06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Chauffeursskills beproefd tijdens Winter Grizzly

220 Transportcompagnie in Oostenrijk

Slippen in de sneeuw. De mannen en vrouwen van 220TCie van het Operationeel Ondersteuningscommando Land beproefden eind januari hun rijvaardigheid in Oostenrijk. Enerzijds was de oefening bedoeld voor chauffeurs om kennis en ervaring op te laten doen in winterse omstandigheden en in bergachtig terrein. Daarnaast kende Winter Grizzly een saamhorigheidscomponent.

Tekst: Soldaat De Vos, Mediacentrum Defensie
Foto: Anna Hollemans-den Broeder

Opstaan

Als je wekker gaat: opstaan en naar de voertuigplaat.  

Koudweertraining

LO/Sport verzorgde bij de aftrap van de oefening een theorieles koudweertraining. Het voorkomen van koudeletsels kwam aan bod, kledingdrills en uiteraard antwoord op de vraag: hoe zorg je ervoor dat het kacheltje letterlijk en figuurlijk blijft branden?

Voertuig-hiba

Het Oostenrijkse oefenterrein biedt een heuse hindernisbaan voor voertuigen. Met de Scania bijna verticaal voortbewegen? Kan gewoon.

Rijvaardigheid

De rijvaardigheid van de chauffeurs wordt op de proef gesteld.

Schnee

Sneeuw, gladheid, hoge en schuine hellingen.

Doorwaden

Ook doorwaden was een van de onderdelen. Aan de eerste chauffeur de taak om letterlijk het ijs te breken in deze arctische omstandigheden.

Gas erop

...en dan door!

Knowhow

Het ruime aanbod aan obstakels doet de chauffeurs ervaren wat het voertuig, eventueel met lading, allemaal doet in een winterse omgeving. 

Ervaren

Sturen voor gevorderden. 

Groei

Beheersing van het voertuig, zelfvertrouwen achter het stuur: Winter Grizzly betekent voor menig deelnemer persoonlijke groei.