02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Van oefening naar operatie

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Hille Hillinga | Video: SM Yoran Christianen

Reservisten beveiligen luchtmachtmissie

In Nederland uithelpen als de nood aan de man is, vergt motivatie, flexibiliteit en loyaliteit. Maar huis en haard achterlaten omdat de krijgsmacht je vraagt luchtmacht-assets te beveiligen tijdens de redeployment van de F-16-missie, valt meteen in een compleet andere categorie. Eentje die de samengestelde eenheid van de Nationale Reserve in Jordanië goed bevalt. Dag en nacht waakt deze sterke arm van de redeployment over de veiligheid van mensen en middelen. 

Het maakt niet uit welk Nederlands terrein op de Jordaanse vliegbasis je op wilt: bij elke wachtpost kom je gewapende reservisten tegen. Niet geautoriseerd om door te mogen rijden of niet in staat de juiste pas te laten zien? Je kunt hoog en laag springen, het terrein kom je niet op. Het is bij uitstek een taak die de Natres ligt, want in Nederland is dit voor hen business as usual.

Zien wat er allemaal in Jordanië gebeurt? Check de clip!

‘Wapenstok en handboeien gebruiken vereist training’

Nieuwe uitrusting

Dat geldt overigens niet voor alle factoren waarmee de Force Protection (FP) in Jordanië wordt geconfronteerd. Neem het gebruik van wapenstok en handboeien. Beide zitten standaard in het assortiment van de Object Grondverdediging (OGRV) van de luchtmacht, de mannen en vrouwen die al jaren luchtmachtmissies beveiligen. De reservisten werken er echter voor het eerst mee en dat vereist training. In het Midden-Oosten kregen ze dus tips & tricks hoe om te gaan met die uitrustingsstukken. Sergeant Arend: “Super, want er valt meer op te schalen in de geweldsspiraal. De Natres zou er echt veel aan hebben om in Nederland eens bij de OGRV in de keuken te kijken. We kunnen op die manier snel veel progressie boeken.”

Naast het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden trainen de uitgezonden militairen zodat de skills & drills nog beter worden.

Ploegensysteem

Naast het bemannen van de wachtposten heeft de FP een Quick Reaction Force (QRF) en rijden de reservisten voortdurend patrouilles. 8 uur wacht, 8 uur rust, 8 uur QRF. Een schema dat afwijkt van de normale dagindeling van een student crisis- en securitymanagement. Soldaat-1 Sjoerd, die het geluk had dat hij het schrijven van z’n scriptie voor zich uit kon schuiven: “Aan het begin moest ik ontdekken hoe alles hier werkt maar inmiddels zit ik echt lekker in het ritme. Dat ik door mijn uitzending studievertraging oploop, heb ik er graag voor over. Ik was blij dat ik werd uitgekozen om mee te gaan naar Jordanië, al heb ik geen idee op basis waarvan die keuzes zijn gemaakt. Wat me wel opvalt is dat het een relatief jonge club is.”

Natres onder luchtmachtvleugels

Tweede luitenant Debbie is commandant FP. Op vliegbasis Leeuwarden is ze vluchtcommandant (zelfde als pc bij de landmacht, red.) van de OGRV (Object Grondverdediging). Tijdens haar eerste uitzending heeft ze de leiding over de mannen en vrouwen van de Natres. “Al is de dreiging niet hoog, FP denkt altijd in ‘what if?’ scenario’s”, vertelt ze op weg naar het terrein waar Nederlandse bommen klaarliggen voor luchttransport naar Nederland. Ze moet even iets doorspreken met de mannen die op wacht zitten. “Continu ben je bezig met risicomanagement, en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik geef je een simpel voorbeeld. De reservisten die de MOAT (het terrein waar luchtmachters tijdens de F-16-missie de bommen assembleerden) bewaken, werden gisteren ineens opgeschrikt door schoten, klein kaliber. Verderop stonden 2 mannen in burgerkleding met een rifle. Bleek dat ze een wilde hond probeerden om te leggen. Als ze die lange loop toevallig bijgedraaid hadden naar mijn personeel had je in een split second een spannende situatie gehad. Onvoorstelbaar dat ik dus niet tijdig een melding krijg dat ze daar een beest gaan neerschieten. Daarnaast is misschien wel het grootste gevaar dat er al heel lang geen gevaar meer is geweest, en dat dit een mindset wordt van het personeel dat hiernaartoe komt. Als FP zit je anders in de wedstrijd. Onze spullen liggen altijd netjes klaar zodat we ze meteen kunnen grijpen om het gevecht aan te gaan.”

Een van de belangrijkste taken van de uitgezonden reservisten is het bemannen van verschillende posten.

‘Gevechtsvliegtuigen voeren nog steeds missies uit’

Coalitie vliegt onverminderd door

Soldaat-1 Guido is net als Sjoerd voor het eerst op uitzending. Nadat hij koffie zet om de nacht door te komen – het is 02.38 AM – neemt hij in z’n wachtpost de tijd voor een praatje. “Het is vannacht rustig, los van de gevechtsvliegtuigen die hier 24/7 vliegen natuurlijk. De enige keer dat ik tijdens deze shift de slagboom heb geopend, was voor de collega’s die patrouille rijden. Hoe dan ook, het is hier nog steeds serious business, zeker als je ziet welke missies de coalitie nog steeds uitvoert. Het is dan ook het complete plaatje dat deze uitzending het meest uitdagend maakt. Je werkt toch in het Midden-Oosten op een vliegbasis waar nog steeds heel veel gebeurt."