Een eerlijk gesprek voeren

Vol goede voornemens ben ik van start gegaan in 2019. Een van de doelen waar we ook dit jaar weer veel energie in gaan steken is de sociale veiligheid binnen onze organisatie. Wij zijn namelijk niet zomaar een groep collega’s. Wij werken intensief met elkaar samen: dagelijks op de kazerne en dag en nacht tijdens oefeningen en missies. Dat sterkt de onderlinge band, vertrouwen, brengt vrienden voor het leven en bouwt een team. Het is een randvoorwaarde om ons werk goed te kunnen doen. Maar brengt ook risico’s met zich mee. Mensen durven als ze lang in een groep samenwerken minder snel bezwaren op tafel te leggen of kritisch te zijn.

Brengen van veiligheid is de kern van de landmacht. Daarbij past een organisatie die interne veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Iedereen die bij de landmacht werkt, moet zich veilig voelen. En zich gesteund voelen om ’t bespreekbaar te maken als dat niet het geval is. Als je in een hecht team werkt, als jouw fysieke veiligheid daar zelfs afhankelijk van is in gevaarlijke situaties, vraagt dat moed. Can do, or not… that’s the question.

Iedere medewerker moet zich trots kunnen voelen om bij de landmacht te werken. Hoe? Dat moeten we met elkaar blijven bespreken. Het eerlijke gesprek over werken en leven bij de landmacht, daarover gaat de openhartige theatervoorstelling Vuurdoop. Over de eerste vuurdoop en de vele die volgden. De komende anderhalf jaar zal iedereen in de gelegenheid zijn naar deze voorstelling te gaan kijken. Niet op de werkplek, maar middenin het land, in het historische gebouw van Radio Kootwijk. Een voorstelling waar ik stil van werd en ik was niet de enige. Met mij, velen in de zaal. Ik denk echt dat het jullie ook gaat aanspreken. Wat vooral belangrijk is: dat we er met elkaar over kunnen praten en dat we ook echt naar een veilige situatie gaan. Want ons veilig kunnen voelen, is uiteindelijk iets wat we met elkaar moeten bereiken. Het is van ons allemaal.

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten