Tekst KAP Saminna van den Bulk
Foto SGT Gregory Fréni, archief Mediacentrum Defensie

Bureau Levensfase en Deeltijdwerk (BLEND) zet zich in voor alle landmachters

Een slechte werk-privébalans, een kleintje op komst of mantelzorger zijn voor je ouders: allemaal veelgehoorde redenen om de landmacht te verlaten. Dat kán en moet anders, besloten twee adjudanten bij 13 Lichte Brigade. Daarom kunnen collega’s nu terecht bij BLEND: Bureau Levensfase en Deeltijdwerk. Een vraagbaak voor deeltijdwerken, duobanen en ‘anders werken’.

Adjudant Monique Berns kijkt in de camera.
Adjudant Monique Berns: “Door een nieuwe levensfase kunnen de collega’s werk en privé niet langer combineren.”

‘Steeds meer fulltimers gaan minder werken’

‘Vrouwen werken meteen na afstuderen al vaker in deeltijd dan mannen’ 

‘Nederland is wereldkampioen deeltijd werken’

De nieuwskoppen liegen er niet om: deeltijdwerken is een hot topic. Ook Defensie wil de mogelijkheden tot parttime werken verbeteren. Hoognodig, vinden adjudanten Monique Berns en Dianne Raaijmakers. Steeds vaker zien ze collega’s de dienst verlaten, vooral in de rangen sergeant-majoor, adjudant en kapitein. De reden? “Door een nieuwe levensfase kunnen de collega’s werk en privé niet langer combineren”, legt Berns uit. De mannen en vrouwen willen vaak best blijven, maar lopen toch met een bak aan ervaring de poort uit. Zonde, vindt Raaijmakers: “De landmacht werft mensen, maar moet zich ook inspannen om jou, als collega, te behouden.”

Twee jaar lang waren Berns en Raaijmakers roepende in de woestijn. Tot voormalig C-LAS Martin Wijnen zijn steun uitsprak. Hij verzon overigens ook de naam van het bureau.

Landmachter omhelst zijn vrouw en twee kinderen in de woonkamer.
Het gezinsleven is een veelgehoorde reden om deeltijd te gaan werken.

De commandant wijst deeltijdwerk af of komt met de opmerking: ‘Dat kan hier niet’

Laagdrempelig

Daarom starten de adjudanten BLEND, met steun van voormalig commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen. Sinds begin 2024 vormen Berns en Raaijmakers de nieuwe vraagbaak voor alle landmachters met vragen over deeltijdwerk. Soms is de benodigde informatie namelijk moeilijk te vinden. Wat ook gebeurt, merkt Raaijmakers op: “De commandant wijst deeltijdwerk af of komt met de opmerking: ‘Dat kan hier niet.’ De collega legt zich daarbij neer. Terwijl maatwerk op veel plekken gewoon mogelijk is.”

BLEND is er voor alle landmachters van alle leeftijden. ‘Drempelloos’, noemen de adjudanten dat. “Kijkend naar de wens van de militair zoeken we uit wat er mogelijk is op het gebied van deeltijd. Doordat we inzicht hebben in de vacaturebank, kunnen we ‘over de grens kijken’. Zo onderzoeken we of een gedeelde stoel met een collega mogelijk is”, vertelt Raaijmakers. Het plaatsen ligt nog altijd bij de functietoewijzer, BLEND onderhoudt hier wel korte lijnen.

Twee militairen op één stoel

Zelf zijn Raaijmakers en Berns het voorbeeld van een geslaagde duofunctie. Beiden wilden in deeltijd werken: iemand vinden met dezelfde rang, wens en functie was echter zoeken naar een speld in een hooiberg. Bureau Gender (bestaat inmiddels niet meer, red.) wist hen in 2007 te matchen en plaatste de militairen op één stoel. Berns: “Wij hebben gezien hoe goed het kan werken.”

Adjudant Dianne Raaijmakers kijkt in de camera.
De adjudanten zijn ‘gepokt en gemazeld’ bij de baas, met operationele ervaring en beide ruim dertig jaar dienst. “We weten hoe druk het kan zijn om werk en privé te combineren”, aldus Raaijmakers.

Diverse vraagstukken

Hoewel Raaijmakers en Berns net begonnen zijn, krijgen ze al regelmatig vragen uit heel het land. Bijvoorbeeld van een korporaal die een eigen bedrijf opzet maar dit graag combineert met zijn werk bij de krijgsmacht. Recentelijk nam een sergeant-majoor contact op. Met zijn jonge gezin zou hij graag een functie ‘in de luwte’ draaien. “Hen helpen is onze primaire taak, maar ook commandanten weten ons te vinden”, geeft Berns aan. “De landmacht kampt op veel plekken met een personeelstekort. Commandanten vertellen welke functies ze graag gevuld hebben, al is het in deeltijd. Beter een goede collega deeltijd, dan een lege stoel. We kijken dan of en waar we mogelijkheden zien. Voor vragen omtrent bijvoorbeeld zwangerschapsverlof kunnen ze ook bij ons terecht.”

Deeltijd zal niet altijd mogelijk zijn, geven de vrouwen toe. “Het kan nu eenmaal niet overal. De rechten en plichten van militairen blijven bestaan”, aldus Raaijmakers. “Tegelijkertijd is het aan ons om juist te kijken naar wat wél kan. Hopelijk kunnen we de collega’s op deze manier behouden. Dat is onze missie.”

BLEND is gestart op de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Dit vanwege het grote netwerk dat de adjudanten op de brigade hebben. Laat je er niet door afschrikken: landmachters uit heel het land zijn welkom met hun vragen. Contact opnemen met Berns en Raaijmakers kan via blend@mindef.nl.