03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Mijn Uitrusting: de Raven-operator

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Phil Nijhuis

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal de Raven-operator van 13 Lichte Brigade.

Raven-operators kunnen net iets meer dan de gemiddelde verkenner: vanuit de lucht naar een persoon, gebouw of locatie turen. Daarvoor roepen ze de hulp in van een onbemand vliegtuigje. Uit de ‘gereedschapskist’ van Roels:

Raven

De Raven is een onbemand verkenningssysteem dat informatie inwint tot een afstand van 10 kilometer. Het verkenningsvliegtuigje is uitgerust met een daglicht- of nachtzichtcamera en weegt maar 2 kilo. Operators lanceren de Raven handmatig. Dankzij een vaste landingsdemper landt het vliegtuigje in glijvlucht, waarbij het vaak in (eenvoudig te monteren) delen uiteenvalt.

Antenne en hub

Essentieel voor een goede verbinding met de Raven. De hub staat in contact met zowel de antenne, de handcontroller en de laptop. Uiteraard mag een degelijke batterij hier niet ontbreken.

Handcontroller

Raven-operators werken in tweetallen: mission operator en vehicle operator. Als de een het vliegtuigje lanceert, heeft nummer 2 de vingers al aan de knoppen om bij te sturen. Na de lancering kruipt de specialist in de ‘hood’: de zwarte kap op de foto. Zodoende heeft hij het beste zicht op het scherm en leiden randzaken om ‘m heen hem niet af. Hij maakt foto’s en ziet alle parameters zoals gps-status, hoogte en windsnelheid.

Windsnelheidsmeter

Vrij relevant, aangezien de Raven een lichtgewicht is en bij meer dan 20 knopen lekker op de grond blijft. Naast deze windsnelheidsmeter hebben de operators ook altijd een manual bij zich met storingsreacties, een weergids en andere handige tools die van belang zijn voor het succesvol uitvoeren van missies.

Panasonic Toughbook

Wanneer de Raven uitvliegt, zit de mission operator vaak met z’n neus op deze laptop. Hij ziet dan precies waar op de kaart het verkenningsvliegtuigje cirkelt. De mission operator kan ook letterlijk sturend optreden, zodat de vehicle operator al zijn aandacht kan besteden aan fotografie of het checken van de parameters.

Vest en belt

Magazijnen voor zowel Colt als Glock, medische kit …zomaar een paar zaken die de Raven-operators standaard op de man hebben. Verreweg de meeste spullen frotten ze trouwens in rugzak of smockjas, maar de zakjes en pouch op dit vest en deze belt zijn ideaal om snel munitie te kunnen grijpen. Eigen aanschaf.

Wachtmeester Roels

42 Brigadeverkenningseskadron

13 Lichte Brigade

“Het allermooiste aan deze neventaak? De Raven kan op plekken komen waar ik nog geen inzicht heb gehad. Vind ik een locatie niet veilig genoeg, gooi ik eerst de drone de lucht in om een verkenning te doen. Ik kan dan later met een veilig gevoel alsnog die locatie betrekken.

Als ie eenmaal in de lucht is, is het vaak helemaal niet zo moeilijk. Alles valt of staat met een adequate planning. Wel zijn we voortdurend aan het communiceren – we werken altijd in tweetallen. De een vliegt, nummer 2 houdt alle parameters in de gaten. Natuurlijk zijn we alert op eventuele fouten die in de lucht zouden kunnen optreden. Als er storingen zijn, handelen we meteen om de opdracht toch uit te kunnen voeren.

Al opereren we met een relatief kleine drone, we blijven gebruikers van het luchtruim. Dat houdt dus in dat ik overal rekening mee moet houden, van weersomstandigheden tot ander vliegverkeer. Raven-operators zijn opgeleid in air law en meteorologie.

Wat mijn taak als Raven-operator bijzonder maakt? Als verkenners waren we natuurlijk al de oren en ogen van de commandant van 13 Lichte Brigade. Nu hebben we niet alleen oogjes in het terrein maar ook eyes in the sky. En als we straks nog meer ervaring hebben, zou ik het heel gaaf vinden als we ook actief deel kunnen nemen aan NATOPS. Denk aan het in beeld brengen van criminele activiteiten zoals drugssmokkel.”