Tekst Hanna Gillissen
Foto MCD, NIMH, KAP (r) Fred Warmer, MAJ (r) Vik Franke

Landmacht heeft weer zelfstandige afdeling artillerie

De Koninklijke Landmacht kent weer een zelfstandige afdeling artillerie. Op 18 januari werd op de Legerplaats bij Oldebroek formeel 41 Afdeling Artillerie opgericht.

De komst van de nieuwe eenheid symboliseert het begin van het herstel van de vuursteun binnen de landmacht. Door de oprichting is er weer een specifieke eenheid voor de operationele inzet van vuursteun met pantserhouwitsers en 120mm-mortieren.  

Uit de evaluatie van het VuursteunCommando (VustCo) bleek een zelfstandige afdeling met een eigen afdelingshoofdkwartier essentieel te zijn om in brigadeverband op te kunnen treden. In de oude organisatie werd de operationele aansturing van de batterijen uitgevoerd door een deel van de staf van het VuursteunCommando. De oprichting van de nieuwe eenheid is ook een essentiële voorwaarde om de volgende stap te kunnen zetten: uitbreiding van de grondgebonden vuursteun (artillerie). 

x

Duits-Nederlands Legerkorps stuurt NAVO-landtroepen aan

1 Duits-Nederlands Legerkorps in Münster is sinds 9 januari Land Component Command voor de NATO Response Force (NRF). Ook de flitsmacht (Very High Readiness Joint Task Force: VJTF) maakt hier deel van uit. 

Het hoofdkwartier staat heel 2019 stand-by en kan op korte termijn overal ter wereld landeenheden van de NRF aansturen. Nederland heeft naast een landhoofdkwartier dit jaar meer eenheden voor de flitsmacht paraat. De Nederlandse krijgsmacht levert een Special Operation Forces taakgroep, 4 F-16’s, een KDC-10 transport- en tankvliegtuig, een C-130 Hercules-transportvliegtuig en een gemechaniseerd bataljon met gevechtssteun en logistieke ondersteuning. Verder zijn er vanuit Defensie een amfibische taakgroep, bestaande uit een schip en mariniers, en nog eens 4 F-16’s beschikbaar gesteld aan de NAVO.

Krijgsmacht krijgt nieuwe vrachtwagens

Defensie heeft onlangs bij de firma Scania in Zwolle de eerste van in totaal 2.000 vrachtwagens in ontvangst genomen. Het nieuwe materieel beschikt over talloze snufjes die helpen veiliger en energiezuiniger te rijden. 

Zo wordt de besturing met camera’s ondersteund en zijn gevaarlijke situaties sneller te onderkennen. Daarnaast bespaart de automatische versnellingsbak de chauffeur continu schakelen, waardoor hij zijn aandacht meer op de weg kan houden. En benut deze nieuwe techniek tevens het motorvermogen optimaler, wat brandstof bespaart. Het laadvermogen van de wagens bedraagt 10 ton. Tijdens operaties en missies wordt de cabine desgewenst vervangen door een gepantserd exemplaar. In het tweede kwartaal van 2020 stromen de eerste voertuigen bij de eenheden van de landmacht binnen.

Premier ontvangt Invictus-deelnemers

De vrijwel voltallige ploeg die in oktober heeft meegedaan aan de Invictus Games is recent op bezoek geweest bij minister-president Mark Rutte in Den Haag. 

Jullie verdienen het om in het zonnetje te worden gezet”, sprak de premier. “Individueel, maar zeker als groep. Wat jullie hebben laten zien, is waar het bij ‘invictus’ om draait: niet om de medailles, niet om de prestatie, maar om mensen die ervaringen delen met hen die dezelfde ervaring hebben.” Tijdens editie 2018 in Sydney deed Nederland mee met 23 sporters. Allen raakten in hun diensttijd psychisch of lichamelijk gewond. De spelen voor gehandicapte militairen zijn een initiatief van de Britse prins Harry, zelf Afghanistan-veteraan. 

