Wij zitten niet stil

We zijn volop bezig, zelf én samen met internationale partners. Voordat we 30 april de missie Minusma in Mali afsloten, namen we de laatste weken andere landen mee op onze patrouilles. Zodat zij konden zien hoe wij werken: contact zoeken in plaats van afschrikken. De ceremoniële afsluiting van de missie is een moment om bij stil te staan. Daarbij wil ik iedereen bedanken voor hun inzet. Samen hebben we sinds 2014 meegeholpen om in Mali de vrede te bewaren. Maar zeker ook wil ik onze militairen gedenken die tijdens deze missie hun leven hebben verloren: kapitein René Zeetsen, eerste luitenant Ernst Mollinger, luitenant-kolonel Wolter van Thiel, sergeant der 1e klasse Henry Hoving en korporaal Kevin Roggeveld. Mijn oprechte medeleven blijft uitgaan naar hun nabestaanden. 

De 1e hoofdtaak - Nederland veilig houden en onze bondgenoten helpen - heeft aan belang gewonnen, naast de 2e en de 3e hoofdtaak. We moeten blijven opleiden, oefenen en trainen om deze 3 hoofdtaken uit te kunnen voeren. Ik zie dat we hier veel energie in steken en daar ben ik blij mee.

Zo was ik in april in Havelte en daar vertelde majoor Knubben, commandant Brigadeverkenningseskadron, enthousiast over de oefening Allied Spirit 10 in Hohenfels. Op dat oefenterrein in Duitsland kwamen eenheden uit 9 landen met elkaar ‘op de mat’ onder commando van 21 Duitse Panzerbrigade. Samen oefenden ze een scenario tegen een serieuze oefenvijand: 500 Amerikanen. Hij vertelde hoe waardevol het was dat het hele terrein, alle voertuigen, helikopters en wapens waren voorzien van sensoren. Je kon daar ook echt artillerie nabootsen. Mooi resultaat: de verkenningsclub van Knubben kon alle informatie doorgeven én werd de hele oefening niet ontdekt. De Nederlanders kregen daarvoor veel lof, en terecht.  

Ook in mei zijn we weer volop aan de slag. Green Griffin in Bergen-Hohne is een voorbeeld van zo’n belangrijke, internationale oefening. Samen met de Duitse collega’s van de Division Schnelle Kräfte oefenen 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando, ondersteund door mensen van OTCo en de KMar, de interoperabiliteit in de lucht en op het land. Een ander voorbeeld in mei is de Command Post Exercise Rhino Defender van 13 Lichte Brigade: de hele brigadestaf traint interne procedures in een combatscenario.

Andere landen komen ook bij ons trainen. De Noren kwamen begin mei met 60 militairen trainen in ons Tactis Center. Zij willen graag in simulatoren oefenen op pelotons- en daarna op compagniesniveau. En wij bieden daar unieke faciliteiten voor. 2 keer per jaar komen daar ook collega’s uit Estland die 30 uur in een bus naar Amersfoort rijden. Estland heeft een deel van onze CV90’s gekocht en bij die deal zat ook jaarlijkse trainingstijd in de simulatoren van Tactis. Hoe waardevol dit voor hen is, bleek wel toen ze aangaven om non-stop tussen 08.00 - 17.00 uur in de simulator te willen doorbrengen, zonder lunch. 

De wereld om ons heen is complex en soms lijkt het lastig om focus te houden, maar ik zie hoe intensief onze mensen bezig zijn met hun missies en zich voor te bereiden om – als het nodig is – te vechten voor vrede en veiligheid en om te beschermen wat ons dierbaar is. Daar krijg ik energie van. Ik hoop jullie ook.

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten