10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Leesvoer voor Landmachters

Tekst RITM Djenna Perreijn
Foto MCD

De hand die de pen vasthoudt schrijft geschiedenis, zo weten de schrijvers van de volgende boeken maar al te goed. Zo neemt schrijver Art de Vos ons aan de hand van familieverhalen, achtergehouden patrouilleverslagen en dagboekaantekeningen mee naar Nederlands-Indië. En wie nog verder terug wil in de tijd, kan zich vergapen aan archieffoto’s van een garnizoensstad in WOI in ‘Woerden en de Wereldbrand’. Dit en meer in de 5 onderstaande leestips.

Annemarie Bleekers | Trijp

Trijp vertelt het verhaal van Bosnië-veteraan Simon, die op 24-jarige leeftijd heeft deelgenomen aan een Nederlandse vredesmissie. Thuis wordt hij geconfronteerd met onbegrip en minachting en verliest hij alle grond onder zijn voeten. Hij worstelt met zijn traumatische ervaringen als militair. Om te ontsnappen aan zijn ondraaglijke bestaan vertrekt Simon naar Schotland, op zoek naar de waarheid. 
Een indringende roman over de eenzaamheid die een specifieke gebeurtenis met zich meebrengt, over schuld en vriendschap, tegen het adembenemende decor van de Schotse Hooglanden. 
De 2e roman van Annemarie Bleeker werd eind vorig jaar gepresenteerd in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een toepasselijke plek omdat het centrum zich de laatste jaren intensief bezighield met Dutchbat en de gevolgen van de val van Srebrenica.

‘Trijp’ kost €14,95. Het boek van QV Uitgeverij telt 128 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789492435101.

Jacques Bartels en Maurice Göttgens | Met vizier op het oosten

Dit boek beschrijft de niet eerder onderzochte geschiedenis van 102 Verkenningsbataljon, met 7 eskadrons ooit het grootste bataljon van de landmacht. Deze cavalerie-eenheid maakte tijdens het dieptepunt van de Koude Oorlog deel uit van 121 Lichte Brigade die van 1960 tot in 1963 op de Noord-Duitse laagvlakte was gelegerd, de oorlogsbestemming van deze huzaren. Archiefonderzoek en interviews met smaakmakers uit de 18 jaren van het bestaan van ‘102’ geven een indringend beeld over de uitdagingen en ontberingen. Commando’s die deel van de brigade uitmaakten, komen aan het woord om een kijkje achter de schermen te geven.

‘Met vizier op het oosten’ kost €27,50. Het boek van Santhorst Research telt 190 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789082730616.

Olof van Joolen en Silvan Schoonhoven | ‘Liggen blijven!’

In dit boek geven oud-mariniers voor het eerst openheid over acties die lange tijd geheim moesten blijven. Op basis van interviews geven Telegraaf-verslaggevers Van Joolen en Schoonhoven een kijkje achter de schermen in de jaren 70. Europa wordt overspoeld door bomaanslagen. Bij de eerste gijzelingsactie in Wassenaar blijkt Nederland geen idee te hebben van terrorismebestrijding. Vanuit het niets stampt de regering een antiterreureenheid uit de grond. De militairen die de Bijzondere Bijstandseenheid vormen, moeten zichzelf het vak van terreurbestrijder aanleren. Dan komt een grote beproeving: de bevrijding van de gekaapte trein bij De Punt. Ook de treinkaping bij Wijster en de gegijzelde school in Bovensmilde komen aan bod.

‘Liggen blijven!’ kost €18,99. Het boek van Nieuw Amsterdam telt 176 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789046824337.

Art de Vos | Gordel van geweld

Een arme jongeman vertrekt tijdens de crisisjaren als soldaat naar Nederlands-Indië en vindt daar zijn vrouw. Dan vallen in 1942 de Japanners aan en stort het trotse Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in. Het is het begin van een chaotische, gewelddadige periode waarin het echtpaar elkaar verliest en de kinderen in hun eigen wereld leven. Uiteindelijk keert het gezin in 1950 berooid terug naar Nederland. De gebeurtenissen in dit meeslepende familieverhaal trekken diepe sporen in de karakters van de hoofdpersonen: zij waren getuige, slachtoffer én partij. Art de Vos is historicus en schreef meerdere publieksboeken over historische onderwerpen. Dit is zijn eerste literaire non-fictieboek op basis van een waargebeurde geschiedenis.

‘Gordel van geweld’ kost €22,50. Het boek van Scriptum telt 336 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789463191265.

Bert van Elk | Woerden en de Wereldbrand 1914-1918

Eerste Wereldoorlog? Hebben we daaraan meegedaan dan? We waren toch neutraal? Er kan nooit veel zijn gebeurd… Het zijn een paar van de vooroordelen die de schrijver hoorde tijdens zijn zoektocht naar dit stukje lokale geschiedenis. Een eeuw geleden eindigde WOI en die ging niet zomaar aan garnizoensstad Woerden voorbij. Nog geen 5.900 inwoners en meer dan 2.000 militairen die naar het ogenschijnlijk onopvallende stadje kwamen. Dat had gevolgen. Hoe reageerde de gemeente? Heet het Exercitieterrein zo vanwege de militairen? En waar kregen 240 Belgische vluchtelingen onderdak?
Woerden heeft een groot defensieverleden, blijkt uit het rijk geïllustreerde boek vol wetenswaardigheden. Journalist, historicus en Woerdenaar Bert van Elk volbracht het boek na 5 jaar onderzoek.

‘Woerden en de Wereldbrand 1914-1918’ kost €19,99. Het boek van Boek Scout telt 180 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789402247206.