Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie

Bergen op Zoom viert 75 jaar vrijheid

CDS luitenant-admiraal Rob Bauer nam op 26 oktober het defilé af tijdens de viering van de bevrijding van Bergen op Zoom. Onder meer eenheden van de landmacht liepen mee, evenals veteranendetachementen.

75 jaar geleden kreeg de 4e Canadese Pantserdivisie, ondergebracht bij het 1e Britse Legerkorps, de taak om Bergen op Zoom te bevrijden. Op 30 oktober 1944 was dat een feit. 50 Canadezen lieten hiervoor het leven.

Voorin het imposante defilé was uiteraard een ereplaats ingeruimd voor de bevrijders van het Canadese Lincoln & Welland en South Alberta Regiment. Daarnaast liepen er onder meer pelotons mee van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene en het Korps Nationale Reserve. Boven hun hoofden maakten PC-7’s, de KLu Historische Vlucht en een Belgische Spitfire indruk tijdens het luchtdefilé.

Verkenners pakken zilver in Wales

Tijdens de uitdagende Cambrian Patrol in Brecon Beacons in Wales behaalden verkenners van 17 Pantserinfanteriebataljon een zilveren medaille. De ruige proef is één van de meest intensieve patrouilleoefeningen op groepsniveau ter wereld.

De jaarlijkse oefening stamt uit 1959 en is uitgegroeid tot een internationale militaire beproeving. Teams leggen zonder gps in 48 uur ruim 60 kilometer af. Onder zware omstandigheden worden diverse vaardigheden getoetst, zoals navigeren, het uitvoeren van gevechtshandelingen en objectverkenning. Dit jaar namen 140 teams uit 34 landen deel, waarvan 33% de eindstreep niet haalde. Ondanks de slechte weersomstandigheden wisten de verkenners van 13 Lichte Brigade hún deelname wel te verzilveren.

x

Chirurgische ondersteuning voor SF

Het KCT en de Maritime Special Operations Forces zijn bij (heimelijke) operaties vaak volledig op zichzelf aangewezen. Daarom hebben de special operations forces (SOF) bij bepaalde operaties behoefte aan een medisch team dat met ze meegaat. De inzet van zo’n groep wordt nu getest. 

Onder meer door de zeer korte reactietijd is de normale medische keten niet uitvoerbaar bij bepaalde SOF-operaties. Nederland test daarom de inzet van een Special Operations Surgical Team (SOST). Een IDR-projectteam (Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen) bouwt de SOST-pilot vanaf scratch op. Daarbij kijken medici en SOF-operators samen naar wat nodig is. Zij brengen inzetopties en het benodigde personeel, materieel en procedures in kaart. 

Eind oktober trainden 2 chirurgische teams in het Erasmus MC voor het eerst de specifieke medische en teamvaardigheden. Commandant Nederlands Special Operations Command generaal-majoor vlieger Theo ten Haaf benadrukte dat het SOST onmisbaar is voor de SOF-inzet van de toekomst. Ook legde hij uit dat het SOST een medische capaciteit is en dat de teamleden géén operators worden.

4-tonner Dutchbat voor Potočari Memorial Center

Het Potočari Memorial Center heeft op 17 oktober een viertonner gekregen. 5 Dutchbatveteranen namen het initiatief voor de schenking door de krijgsmacht. Defensie zorgde er samen met de veteranen voor dat de vrachtwagen er precies zo uitziet zoals in 1995. 

De viertonner kreeg een plek in de grote hal op de compound in Potočari. Hier verbleven op een gegeven moment in de oorlog 6.000 vluchtelingen. Het voertuig staat exact op de plek waar destijds ook een tonner stond. Vanaf die vrachtwagen werden mededelingen aan de vluchtelingen gedaan. De veteranen maakten in 1995 deel uit van het bevoorradingspeloton van Dutchbat III. 

Breda viert 75 jaar vrijheid

De 1st Polish Armoured Division onder leiding van generaal Stanislaw Maczek bereikte 75 jaar geleden de Grote Markt in Breda. Wat volgde was een uitzinnig bevrijdingsfeest, dat zich over de stad uitbreidde naarmate de Polen straat na straat van Duitse troepen zuiverden.

Breda stond op 29 oktober stil bij de bevrijding driekwart eeuw geleden. Dat gebeurde in bijzijn van Koning Willem-Alexander en de Poolse president Andrzej Duda. Een plechtigheid op het Pools Militair Ereveld en een feest, inclusief tocht met historische voertuigen door de binnenstad, markeerden de herdenking. De krijgsmacht was ceremonieel vertegenwoordigd door onder andere militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon, 13 Infanteriebataljon en de Fanfare Bereden Wapens.

Regionale bedrijven bezoeken luchtverdedigers

Defensie heeft middels een stakeholderevent haar visitekaartje afgegeven in de regio van de Luitenant-generaal Bestkazerne. Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) opende de kazernepoorten voor belangstellenden uit het bedrijfsleven om intensiever contact met de arbeidsmarkt te verkrijgen.

Een static show en een paneldiscussie zorgden voor een interactief bezoek met speciale aandacht voor de nieuwe proeftuin. Het DGLC zoekt potentiele militairen graag binnen de regio Limburg/Brabant. Door de krapte op de arbeidsmarkt is het voor zowel regionale bedrijven als Defensie een uitdaging het beste personeel te vinden. Defensie werkt aan een nieuw Human Resources model dat het huidige Flexibel Personeelssysteem moet gaan vervangen. In verschillende proeftuinen wordt het nieuwe HR-model beproefd om zo dichter bij de mens, de partners, de arbeidsmarkt en de operatie te komen. Tijdens de paneldiscussie bleek dat het MKB de toegevoegde waarde ziet van het vakmanschap, de ervaring en de werkhouding van militairen.

Dienst Justitiële Inrichtingen naar JWF-kazerne

De Dienst Vervoer en Ondersteuning Assen van het ministerie van Justitie en Veiligheid is verhuisd naar de Johan Willem Friso-kazerne, eveneens in Assen. Het is het eerste onderdeel van Dienst Justitiële Inrichtingen dat zich definitief op de kazerne vestigt. 

Naast Vervoer en Ondersteuning verhuist ook het opleidingscentrum naar de kazerne. Justitie profiteert zo mee van de faciliteiten zoals de sportaccommodatie en het bedrijfsrestaurant. Toenmalige burgemeester Abbenhues van de gemeente Assen maakte zich in 2014 al sterk voor de mogelijkheid om onderdelen van de Dienst Justitiële Inrichtingen te huisvesten op de JWF, met het oog op samenwerking, werkgelegenheid en baanbehoud in de regio.