09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Leesvoer voor landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SGT Aaron Zwaal

“Lezen zonder na te denken is als eten zonder het te verteren”, aldus de Engelse politicus Edmund Burke (1729 - 1797). Een passender uitspraak voor de boekenrubriek in dit aprilnummer is eigenlijk ondenkbaar. Laat je verrassen door de totaal uiteenlopende publicaties die we jullie voorschotelen.

René Kok – Het grote 40/45 boek

Een onontkoombare klassieker binnen de oorlogsfotografie. Deze bestseller bevat een omvangrijke selectie foto’s uit de internationaal vermaarde collectie van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) en andere Nederlandse en buitenlandse oorlogsarchieven. Nog altijd komen in archieven en privécollecties beelden uit de Tweede Wereldoorlog boven water. Dit intrigerende boek is het resultaat van uitvoerig historisch onderzoek. Wat vooral opvalt is het grote aantal kleurenfoto’s.

WBOOKS, 368 pagina’s, ISBN 9789462581715, €19,95

Neil Sinclair – Commando Papa - het kookboek

Neil Sinclair heeft zijn groene baret ingeruild voor een koksmuts. In dit luchtig geschreven leesvoer helpt hij vaders te koken voor een hongerige compagnie. Resultaat: een heerlijk kookboek barstensvol eenvoudige en gezonde recepten. Ontdek de beproefde Commando Papa-aanpak om het gezin te voeden en roep de hulp in van je troepen, zodat ze culinaire vaardigheden leren die een leven lang meegaan.

Karakter Uitgevers, 240 pagina’s, ISBN 9789045220918, €16,99

We mogen 4 exemplaren weggeven! Stuur een foto waarop je met je kroost in de keuken staat naar de redactie en vertel wat je het liefst voor ze klaarmaakt!

Redactie Bosatlas – De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentieke foto’s laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. Niet alleen de aanloop en de oorlogsperiode komen aan bod, maar ook de doorwerking in politiek en maatschappij tot op de dag van vandaag. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog vertelt hiermee op de eigen kenmerkende wijze het verhaal over 75 jaar vrijheid en strijd tegen onvrijheid.

Noordhoff, 256 pagina’s, ISBN 9789001122515, €39,95

Patrick van der Wal – Gevangen in gevoel

Op de vlucht voor zijn emoties maakte de auteur (politieagent, ex-militair, veteraan én hoog sensitief) een heftige tijd door in Bosnië en Afghanistan: “Praten over je gevoel en erop vertrouwen lijkt voor veel mensen een taboe. Het maakt kwetsbaar, want wat zal een ander hier wel niet van vinden? Zeker in de hardere beroepen zoals bij de politie en Defensie, waarin ik bijna 30 jaar werkzaam ben. Durven luisteren en vertrouwen op je gevoel kan je veel positiviteit en energie brengen.”

White Elephant Publishing, 256 pagina’s, ISBN 9789079763498, €22,-

Ad van Liempt & Rolf Baas – Hier is het gebeurd – 50 plekken uit de bezettingstijd om bij stil te staan

Je staat aan de rand van een tarweveld in het gehucht Rademakersbroek bij Varsseveld, waar op een dag in maart 1945 46 mannen werden geëxecuteerd en je denkt: hier is het gebeurd. Of je loopt in voormalig Kamp Amersfoort over de schietbaan, 350 meter lang, uitgegraven door gevangenen met de schop – en je realiseert je dat de dood hier destijds nooit ver weg was. Fotograaf Rolf Baas en schrijver Ad van Liempt zochten 50 plekken op waar tijdens de bezettingstijd bijzondere dingen gebeurd zijn en legden ze vast, in woord en beeld.

WBOOKS, 168 pagina’s, ISBN 9789462584228, €24,95

Met een aantal podcasts gepresenteerd door Margriet Vroomans – en daarom geven we 13 KL-oordopjes weg als jij kunt aangeven op welke plek jij hier naar wilt luisteren! Mail je antwoord naar de redactie!

Rob Rijntalder – Rats, kuch en elektronen

De luitenant-kolonel b.d. beschrijft zijn betrokkenheid bij de voorbereiding van de landsverdediging tijdens de Koude Oorlog. Met zaken die in die tijd dikwijls als ‘geheim’ waren geclassificeerd, gunt de oud-beroepsmilitair de lezer een blik achter de schermen. In de jaren zeventig is Rijntalder enige jaren werkzaam in de sector opleidingen. Op humoristische wijze beschrijft hij zijn functie bij de opleidingseenheid in Ede in een nog feodale bestuursstructuur.

Boekscout, 311 pagina’s, ISBN 9789464035254, €24,99

De eeuw van de Volkskrant – Hans Wansink & Theo Audenaerd

Dit rijkelijk geïllustreerde boek gaat over de wereld van toen, door de ogen van toen. Hoe heeft de krant de gebeurtenissen van de afgelopen honderd jaar beschreven op het moment dat ze zich voordeden? Dit boek geeft antwoord op die vraag door de krant zelf aan het woord te laten. Aan de hand van ruim 60 originele artikelen ervaart de lezer het voltooide verleden als de dag van gisteren.

WBOOKS, 208 pagina’s, ISBN 9789462584075, €29,95