07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Mijn Uitrusting: de Leopardschutter

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto KPL Gregory Fréni

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal Leopardschutter korporaal Koen.

De Leopardtank 2A6 is een uitzonderlijk wapen. Potig, pittig, vlijtig, vurig. Op het slagveld creëert hij overwicht, of de pantsers nu aanvallen, vertragen of verdedigen. Met grote precisie bestrijdt het rupsvoertuig de vijand tot op ruim 4 kilometer. Dankzij het gestabiliseerde 120mm-kanon heeft de schutter de mogelijkheid om rijdend te vuren. 

Headset

De schutter kijkt met vergroting op het doel, de chauffeur neemt waar in zijn sector, de lader is bezig met de munitie en de commandant heeft zijn bevelen. Veel verschillende taken op 1 tank, en de headset is enorm belangrijk voor de interne communicatie.

Pompstok

Het is essentieel om de schietbuis van het 120mm-kanon schoon te houden. De bemanningen lopen dus na een oefening samen alle tanks af om deze klus te klaren. Eerst drukt de groep de pompstok door de buis. Binnenin de tank schroeft vervolgens de lader de borstel erop. En dan heb je 3 tot 4 man nodig om te ‘pompen’, net zolang tot de doeken die om de borstel zitten er schoon uitkomen.

Uitrichtkijker

Een hulpmiddel met ingebouwd vizier dat schietinstructeurs gebruiken om de waarnemingsmiddelen van de schutter op 1 lijn te krijgen met de daadwerkelijke richting van de loop. Als de uitrichtkijker in de buis zit, kijkt de schietinstructeur er doorheen terwijl een collega door de middelen van de schutter tuurt. Vaak werken de tankers met een justeerschijf op 1.000 meter. Als na enige communicatie over en weer de juiste waardes zijn ingevoerd, staat het kanon op exact hetzelfde punt gericht als de uitgerichte waarnemingsmiddelen van de schutter.

Overige wapens

Elke tank beschikt naast het kanon over de volgende (Duitse) wapens: MG3, G36, MP7 en P8. Moet de schutter de tank snel verlaten, grijpt hij een MP7 of een G36. Pistool P8, 9mm. Voor zelfverdediging in het nabijgevecht. Effectieve dracht: 50 meter. MP7, 4.6mm, volautomatisch. Klein kaliber, wél pantserdoorborend. G36, het standaardwapen voor de Duitse landmacht. 5.56mm. Effectieve dracht: 500 meter. MG3, 7.62mm machinegeweer. 1.300 schoten per minuut. In de Leopard ingebouwd als coax en torendakmitrailleur.

Boeken

Waffenbegleitheft. Hierin vindt de schutter alle waardes die hij mogelijk in moet voeren. Niet elke munitiesoort kan met dezelfde waardes worden verschoten. Daarnaast treden er bijvoorbeeld wijzigingen op als de schietbuis warm wordt en daardoor iets gaat ‘hangen’. Gaat de schutter een tank in waarvan hij de waardes niet weet, zal hij er allereerst voor zorgen dat hij alle waardes goed zet. Het tweede (plaatjes)boek dient voor materiaalherkenning. Belangrijk om te weten wat je in je vizier hebt, en ook het hogere niveau kan wellicht iets afleiden uit de aanwezigheid van diverse vijanddreigingen.

Tankoverall

Net nieuw en nog slechts een paar oefeningen mee gedraaid. Veel verbeteringen ten opzichte van de voorloper. Vooral met de kneepads zijn de tankers erg blij. De stof is wat dunner dan de vorige overall, wat fijn is als het weer eens zo heet is binnen. Want ja, de temperatuur onder pantser loopt aardig op. Het eskadron probeert tot december de overall uit, waarna het verbeteringen aangeeft. Pas dan volgt de definitieve aanbesteding voor de hele landmacht.

Slagpin

Het 120-mm kanon werkt met een elektronische ontsteking, maar net als met de Colt heeft dat kanon ook gewoon een slagpin nodig. Maar waar je een slagpin van je geweer kwijt kunt raken als je hem in het hoge gras laat vallen, hoef je je daar bij deze joekel niet druk om te maken. Al moet je er nog steeds 10 doen als je ‘m laat vallen…

Richtgreep

Op de foto staat er een van een simulator. De richtgreep in een tank ziet er hetzelfde uit. De schutter kan er al zijn bewegingen en de procedures met de knoppen mee trainen. Hij moet er gevoel mee krijgen en hij moet de knoppen blindelings kunnen vinden.

Korporaal Koen

Leopardschutter

4e Eskadron, 414 Panzerbatallion

“Schutter CV90 bij 44 Pantserinfanteriebataljon, dat was een van mijn eerste functies. Maar ‘414’ had eigenlijk altijd al mijn interesse. Werken met tanks, in het buitenland wonen, dat trok me gewoon enorm. Ja, toch een beetje het avontuur hè. Toen ik terugkwam van mijn uitzending naar Litouwen, kon ik gelukkig vrij snel hier in Duitsland aan de slag. 

Brutere kracht dan de impact van een Leopard 2A6 is eigenlijk niet te vinden. Het is heel mooi om te werken op het machtigste wapen van de KL. Omdat ik schutter ben geweest op de CV90 was het vrij gemakkelijk omschakelen naar de schiettechniek op de Leopard. En al zitten er andere knopjes op, ik had er al gevoel voor. Dat geldt ook voor het waarnemen, snel dingen zien. 

In je eentje ga je het in die tank niet fiksen. Je moet zó goed met elkaar communiceren. Alles moet samenvloeien om samen die tegenstander uit te schakelen. Als 1 persoon iets fout doet, voelt de hele tank dat. Winnen en verliezen doe je samen. Het is een kwestie van veel doen. En al krijgen we die gelegenheid in mijn ogen te weinig, áls we een paar weken oefenen, zie je meteen dat je stappen maakt en snel beter wordt. 

Wat je wilt, is met de hele bemanning naar je tank lopen en zonder iets te zeggen je plaats innemen omdat iedereen precies weet wat ‘ie moet doen. Ik wil dat het een geoliede machine wordt. Het is heel mooi deel uit te maken van deze eerste stapjes van het 4e Eskadron. Ik ben 1 van de eerste 4 schutters die de eerste schoten van de eenheid hebben afgevuurd. Ik zie dat er steeds meer mensen komen. Ik zie dat er – langzaam – meer tanks komen. Dat is best iets om trots op te zijn.”