Tekst Vanessa Strijbosch
Foto Jarno Kraayvanger

‘Een morele zorgplicht’

Werken kan hij beslist, maar werk voor langere tijd vasthouden was lastig voor Davy Schellekens. De 27-jarige kok kreeg daardoor een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. De participatiewet bood uitkomst. Via deze sociale wet, die mensen met een ‘arbeidsbeperking’ aan een baan helpt, kwam hij binnen bij Defensie. 13 Lichte Brigade ontving hem met open armen. 

Schellekens is 1 van de circa 400 zogeheten ‘participanten’ die bij Defensie zijn gedetacheerd. Kabinet en sociale partners spraken in 2015 af om binnen 10 jaar in totaal 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. Werkgevers worden verplicht gesteld om deze medewerkers een werkplek te bieden. Voor Defensie betekent dat tot 2024 stapsgewijs 735 arbeidsplaatsen erbij, met een voorgeschreven jaarlijkse quotum. Als dit niet wordt gehaald, krijgt Defensie een boete van € 5.000,- per arbeidsplaats.

Proactief beleid

Sinds 2015 voert de landmacht een proactief beleid ten aanzien van de participatiewet en telt nu een klein 58 participanten. Een van de initiatiefnemers is luitenant-kolonel b.d. Hans Douwes, plaatsvervangend hoofd projectgroep Behoud en Werving. “Het begon als een pilot. De wet werkte als katalysator, maar het was zeker niet de enige reden om ermee te starten”, geeft het voormalig hoofd P&O 13 Lichte Brigade aan.

‘Deze mensen verdienen het om hier een plekje te krijgen’

Voorbeeldfunctie

Douwes noemt ook ‘het sociale karakter’ van Defensie als motivator. “Defensie heeft een morele zorgplicht. We helpen over de hele wereld mensen die het minder hebben. Waarom dan niet in Nederland? Het gaat hier vaak om heel talentvolle mensen die ontzettend nuttig kunnen zijn. Ze verdienen het om hier een plekje te krijgen.” Volgens Douwes loopt 13 Lichte Brigade, die binnen Defensie als eerste met participanten ging werken en inmiddels 13 van deze medewerkers telt, nog steeds voorop. “Maar dat vind ik niet meer dan logisch. We zijn immers de grootste werkgever in de regio en hebben dus een voorbeeldfunctie.”

Naam: Davy Schellekens (27)

Functie: kok bedrijfsrestaurant 13 Lichte Brigade

Participant sinds 2015

“Eerst was ik bang om buitengesloten te worden. Ik kom hier nu eenmaal op een andere manier binnen. Mijn beperking is autisme, maar ik voel me niet anders. Soms oordelen mensen over me. Gelukkig was dat hier niet zo. Ik ben heel warm ontvangen, heb goed contact met de chef-kok en de souschef en ik heb een jobcoach die mij begeleidt. De echte horeca is niet mijn ding. Ik kon daar niet aarden. Hier is het leuk en gezellig. Ik maak altijd een praatje met de gasten. Ik ben blij dat er een participatiewet is. Deze wet heeft het voor mij mogelijk gemaakt om langere tijd op een leuke plek te werken. Ik ben gedetacheerd vanuit de WSD (voormalig sociale werkplaats uit Boxtel, red.). Elk jaar wordt mijn contract verlengd. Het liefste krijg ik hier een vaste baan. Ik wil heel graag doorgroeien.”

Naam: Jaffrey Hossain (26)

Functie: grafisch vormgever sectie Communicatie 13 Lichte Brigade

Participant sinds 2018

“Ik heb een ongeluk veroorzaakt met vervelende gevolgen: een rechtszaak, flinke schuld, stress. Ik kon daardoor mijn opleiding niet afronden waardoor ik ook nog eens het studiegeld moest terugbetalen. Ik deed wat vrijwilligerswerk en werkte ook als hovenier. Maar niet naar voldoening. Via via belandde ik bij een voorlichting van de WSD. Daarna ging het balletje rollen en kwam ik hier terecht. Nu kan ik eindelijk doen waar ik goed in ben. Dat is heel belangrijk voor mij: leuk werk doen en echt iets betekenen. Ik krijg hier alle ruimte en heb zelfs eigen ideeën ingebracht. Ik ben 1 van de 3 participanten op deze afdeling. Ik maak graphics en animaties, een specialiteit die ze bij de sectie Communicatie nog niet in huis hadden. We horen er echt bij. Zelfs bij bedrijfsuitjes doen we gewoon mee.”

Nuttig

“Ze nemen me ontzettend veel werk uit handen”, reageert hoofd sectie Communicatie majoor Ruud Theunissen als hem gevraagd wordt naar zijn ervaring met Hossain en de 2 andere participanten op zijn afdeling. “Los van het feit dat ze hier nuttig werk verrichten, voelen zij ook dat ze weer ergens bij horen. Dat is pas de meerwaarde”, besluit hij oprecht.

Bureau Banenafspraak Defensie houdt zich bezig met aanstellen, vinden en bemiddelen van geschikte kandidaten uit de doelgroep. Meer informatie (beschikbaar als je de Landmacht op je werkplek leest) is te vinden op intranet: 

https://dwrd.mindef.nl/sites/SWR002332/WBa/layouts/15/start.aspx#/SitePages/Introductiepagina.aspx