wapeninstructie. Daarnaast verdiepte hij zich in een medische casus.

Operatie Interflex is een samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Noorwegen, Canada, Denemarken, Finland en Zweden. Nederland levert sinds 2022 een bijdrage. Tot en met 2023 zijn er ongeveer 34.500 Oekraïense rekruten opgeleid tot militair.

Militair richt zijn geweer tijdens NAVO-oefening LOYAL LEDA 2024

1GNC laat spierballen zien tijdens LOYAL LEDA 2024

Naast Steadfast Defender vond er de afgelopen tijd nog een grote NAVO-oefening plaats: LOYAL LEDA 2024 (LOLE24). Tienduizenden militairen van verschillende NAVO-hoofdkwartieren in Europa deden mee aan de oefening. Ook 1 (German/Netherlands) Corps (1GNC) maakte er deel van uit.

Net als bij Steadfast Defender draaide het bij LOYAL LEDA om de verdediging van het NAVO-grondgebied na het in werking treden van Artikel 5: een aanval op een lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten.

Het hoofdkwartier van 1GNC bevond zich in Tsjechië. 1GNC voerde het bevel over drie gesimuleerde divisies en extra korpstroepen, goed voor 85.000 manschappen, meer dan 500 gevechtstanks, 1.100 pantservoertuigen, 350 artillerie-systemen en meer dan 100 aanvalshelikopters.

Naamswijziging reservistenbataljons onderstreept groeiende rol

Alle reservistenbataljons van de Koninklijke Landmacht hebben een nieuwe naam. Ze heten sinds kort Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve (Infbat BB KNR). De naamswijziging benadrukt de steeds belangrijkere rol die de eenheden vervullen.

Reservisten vormen de flexibele schil van Defensie. Ze zetten zich meestal naast hun werk of studie in voor de krijgsmacht. De reservistenbataljons van de landmacht worden ingezet bij het beveiligen en bewaken van Nederlands grondgebied. Die taak moeten ze ook kunnen uitvoeren als andere (fulltime) eenheden naar het front vertrekken bij een eventueel conflict. Het aantal reservisten bij de landmacht moet om die reden in de komende jaren groeien. De nieuwe naam onderstreept het belang hiervan. De oude naam Natres verdwijnt hierdoor.

De landmacht heeft drie Infanteriebataljons Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve. Het gaat om 10 Infbat BB KNR van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte, 20 Infbat BB KNR van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen en 30 Infbat BB KNR van 13 Lichte Brigade in Oirschot.