Tekst KAP Djenna Perreijn
Foto SGT Cinthia Nijssen, SGT Mike de Graaf, SM Maartje Roos, SGT Jasper Verolme, NOC*NSF, Arend Bloemink
Actie op de oostflank
De Nederlandse rode baretten in Roemenië, onderdeel van NAVO’s Multinational Battlegroup Forward Presence, trainen op het scherpst van de snede. Zoveel mogelijk zichtbaar oefenen in nationaal en internationaal verband draagt bij aan het afschrikeffect richting Rusland. Een tweeweekse mobility training sloten ze vorige week af met een twaalf uur durend scenario, gericht op tactisch optreden met voertuigen.
In het scenario werd een konvooi overvallen, reageerden de luchtmobiele infanteristen op een IED-strike en liepen ze in een vijandelijke hinderlaag. De militairen van de C-compagnie van 12 Infanteriebataljon gebruiken de Mercedes Benz CDI-terreinwagen voor militaire acties tijdens trainingen en (buitenlandse) missies. Dit voertuig levert vooral veel voordeel op in zwaar en bergachtig terrein, waar Roemenië om bekend staat.
Gemoderniseerde CV90 van de band
Het is nog maar een testversie, maar het eerste gemoderniseerde CV90-infanteriegevechtsvoertuig van 43 Gemechaniseerde Brigade is deze week bij de Zweedse fabriek van de fabrieksband gerold. Deze first of type kreeg een Midlife Update (MLU). Die is nodig om het voertuig tot het einde van zijn levensduur in 2039 operationeel relevant te houden.
De voertuigen krijgen meer vuurkracht en betere bescherming van de infanteristen tegen vijandelijke antitankraketten. Dit laatste dankzij een actief beschermingssysteem voor inkomende projectielen. Andere belangrijke verbeteringen zijn de nieuwe toren en de verplaatsing van het kanon. Dat geeft de bemanning meer bewegingsruimte. Ook de IT-systemen gaan op de schop. De upgrade vergroot de capaciteiten van het pantserinfanterievoertuig fors.
De komende tijd volgen verschillende testen met dit eerste voertuig om te zien of het aan alle eisen voldoet. 122 CV90’s ondergaan de ingrijpende modernisering. Op basis van deze testversie komt de serieproductie, die naar verwachting eind 2023 begint.
Levens redden tijdens operatie Interflex
Als het artillerievuur stilvalt en de rook optrekt, worden Oekraïense trainees op het Engelse platteland geconfronteerd met tientallen gewonden. Negentig militairen van 13 Lichte Brigade leiden in operatie Interflex de Oekraïners in 5 weken op tot basisinfanteristen. Onder meer door hen medische zorg te leren toepassen.
De gewonden liggen verspreid door het bos. Aan de trainees de taak om de slachtoffers te beoordelen (triage) en medische zorg te verlenen. Het geven van juiste zorg in de eerste paar minuten kan het verschil maken tussen leven en dood. De realiteit van het conflict raakt ook de Nederlandse militairen. Fuselier Tim: “Ik zou Interflex als betekenisvol, maar ook als intensief beschrijven. We behandelen scenario’s die van toepassing zijn voor de Oekraïners als ze naar het front worden gestuurd. In deze vijf weken willen we ze zo goed mogelijk voorbereiden. Dat is zowel fysiek als mentaal zwaar. Het programma is druk, maar de trainees zijn leergierig, gemotiveerd en nieuwsgierig. Dat heeft een positieve uitwerking op de training.” De training bestaat uit zeven onderdelen: tactische training, wapenleer en schietopleiding, medische zorg, omgang met explosieven, optreden verstedelijkt gebied, loopgravenoorlog en humanitair oorlogsrecht.
Prinsjesdag (bijna) als vanouds
Eindelijk stonden ze er weer op Prinsjesdag: zo’n tweeduizend militairen die de ere-afzetting vormden op de route vanaf Paleis Noordeinde. Met dit jaar óók weer reservisten, veteranen, vrijwilligers en een civiele vertegenwoordiging. Bijna als vanouds: omdat de route korter is, zijn er minder militairen nodig. Vanaf dit jaar vormt de Koninklijke Schouwburg het toneel van de troonrede, totdat de verbouwing bij de Ridderzaal klaar is.
Het Cavalerie Ere-Escorte bereidde zich het weekeinde vóór Prinsjesdag voor met een spectaculaire gewenningsoefening op het Scheveningse strand. De paarden, zeventig huzaren van twee bereden pelotons, zes huzaren van een bereden standaardwacht en de vier trompetters werden hier klaargestoomd voor mogelijke ongeregeldheden. Behalve deze ere-afzetting leverde Defensie een bijdrage met artilleristen bij het Malieveld met de minuutschoten uit hun houwitsers.