Omgekomen militairen Tarakan krijgen postuum Oorlogskruis

7 militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) kregen 19 januari postuum het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt. Zij werden, samen met ruim 200 andere militairen, in 1942 bij het Indonesische eiland Tarakan om het leven gebracht door Japanse mariniers. Tijdens de Tarakan-herdenking namen familieleden het ereteken in ontvangst. 

De oorlogskruizen werden uitgereikt aan korporaal Ebbinge, eerste luitenant Van Leeuwen, sergeant-majoor Schreuder, onderluitenant Smit, soldaat Maes, sergeant Maigret en sergeant Berghout. De Nederlandse en Indonesische KNIL-soldaten verdedigden het Indonesische eiland Tarakan toen de strijd eigenlijk al was opgegeven. Maar omdat de Japanners de telefoonlijnen hadden doorgesneden, wist het capitulatiebericht hen niet te bereiken. Toen de batterijcommandant de vijandelijke Japanse schepen zag, brachten de KNIL-soldaten 2 mijnenvegers tot zinken. Uit wraak werden de 215 militairen neergestoken met bajonetten en geboeid in zee gegooid, precies op de plek waar de 2 mijnenvegers zonken.

Volgens Roel Rijks van het Comité Ereschuld Onderscheidingen is het goed mogelijk dat nog tientallen tot honderden van de omgekomen militairen recht hebben op het Mobilisatie Oorlogskruis. Maar om archiefonderzoek te starten, is vanwege privacywetgeving altijd eerst actie vanuit de familie nodig.

2.304 militairen krijgen landmachtmedaille

Het is nog een kwestie van geduld hebben, maar 2.304 landmachters krijgen straks de landmachtmedaille opgespeld. Sinds juli vorig jaar hoef je hiervoor niet meer zelf een verzoek in te dienen. Een geautomatiseerd systeem selecteert de militairen die voor deze medaille in aanmerking komen.

De landmachtmedaille heeft zijn oorsprong in 2002 en is ingesteld om operationele (parate) dienst in binnen- en buitenland te belonen. Echter, de militair diende de medaille zelf aan te vragen. Dat hoort eigenlijk niet, vond het CLAS, en paste het systeem daarom aan. De computer doet nu het werk. Uit de rapportage blijkt dat liefst 2.304 militairen recht hebben op de landmachtmedaille, die wordt toegekend aan de militair die op of na 1 september 2002 in dienst is of was en die na 1 januari 2004 tenminste 30 aaneengesloten dagen operationele dienst verrichtte bij het CLAS. De afdeling Decoraties kent de medailles toe en verzoekt de betreffende commandanten tot uitreiking. Echter, niet alle medailles liggen op de plank en het merendeel moet besteld worden. Wanneer de militairen hun medaille precies kunnen verwachten, kan hoofd Decoraties Bert Keers niet zeggen. “Maar dat ze er aan komen, is een feit. En…de militair hoeft er nu niet meer zelf achteraan te gaan.”

Podcast ‘De toekomst van de landmacht’

In deze eerste podcast uit een serie – voortkomend uit een samenwerking tussen The Hague Center for Strategic Studies en de landmacht - gaat Jelle van Haaster, werkzaam bij de NLDA, in op de dreiging die uitgaat van cyberaanvallen. 

‘Breaking: 2 explosions in the White House and Barack Obama is injured’ meldde het gehackte Twitteraccount van Associated Press in 2013. Amerikaanse aandelenbeurzen zakten als gevolg van deze tweet, die werd opgeëist door het Syrische Elektronische Leger (SEA), tijdelijk sterk in. Wat kunnen we doen om ons te bewapenen tegen cyberaanvallen van dit kaliber? Jelle van Haaster, cyberonderzoeker bij Defensie, deelt zijn visie in de eerste aflevering van onze podcastserie ‘De toekomst van de landmacht’.