10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Leesvoer voor landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie

Cicero zei het al: “Een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel”. Mocht je dus tussen de oefeningen, schietseries en bevelsuitgiftes een gaatje hebben, pak dan eens een goed boek. Deze maand hebben we weer compleet uiteenlopende publicaties voor jullie bekeken. We gingen terug naar de oorlog op de Balkan, doken in de geheimen van de Grebbelinie, aanschouwden de geschiedenis van de militaire geneeskunde vanaf de Napoleontische tijd en kregen meer inzicht in de unieke Sunset March.

Het Regiment Stoottroepen kent een rijke geschiedenis. Voortgekomen uit het verzet leverden de eerste Stoters een bijdrage aan de bevrijding. Daarna volgden uitzendingen naar Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Vanaf de jaren 90 nam het regiment deel aan talrijke missies waarbij men zich bijvoorbeeld in Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali inzette voor de vrede en veiligheid van anderen. Menig Stoter betaalde daarvoor de hoogste prijs. Dit rijkelijk geïllustreerde boek schetst een beeld van ‘die grote nuchtere familie in het noorden’.

‘75 jaar Stoottroepen’ van Laurens van Aggelen kost € 31,-. Het boek van White Elephant Publishing telt 224 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789079763290.

Deze fantastisch geïllustreerde cultuurhistorische gids biedt toegang tot de geheimen die in de Grebbelinie verborgen zijn. Het vestigt de aandacht op bijzondere delen die niet te missen zijn voor liefhebbers van geschiedenis, landschap en natuur. Na een overzicht van de rijke geschiedenis beschrijft Rietberg 25 afzonderlijke delen van dit beschermde rijksmonument per gebied. Met prachtige foto’s en gedetailleerde kaarten is deze gids onmisbaar bij een bezoek aan de Grebbelinie.

‘De Grebbelinie’ van Bert Rietberg kost € 17,95. Het boek van Uitgeverij Matrijs telt 192 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789053455012.

In ‘Nooit verslagen’ geeft Ron Deelen een unieke inkijk in de gevaarlijke missies in Bosnië, tijdens en na de Balkanoorlog. Het boek maakt inzichtelijk dat uitzendingen bijzonder zwaar kunnen zijn, dat persoonlijke aandacht cruciaal is, en dat de oorsprong van gruwelijkheden in Bosnië soms beangstigend veel lijken op ervaringen rondom een vechtscheiding, jeugdzorg en onterechte vooroordelen. Vulneratus Nec Victus, de tekst op het Draaginsigne Gewonden, is Deelens lijfspreuk: gewond maar niet verslagen.

‘Nooit verslagen’ van Frank van der Meijden kost € 19,95. Het boek van uitgeverij White Elephant Publishing telt 130 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789079763276.

In oorlogsreportages lijkt de medische zorg vaak een haven van vrede in een oceaan van geweld. Dat beeld is onjuist. Leo van Bergen beschrijft in dit boek de ontwikkeling van de Nederlandse militaire geneeskunde vanaf de Napoleontische tijd, via WOI en WOII tot de daaropvolgende dekolonisatieoorlog. Een terugkerend thema is de vraag of een ‘officier van gezondheid’ in conflictsituaties eerder handelt als militair of als arts: is hij een militair met een scalpel of een arts in uniform?

‘Pro Patria et Patienti’ van Leo van Bergen (in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie) kost € 29,50. Het boek van Uitgeverij Vantilt telt 372 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789460044465.

De kruisrakettenkwestie en de protesten ertegen in de jaren 80: liever een Rus in de keuken dan een raket in de tuin! En natuurlijk de dienstplicht: honderdduizenden jonge mannen moesten tijdens de Koude Oorlog hun plicht voor het vaderland vervullen. Wat beleefden zij en wat wisten zij van de Koude Oorlog? De verhalen zijn herkenbaar voor iedereen die er direct mee te maken had, maar ook voor hen die de verhalen kennen van echtgenoten, vaders, broers, ooms en vrienden. Een groot aantal prachtige foto’s maken het bijzondere boek compleet.

‘Als de Russen komen’ van Alfred Staarman en Mathieu Willemsen kost € 19,95. Het boek van WBOOKS telt 144 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789462583207.

Op de plek waar Amerikaanse militairen tijdens Operatie Market Garden de Waal bij Nijmegen overstaken, vindt dagelijks de Sunset March plaats. Een veteraan loopt bij het vallen van de avond over stadsbrug De Oversteek, op het ritme van de 48 lantaarnpalen die een voor een gaan branden als eerbetoon aan de 48 gesneuvelden bij de Waaloversteek. Om 75 jaar vrijheid in Nijmegen te vieren, lopen er in 2019 75 verschillende groepen mee. In dit boek foto’s van die opmerkelijke marches, verhalen van de veteranen die de Sunset March mogelijk maken én een interview met de Amerikaanse veteraan Francis Keefe die in 1944 de Waal overstak. 

‘Sunset March – Brug tussen heden en oorlogsverleden’ van Joris Jan Voermans kost € 21,95. Het boek van uitgeverij Quo Vadis telt 126 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789492435132.

De Hollandse Waterlinie was eeuwenlang het geheime wapen van Nederland. De unieke hoofdverdediging van ons land liep van Muiden tot de Biesbosch en is gebaseerd op het onder water zetten van land. In het rampjaar 1672 werd de Waterlinie voor het eerst met succes ingezet tegen de Fransen. De laatsten die gebruik maakten van dit defensiesysteem van forten, posten, batterijen, sluizen en waterwerken waren de Duitse bezetters. Dit boek geeft een breed inzicht in het ontstaan, de ontwikkelingen, de militaire werking en het huidige gebruik van de Hollandse Waterlinie.

‘Sterk water. De Nieuwe Hollandse Waterlinie’ van Chris Will kost € 24,95. Het boek van Uitgeverij Matrijs telt 192 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789053455579.

Commando’s staan bekend om hun actiegericht handelen, besluitvaardigheid, creatieve denkwijze en aanpassingsvermogen in stressvolle en veranderlijke situaties. Ze benaderen uitdagingen en kansen op onnavolgbare wijze. Deze ultieme vorm van agile werken leidt tot uitzonderlijke prestaties. Het KCT boodt Göttgens een unieke inkijk in hun werkwijze bij het ontwikkelen van onoverwinnelijke teams. Dit bewezen recept voor teamvorming vertaalde hij naar Teamability; dé methode om in iedere organisatie teams te vormen die het hoogst haalbare nastreven.

‘Teamability’ van Roderick Göttgens kost € 24,95. Het boek van Uitgeverij Thema telt 160 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789462721999.