02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Handen uit de mouwen

Voor ‘t laatst in Jordanië

4 jaar geleden werd in Jordanië een kamp uit de grond gestampt om in de geterroriseerde buurlanden de strijd aan te gaan met ISIS. Nu zijn de dagen van 'Snow City' geteld. Nog maar een paar weken, dan stopt de Nederlandse bijdrage aan de Air Task Force Middle East (ATF ME). Toch is er voor de landmachters in het luchtmachtbolwerk nog genoeg te doen tijdens het verblijf van het allerlaatste detachement. Zonder genie geen kamp.

Tekst: RITM Djenna Perreijn
Foto’s: SGT Jan Dijkstra

CDS-coin

Ze zijn slechts met z’n tweeën, genisten Mike (21, rechts) en Jesse (25, links). Alle bouwwerkzaamheden in en rond het kamp nemen deze 2 soldaten op zich. Toen de CDS in november op bezoek was, kregen de soldaten uit zijn handen een CDS-coin. Dit eremetaal wordt slechts bij een bijzondere gelegenheid uitgereikt aan medewerkers die zich extra hebben ingezet. “Puur voor het harde werk”, vertelt soldaat-1 Mike. “Onze inzet is wel opgevallen.”

Hard werken

De genisten werken vaak buiten de gebruikelijke tijden. Bijvoorbeeld op zaterdag, tijdens low-ops of in de avonduren. “Sommige klussen kunnen we alleen doen als de F-16’s niet vliegen”, vertelt hoofd Infra kapitein Ralph. “Zoals asfaltreparatie of het zetten van voegen tussen de betonnen platen op de flightline.”

Kerst op de basis

Mike en Jesse zijn de enige landmachters op Snow City. “Het went heel gemakkelijk bij de luchtmacht”, glimlacht Jesse. “Misschien wel makkelijker dan andersom: van de luchtmacht naar de landmacht”, vult Mike aan. “Bij de landmacht gaat het er wat stugger en traditioneler aan toe in de omgang. Hier spreekt bijvoorbeeld niemand elkaar aan bij de rang, dat vind ik wel relaxed.” 
Mike draaide eerder een uitzending in Mali. “Net als toen mis ik het thuisfront weleens. Zij zijn wat minder blij dat ik hier de feestdagen doorbreng, maar ik vind het ook wel bijzonder.”

Geld uitgeven

Het aanstaande vertrek van de Nederlanders maakt het werkrooster bepaald niet minder vol. Jesse: “We bereiden het kamp voor op de komst van het redeployment-team. Zo hebben we een weg aangelegd zodat ze de transportcontainers gemakkelijk kunnen transporteren.” Verder ligt er een scala aan instandhoudingsklussen op het duo te wachten, zoals het verbeteren van het prikkeldraad rondom de basis. Ralph: “Dat klinkt misschien gek; op het laatste moment nog geld uitgeven. Maar de veiligheid gaat voor alles.”

Klussen voor de sfeer

Zagen, lassen, boren, schuren, timmeren; in 2 containers met overkapping kunnen de genisten ongestoord hun gang gaan. “Dit is ons domein. We helpen de activiteitencommissie vaak met klussen. Vandaag maken we bijvoorbeeld schildjes voor de winnaars van een voetbalwedstrijd. Zulke dingen zijn belangrijk voor de sfeer. En die is erg goed.”

Einde missie

Het laatste detachement telt 150 militairen. Voor missie ATF ME valt Nederland met F-16’s ISIS-doelen aan in Irak en Oost-Syrië. De Nederlandse bijdrage aan de missie van de anti-ISIS-coalitie stopt nu definitief, besloot het kabinet in september. De F-16’s raken ‘op’ en na terugkeer kan de luchtmacht zich volledig richten op de overgang naar de F-35. Het grondgebied dat ISIS had veroverd, was een paar jaar geleden nog aanzienlijk, nu hebben ze geen grote gebieden meer in handen.