10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Beslissend blijven

Tekst Leo de Rooij
Foto MCD

Veiligheid is Vooruitzien. Dat is de titel van de toekomstvisie van de landmacht, waarmee de stap naar de toekomst wordt gezet. Het document geeft een strategische richting aan: een koers die ingezet moet worden om ook in de toekomst beslissend te kunnen blijven. “In deze visie schetsen we hoe het landoptreden mee moet bewegen om klaar te zijn voor het conflict van de toekomst”, zegt mede-opsteller Ronald van den Heuvel.

Check hier de videoclip die een beeld geeft van het toekomstig landoptreden.

Best wel apart, erkent burgermedewerker en reservist Van den Heuvel. Van de 3 hoofdschrijvers van de toekomstvisie van de landmacht zijn er 2 geen beroepsmilitair. Zelf is hij adviseur binnen het kabinet van Commandant Landstrijdkrachten. Samen met Coenraad Reumer, een rijkstrainee van Defensie, en luitenant-kolonel George Dimitriu, hoofd Kennis & Innovatie taskforce SOCOM, werd de visie ontwikkeld en op papier gezet.

Vooruit kijken

“In de Defensienota wordt vooral de nadruk gelegd op het repareren van de krijgsmacht, het wegwerken van achterstanden en daarnaast wordt voorzichtig vooruit gekeken. Wij dachten een stap verder. Hoe kun je de landmacht klaarstomen voor het soort conflict van de toekomst? Als je alleen maar repareert, bereid je je voor op het conflict van vandaag, terwijl het conflict van morgen echt anders kan zijn”, stelt Van den Heuvel. De schrijvers riepen daarvoor de hulp in van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS), dat met een ‘alternatieve’ blik meekeek en met adviezen kwam.

Hoe stoom je de landmacht klaar voor het conflict van de toekomst?

‘Nieuwe ideeën zijn meer dan welkom’

Tollen los

Hieruit rolde een document, al ging dat niet zonder slag of stoot. Tientallen versies later was daar uiteindelijk dé toekomstvisie van de landmacht. “Veel discussies, meer dan 100 meelezers, en dus ook 100 verschillende meningen”, lacht Van den Heuvel. “Sommige topmilitairen zijn nogal vasthoudend aan bestaande structuren, gaan graag uit van de huidige organisatie-indeling en zijn soms huiverig voor verandering. Dat is niet vreemd, want ze hebben al jaren in deze krijgsmacht gediend. Bij het schrijfproces van de visie stonden juist alle tollen los: overal is over te praten, nieuwe ideeën zijn meer dan welkom!”

Grote kapstok

Juist om ook nieuwe ideeën in te brengen, zijn veel jonge collega’s van binnen en buiten de landmacht gevraagd om input te leveren. Het leidde tot de toekomstvisie zoals die nu voorligt. “Ik noem het graag een soort grote kapstok waarmee je diverse haakjes tot je beschikking hebt. Niet bedoeld om soldaten te vertellen hoe ze hun drills moeten uitvoeren, maar een leidraad voor de beleidsmakers in de toekomst. Binnen Staf CLAS is men nu druk bezig met de specifieke invulling van die haakjes, waardoor we niet alleen weten wat we willen doen, maar ook hoe.”

In de toekomstvisie Veiligheid is Vooruitzien worden 4 ontwikkellijnen uitgewerkt:

  1. Vergroten van het adaptief vermogen
  2. Intensiveren samenwerking met nationale en internationale partners
  3. Versterken van de verbinding mens en technologie
  4. Beter worden in het gevecht over lange afstanden en in stedelijk gebied

De volledige tekst van de toekomstvisie is na te lezen op de intranetpagina van de landmacht.
http://intranet.mindef.nl/kl/publicaties/communicatie/Column_C-LAS/20181106_Nieuwe_visie.aspx

Slim verwerven

Een voorbeeld? Om snel genoeg mee te kunnen gaan met veranderingen ontwikkelt de landmacht nieuwe, slimme manieren voor de verwerving van materieel. “Om de nieuwste technologieën snel te kunnen implementeren, wordt kort-cyclisch verwerven van materieel de norm. Waarom zou je in 1 keer 2.000 nachtkijkers aanschaffen, als je ook elk jaar 500 van de allernieuwste modellen kunt kopen?” Ook komen bevoegdheden om (kleine) spullen aan te schaffen zoveel mogelijk bij de commandanten te liggen.

Technologie verweven in landoptreden

Stedelijk optreden

Een ander voorbeeld? “Wereldwijd gaan steeds meer mensen in steden wonen. Het is dus te verwachten dat ons toekomstig optreden vaker in steden gaat plaatsvinden. Hoe kunnen we ons daar nu beter op voorbereiden? Niet alleen met technische snufjes, we moeten ook een heel andere manier van optreden ontwikkelen. Juist in steden moet er gefocust worden op verspreid, beweeglijk en in kleinere formaties vechten.” 
Daarnaast draait het op het toekomstige slagveld steeds minder om aantallen, maar steeds meer om inzet van geavanceerde technologie in combinatie met mensen. Robots, drones en cyberwapens zullen het toekomstig landoptreden beïnvloeden of zelfs bepalen. “Wil je daarop voorbereid zijn, dan zul je nu moeten beginnen met plannen, experimenteren en vervolgens uitvoeren”, zegt Van den Heuvel. “Met deze visie is het plan voor de toekomst gezaaid. Nu is het aan de organisatie om dat op te pakken zodat we zodra het nodig is kunnen oogsten!”