Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie

Betere schietinstructie voor special forces

Defensie heeft de schietinstructie voor Special Operations Forces (SOF) verbeterd. Reden? De veiligheid tijdens schietoefeningen was onvoldoende, bleek uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar het fatale schietongeval in Ossendrecht waarbij sergeant-1 Sander Klap om het leven kwam.

De nieuwe instructie stelt harde voorwaarden aan bijvoorbeeld opleidingstrajecten, kwaliteitsbewaking, veiligheidsorganisatie en schietfaciliteiten. Ook het toezicht – door het Schiet Instructie en Controle Team Special Forces van het Netherlands Special Operations Command – is uitgebreid. Alle SOF-eenheden in Nederland hebben nu hetzelfde schietbeleid.

Nieuwe tank-overalls voor ‘414’

Ventilatiegaten, dunnere stof, knie- en elleboogbescherming en ruim een verdubbeling aan beschikbare maten. Tijdens een bijzonder appel in de vroege ochtend van 25 september ontving het Nederlandse eskadron van 414 Pantserbataljon in Bergen-Hohne nieuwe tank-overalls uit handen van C-LAS luitenant-generaal Wijnen. 

De nieuwe kleding biedt de bemanning meer veiligheid. Ook het comfort is aanzienlijk verbeterd én de tankers beschikken hiermee al over het nieuwe camouflagepatroon, waar de hele Nederlandse krijgsmacht op termijn in gehuld gaat. Het eskadron probeert tot december de overall onder operationele omstandigheden uit, waarna ze verbeteringen kunnen aangeven. Pas dan volgt de definitieve aanbesteding voor de hele landmacht.

x

Bommen tussen de koeien

De EOD krijgt regelmatig een belletje. Vaak is dat dan voor 1 bom. In september lagen er ineens – niet helemaal waar natuurlijk, al vanaf WOII – 193. Veel voorwerk en 3 knallen verder waren alle explosieven voltooid verleden tijd. 

De mijnen werden medio september gevonden in een weiland in ’s-Gravendeel. Duitse mortierfragmentatiemijnen uit de Tweede Wereldoorlog. 181 gevuld met springstof, de overige met slechts een omhulsel, allemaal zonder ontstekers. Nadat de gemeente een springterrein aanwees, ging de EOD aan de slag. Eindresultaat? 3 harde klappen en een gerustgestelde boer.

Eredivisie in actie voor Invictus Games

Bij veel wedstrijden uit de Eredivisie zaten in het weekend van 14 en 15 september Nederlandse veteranen op de tribune. Zij maakten gebruik van 500 gratis kaartjes, beschikbaar gesteld door de hoofdsponsors van de Eredivisieclubs. Met deze actie vroegen die aandacht voor Invictus Games 2020 in Den Haag.

“Er wordt vaak gemopperd dat het voetbal te commercieel is geworden. Natuurlijk is het commercieel, maar dat is niet het hele verhaal”, aldus Remko Stolk, commercieel directeur van Asito, namens de hoofdsponsors. “We doen meer dan een logo op een shirt plakken. We hebben ook een maatschappelijke rol.”

Invictus Games is een internationaal sportevenement voor militairen en veteranen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt tijdens hun werk. De 5e editie vindt plaats van 9 tot 16 mei in Den Haag. Meer informatie op de website van Invictus Games 2020.

Ruim 2.300 militairen bij Prinsjesdag

Op Prinsjesdag pakte Defensie weer flink uit. Om de veiligheid in goede banen te leiden én op het gebied van ceremonieel. 2.300 militairen, waaronder ere-escortes te paard, Gele Rijders en erewachten speelden een belangrijke rol tijdens dit traditionele Haagse politieke hoogtepunt.

De aanwezigheid staat symbool voor de bescherming die Defensie dagelijks biedt aan de vrijheid, democratie en een sterke rechtstaat. De waardering voor deze rol van de militairen werd zelfs uitgesproken in de Troonrede. “Mede dankzij hen leven wij al 75 jaar in vrede en veiligheid”, sprak koning Willem-Alexander in de Ridderzaal. Hij begon de Troonrede met de herinnering aan geallieerde parachutisten die in september 1944 voor Nederland streden. “75 jaar later lijken vrijheid, democratie en een sterke rechtstaat vanzelfsprekende waarden. Maar wie de wereld beschouwt, realiseert zich hoe bijzonder het is te leven in een land waarin mensen zich veilig kunnen voelen.”

Begroting Defensie 2020: repareren en moderniseren

In 2020 gaat Defensie door met het herstellen en moderniseren van de krijgsmacht. Sinds het begrotingsdieptepunt in 2014 heeft Defensie in 2020 iets meer dan € 3 miljard extra te besteden. Het budget van Defensie komt daarmee op € 11,035 miljard. 

Stappen vooruit 
Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten: “(…) Om onze krijgsmacht verder te versterken en moderniseren, investeren we in onze mensen en schaffen we nieuwe spullen aan. Maar we moeten ook nog steeds veel achterstallig onderhoud wegwerken.” 

Personeel en samenwerken 
Defensie investeert in 2020 in zijn mensen, want zonder hen is er geen krijgsmacht. De nadruk ligt op de verdere modernisering van het loongebouw en verdere stappen naar een veilige defensieorganisatie. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser: “De organisatie heeft een structureel tekort aan medewerkers en blijft zich in 2020 inzetten om personeel te werven en behouden. Daar waar het nodig is, gaan we samenwerken met andere organisaties of bedrijven.”  

Food for Health and Safety

Een robot die soep kookt. Het zou zomaar een idee kunnen zijn dat studenten uit Eindhoven, Utrecht en Wageningen bedenken als nieuw voedselconcept voor militairen op een missie.

De studenten van de 3 universiteiten gaan begin 2020 de challenge Food for Health and Safety aan. Zij buigen zich in interdisciplinaire teams over vragen als: Hoe zorg je ervoor dat soldaten voedzame maaltijden met voldoende calorieën eten? Hoe vervoer je voedsel naar de basis waar de militairen gelegerd zijn? Met de kick-off op 25 september zetten het ministerie van Defensie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Universiteit Utrecht, de Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Utrecht een belangrijke stap in een unieke samenwerking.