06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Mijn Uitrusting: ZAU-chauffeur/geneeskundig verzorger

Tekst Vanessa Strijbosch
Foto René Verleg

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal de ziekenautochauffeur/geneeskundig verzorger.

Zolang zij het rustig hebben is er niets aan de hand. Maar moeten ze in actie komen is het menens en gaat het soms om leven of dood. De ZAU-chauffeur en geneeskundig verzorger, soldaat-2 Lois, laat zien welke attributen ze nodig heeft om gewonden te helpen… en de ZAU eerste hulp te verlenen.

Medische tas

De inhoud van de medische tas is zo opgebouwd dat de geneeskundig verzorger het protocol voor eerstehulpverlening via de separate vakjes en de bijbehorende attributen eenvoudig kan volgen. Dit betreft de zogenoemde ABCDE-methode, die er vooral op gericht is om de vitale functies van het slachtoffer te controleren. Een gevulde tas weegt 30 kilo.

Vacuümspalk

De geneeskundig verzorger gebruikt vacuümspalken bij het stabiliseren van fracturen in armen of benen. Een pomp zuigt de spalken vacuüm. De korreltjes in de verpakking verdrukken de boel zodat alles op z’n plek blijft zitten.

Gereedschapsetui

De chauffeur is verantwoordelijk voor zijn voertuig. Klein onderhoud en het verhelpen van mankementen horen daarbij. Naast de nodige medische kennis dient de chauffeur dus ook technisch onderlegd te zijn.

Nekkraag

Bij nekletsel kan elke beweging funest of zelfs fataal zijn. Uiterste voorzichtigheid is geboden, zeker als de geneeskundig verzorger eerst nog de gevechtshelm van het slachtoffer moet afzetten. Deze uitvouwbare nekkraag biedt extra ondersteuning aan het hoofd.

Zwaailamp

Eén van de noodzakelijke herkenningstekens van militaire ziekenauto’s. Door de zwaailamp en de bekende rode kruizen op de buitenkant zijn de voertuigen makkelijk waar te nemen.

Brancard met dekenstel

Om te voorkomen dat een patiënt snel afkoelt en in shock raakt, kan hij indien nodig in warme dekens worden gewikkeld. Deze brancard kan de grootste en zwaarste infanteristen aan. Soms kiezen genezeriken ervoor een brancard met z’n vieren te tillen.

Afzuigpomp

Bloed, vocht en slijm in de mond of keel kunnen zorgen voor verstikking. Het is belangrijk deze verstoppingen zo snel mogelijk te verwijderen. De afzuigpomp en 2 bijbehorende slangetjes zorgen voor deze onsmakelijke, maar zeer belangrijke klus.

Corpuls

De geneeskundig verzorger sluit standaard dit apparaat aan bij een patiënt. De opvallende unit, Corpuls genoemd, meet verschillende lichaamswaardes zoals temperatuur, bloeddruk, en hartslag. Met speciale kabels kan de Corpuls zelfs een hartfilmpje maken.

Soldaat-2 Lois 

13 Geneeskundige Compagnie

13 Lichte Brigade

“Het ene moment let ik op de weg, het andere moment verzorg ik een gewonde militair. Het is de kunst snel te schakelen tussen mijn functie als chauffeur en geneeskundiger verzorger. Dat maakt het ook zo leuk. Ik houd van afwisseling en die heb ik zeker. 

Ik assisteer de algemeen militair verpleegkundige (AMV’er) in de hulppost. De Boxer haalt het slachtoffer uit het voorterrein en brengt hem of haar bij ons. De AMV’er stabiliseert de patiënt, ik help waar nodig en vervolgens vervoeren we de patiënt naar een volgende locatie zoals een groter ziekenhuis. 

Naast de rijopleiding deed ik ook een opleiding tot geneeskundig verzorger. De protocollen moet je eigenlijk kunnen dromen. Niet alleen de medische overigens, ik weet inmiddels ook alles over auto’s. Ik ben verantwoordelijk voor de ziekenauto en dan is het soms nodig om voor monteur te spelen. 

Je moet wel tegen bloed kunnen in mijn werk. Het is belangrijk om rustig te blijven in hectische situaties. Als wij een fout maken, kan dat enorme gevolgen hebben. Ik realiseer me dat continu en stiekem krijg ik er wel een kick van. We oefenen veel en dat is ook nodig. Als het in het echt gebeurt, moeten we direct en correct handelen.  

De anatomie van het menselijk lichaam interesseert mij enorm. Ik wil hier zeker mee verder en ben van plan om de Verzorgende Individuele Gezondheidszorg- of AMV-opleiding te gaan doen. Mensen helpen, dat vind ik mooi. Wat wij doen, doet er echt toe.”