02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Counter UAS-peloton gaat voor groen

Tekst André Twigt
Foto SM Cristian Schrik ׀ video SM Henry Westendorp

Oefenen in Roemenië voor het beste resultaat

Kanonnier Glenn heeft het kunstje aardig onder de knie. De specialist richt zijn Skywall antidronewapen. Hij wacht bij het aanstralen op de lock en met een doffe knal wordt het vliegend tuig met een dun net van drie bij drie meter uit de lucht geplukt. Missie geslaagd zou je denken, maar dat is niet helemaal waar. Het Counter Unmanned Aircraft Systems-peloton heeft nog een lange weg te gaan om iedere denkbare dronedreiging te bestrijden.  

Het kortweg C-UAS-peloton bevindt zich momenteel in een spagaat. In Nederland staat één groep klaar om op verzoek van met name de politie bijstand te verlenen bij het detecteren van drones. Het peloton bevindt zich ondertussen voor 4,5 maand in Roemenië, waar het zich toelegt op het ‘groene’ optreden. “We hebben ervaring om thuis bij Nationale Operaties bijstand te verlenen”, begint liaison-officier kapitein Melvin. “Het afgelopen jaar was de eenheid daarmee druk in de weer onder meer tijdens de Invictus Games, Prinsjesdag en Koningsdag.” Inzet bij de bescherming van eenheden tijdens manoeuvres te velde is de volgende stap.

Check de clip!

Haast is geboden

Op het oefenterrein in Cincu bouwt het peloton hiermee in rap tempo kennis en ervaring op. Met dank aan onder andere de Roemeense en Nederlandse eenheden. Die zijn hier gestationeerd vanwege de oorlog in Oekraïne. “Lastig bij een opgedeelde eenheid is wel dat we straks de thuisblijvers nog moeten opwerken in het optreden te velde”, legt Melvin uit. “Deze fasering kost meer tijd dan wanneer je de complete eenheid bij elkaar hebt. Zeker in deze onzekere tijden is haast geboden. Want meer dan ooit zijn drones een bedreiging.”

Links: Om drones te detecteren, maakt het Counter UAS-peloton gebruik van Discus. Dit radarsysteem bestaat uit een combinatie van een Squire-radar en een dag- en nachtcamera. De firma Thales modificeerde de radars, waardoor ze drones tot op drie kilometer kunnen detecteren. Rechts: Het concept voor groen opereren voorziet ook in praktische zaken zoals camoufleren.

Gemak

Drones zijn goedkoop en eenvoudig te maken. En door er aan te knutselen, kun je er hele eenheden mee wegvagen. Vanwege de snelheid waarmee deze manier van oorlogsvoering zich ontwikkelt, wil het peloton in Roemenië binnen 4,5 maand met een operationeel concept op de proppen komen. Pelotonscommandant tweede luitenant Bryan: “Streven is dat we in staat zijn op pelotons-, compagnies-, bataljons- en op brigadeniveau eenheden tegen drones te beschermen.”

Mum van tijd

Inmiddels beschikt het peloton voor het groene optreden over een eerste opzet. Daarin wordt naast procedures op het gebied van organisatie en communicatie ingegaan op praktische zaken, zoals camoufleren, nabijbeveiliging, colonne rijden en stelling nemen. Om alles op bruikbaarheid en eventuele tekortkomingen te beproeven, blijft de jonge eenheid de komende maanden zoveel mogelijk oefenen. “Waar het om draait, is dat we leren dezelfde operationele taal te spreken”, aldus Bryan.

Links: Iedere inzet begint met een uitgebreide briefing. Rechts: De commandogroep heeft de leiding over het waarnemen en bestrijden van drones. Afgelopen jaar is het C-UAS-peloton ingezet tijdens onder meer de Invictus Games, Prinsjesdag en Koningsdag.

Stroomversnelling

Oefenen in Roemenië heeft het opzetten van een concept in een stroomversnelling gebracht. “Thuis heb je te maken met restricties en papierwerk, waarmee we langere tijd druk zijn. Hier kun je meteen aan de slag”, vult Melvin aan. ”In vijf weken heeft het peloton met hulp van de staf van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando een manier van optreden ontwikkeld.  Die is ver van in beton gegoten. Anders zou je het een doctrine noemen.”

Links: Twee Squire-opsporingsradars dekken in Roemenië een vallei volledig af. Tijdens Koningsdag zag het Counter UAS-peloton meerdere drones op plekken waar ze niet mochten komen. Rechts: De Skywall vangt een drone met een net. Met deze methode gaan er geen forensische sporen verloren, waardoor achteraf onderzoek naar de eigenaar van de drone mogelijk is.

Toolbox

Opvolgend pelotonscommandant wachtmeester-1 Robin ziet toe op de dagelijkse invulling van de training, waarin ook het werken met de radars en het bestrijden zit. Momenteel maakt het peloton daarvoor gebruik van de Skywall. Maar dit wapen biedt niet bij alle dreigingen uitkomst. Een drone waarmee je dingen over de muur van een gevangenis dropt, is anders dan het type waarmee je een gemechaniseerde eenheid bespiedt.

Robin pleit voor een toolbox die bij een variëteit aan scenario’s uitkomst biedt. Daarbij hoeft uit de lucht schieten niet altijd de eerste keus te zijn. “Verstoren van de frequentie waarop de drone wordt bediend, kan ook. Deze methode kun je vanwege de strenge regelgeving niet overal inzetten. Maar tegelijk staat de techniek niet stil. De tijd zal het leren, maar wel een beetje opschieten graag.”