04

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Contract getekend voor nieuwe gevechtskleding

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Jeroen Liebers

Eerste uitlevering verwacht in 2026

Alle militairen krijgen nieuwe gevechtskleding uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS). Na een uitgebreide testperiode gunt Defensie de opdracht aan Hexonia GmbH. Het kledingsysteem vervangt de huidige gevechtskleding voor zowel de Nederlandse krijgsmacht als de Belgische marine. De kleding wordt gedragen op de kazerne, operationeel en tijdens uitzendingen.

Juiste spullen

Nederlandse militairen zijn dagelijks wereldwijd actief voor vrede en veiligheid. Zij moeten onder vaak moeilijke omstandigheden presteren. Daarvoor hebben ze de juiste spullen nodig. Dat geldt zeker voor de gevechtskleding. Bij de nieuwe kleding staan bescherming, functionaliteit, individuele veiligheid en draagcomfort centraal.

De kleding is intensief beproefd

Een vrouwelijke militair leunt tegen een militair voertuig en kijkt in de camera.
Bij de nieuwe kleding staan bescherming, functionaliteit, individuele veiligheid en draagcomfort centraal.

Draagproeven

Defensie stelt hoge kwaliteitseisen aan de kleding. De organisatie ontwikkelt deze samen met de leverancier én met input van de gebruikers. Verschillende militairen hebben de (gevechts)kleding intensief beproefd tijdens kwaliteits- en gebruikerstesten. Defensie voerde deze testen uit in samenwerking met externe partijen zoals het kennisinstituut TNO. Elk operationeel commando leverde deelnemers voor de draagproeven. Dit om voor iedere militair tot de beste gevechts- en boordkleding te komen.

Sergeant showt het nieuwe marine-uniform.
Het kledingsysteem vervangt de huidige gevechtskleding van zowel de Nederlandse krijgsmacht als de Belgische marine.

Nieuwe inzichten kunnen snel worden doorgevoerd

Innovaties

De kleding van DOKS is ontworpen als een meerlagensysteem. Het past als een geheel op elkaar en sluit aan op de uitrusting die Defensie momenteel gebruikt. Denk aan onderkleding, isolatielagen en buitenlagen. De maatvoering wordt zo gemaakt dat het voor iedere militair passend is, dus ook voor vrouwen.

Daarvoor maakt het systeem gebruik van voorvorming, diverse materiaalsoorten en verstelmogelijkheden zoals banden en elastieken. Verder is er binnen het project voldoende ruimte voor toekomstige doorontwikkeling. Zo kunnen nieuwe inzichten en innovaties snel worden doorgevoerd.

Een militair toont het nieuwe tenue terwijl in de achtergrond een Chinook vliegt.
Verschillende militairen hebben de (gevechts)kleding intensief beproefd tijdens kwaliteits- en gebruikerstesten.
Een vrouwelijke militair toont het nieuwe tenue, op de achtergrond staat een militair voertuig.
De maatvoering van de nieuwe gevechtsuitrusting wordt zo gemaakt dat het voor iedere militair passend is, dus ook voor vrouwen.

Bewegingsbereik

Er is een uitgebreid systeem van kledingmaten ontwikkeld. Dat is gebaseerd op de beschikbare scan- en maatgegevens van een groot aantal mannelijke en vrouwelijke militairen. Naast mogelijkheden tot aanpassen zijn bewegingsbereik, uiterlijke kenmerken en comfort belangrijk. Dat is meegenomen in het ontwerp.

Uitrol in 2026

Als tussenoplossing tot de volledige uitrol van DOKS dragen militairen nu het tijdelijke pak. Dit blijven ze dragen totdat de nieuwe gevechtskleding er is. De eerste kleding van DOKS wordt naar verwachting in het voorjaar van 2026 verstrekt.

Twee militairen in nieuwe kleding lopen gezamenlijk richting een brug in de verte.