Ook de jagers marcheerden voorbij. Kenners herkennen de verschillen tussen de diverse rangen. Adjudanten en hogere rangen droegen zogenoemde bottines. De anderen zwarte, halfhoge, lederen veterschoenen met slobkousen. De slobkousen zijn voorzien van knopen waarop het embleem Garde Jagers terug te vinden is. Soldaten tot en met sergeant-majoors droegen het persoonlijk wapen. Adjudanten en hoger liepen met het sabel van de Garde Jagers.
Militairen geven jeugd een lesje weerbaarheid
Hardlopen, boksen, push-ups en met nepwapens onder voertuigen doorkruipen. Zo’n 300 scholieren moesten flink aan de bak. Militairen van de LO/sportorganisatie gaven deze jongeren namelijk een paar pittige lessen weerbaarheid ter ondersteuning van de Nationale Sportweek NOC*NSF.
Doel was om jongeren tussen de 16 en 20 jaar in beweging te krijgen. En om te laten zien dat je mentaal sterker wordt als je meer blijkt te kunnen dan je dacht. Denk niet dat iemand de kans kreeg te ontsnappen aan de militaire discipline. En opgeven was natuurlijk al helemaal geen optie. De tieners kregen zo een kijkje in de keuken van Defensie. En eerlijk is eerlijk, de themalessen waren ook een uitgelezen kans om een visitekaartje af te geven. Defensie hoopt jongelui zo warm te maken voor een baan bij de krijgsmacht.
Genezing van acute doofheid na knal blijkt mogelijk
Er zijn volop preventieve maatregelen om gehoorschade te voorkomen, bijvoorbeeld tijdens wapengebruik. En toch gaat het met enige regelmaat fout. Er is echter een methode om de schade na lawaaitrauma te beperken. Dat gebeurt met hyperbare zuurstoftherapie. Het gebruik van deze behandelmethode bij een zogenoemd lawaaitrauma, gebeurt wereldwijd vooral bij militairen.
Inmiddels is in Nederland de 150e behandeld, waarvan bij de meesten met goed resultaat. “Als je er maar binnen 72 uur bij bent”, benadrukt kapitein-ter-zee arts Robert Weenink. Deze anesthesioloog past de therapie toe in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Uiteraard hebben niet alleen militairen er baat bij, maar iedereen die te kampen krijgt met acute doofheid door hard geluid.
De therapie is pijnloos. De patiënt ademt 1,5 uur 100% zuurstof. Dat gebeurt in een uit de duikwereld bekende recompressiekamer, op een druk die overeenkomt met een duik van veertien meter diepte. Tijdens tien behandelingen krijgt het lichaam een zeer grote hoeveelheid zuurstof, die ook in het binnenoor aankomt en beschadigde trilharen herstelt. Alleen militairen met een fors gehoorverlies na een lawaaitrauma door een knal, schoten of ontploffing komen in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie. Weenink: “Dat is omdat minder gehoorverlies doorgaans goed herstelt zonder deze behandeling.”
Thuisfrontdag in Burgers’ Zoo
Familieleden van uitgezonden militairen van 13 Lichte Brigade waren afgelopen weekeinde te gast in Burgers’ Zoo in Arnhem. Het thuisfront werd getrakteerd op een leuk dagje uit. Misschien nog wel veel belangrijker was de mogelijkheid om via een livestreamverbinding contact te leggen met hun relaties in Litouwen. Uiteraard een gelegenheid die door velen werd benut en leidde tot de nodige emoties.
Tijdens de livestream lieten de kinderen vol trots aan hun papa of mama zien wat ze tijdens de thuisfrontdag hadden ‘geknutseld’ of deden enthousiast hun verhaal over het bezoek aan Burgers’ Zoo. Met spandoeken vol teksten en tekeningen lieten ze hun ouders weten aan hun te denken. 13 Lichte Brigade levert militairen aan de Enhanced Forward Presence van de NAVO in Litouwen. Militairen van 42 Bataljon Limburgse Jagers , 41 Pantsergeniebataljon, 13 Herstelcompagnie en 13 Geneeskundige Compagnie maken hier deel van uit.
Samenwerking tegen dronedreiging
De Luitenant-generaal Bestkazerne was in september het toneel van de tweede editie van oefening Technical Interoperability Exercise (TIE). Met deelnemers uit binnen- en buitenland werkte C-UAS Joint Nucleus van Defensie aan de beste technologieën om de dreiging van drones tegen te gaan.
Drones zijn niet meer weg te denken. Ze zijn klein, snel en makkelijk bedienbaar. Met een creatieve geest kunnen ze gebruikt worden voor allerlei doeleinden en vormen ze dus een serieuze bedreiging. Tijdens TIE22 werden door de deelnemers technische interoperabiliteitsoplossingen getest. In de strijd tegen kleine drones ondersteunt de NATO Communications and Information Agency de ontwikkelingen van interoperabiliteit tussen NAVO-landen.