06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Mijn Uitrusting: hersteller elektrotechniek

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto René Verleg

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal de elektromonteur van 43 Gemechaniseerde Brigade.

De wondere wereld van elektra is magnifiek als alles naar behoren functioneert. Wanneer een radio geen verbinding kan maken met de waarnemers in het voorterrein, of een antenne geen signaal opvangt, zitten we echter met de handen in het haar. Gelukkig is daar dan een pientere militair met stroom in de vingers: de hersteller elektrotechnisch materieel. Uit de ‘gereedschapskist’ van korporaal-1 Tom:

Tactical Data Terminal

Hiermee zet de monteur de base keys in de radio. Met de ‘TDT’ draagt hij gegevens over naar het apparaat zodat de gebruiker versleutelde berichten kan versturen.

Multimeter

Hiermee meet je weerstand, stroom, spanningen en diodes. De specialist pakt het hulpmiddel bijvoorbeeld als hij wil checken of er een breuk in een kabel zit, of om te controleren of een antenne werkt.

Gereedschapskist

Staat op naam en is splinternieuw. Met de komst van deze kist hoeven er geen verschillende bakken en kisten meer mee en heeft de hersteller elektrotechniek alles bij de hand. Draadstripper, schroevendraaiers, magneetbakje, kniptang, kleine accutol met haakse kop, ratels, stanleymes, hoofdlampje, tinzuiger, etc.

Harde schijf

Hierop staan essentiële gegevens om de juiste software in te kunnen laden op een Battlefield Management System van bijvoorbeeld een Pantserhouwitser 2000NL. De monteur spoelt ook computers in met behulp van deze gegevensdrager. Eigenlijk staat alle data erop die de techneuten nodig hebben, ook technische handleidingen.

Kanteelmoersleutel

De elektromonteur gebruikt deze tool om de moer van een antennepot los te draaien, of juist vast te zetten op bijvoorbeeld een Fennek of MB. Is er geen kanteelmoersleutel voorhanden, kan hij het proberen met een schroevendraaier en een hamer, maar de kans bestaat dat het probleem dan alleen maar groter wordt.

Ruggedized GETAC

Met deze makkelijk mee te nemen laptop zet de specialist nieuwe software op radio’s. Daarnaast gebruikt de techneut de GETAC om de 9210’s (een bepaald type radio) een beurt te geven. Voor de andere radio’s gebruikt hij een frequentieteller, maar bij de 9210 is veel digitaal.

Soldeerstation

Is uitgerust met verschillende diktes koppen, omdat de ene klus letterlijk groter is dan de andere. Met behulp van dit gereedschap verbindt de monteur metalen onderdelen met elkaar door middel van soldeer. Voordeel van solderen is dat de temperatuur relatief laag blijft, waardoor het ‘werkstuk’ zelf niet vloeibaar wordt.

Batterijdopsleutel

Dit handzame stukje gereedschap opent het batterijcompartiment van de zogenaamde ‘fillgun’, die een frequentieplan bevat en die de monteurs gebruiken om radio’s in te laden. Zonder de batterijdopsleutel is de techneut niet in staat een nieuwe geheugenbatterij te plaatsen. Onmisbaar dus, want pas dan kan de specialist een fillgun een beurt geven.

Korporaal-1

Hersteller elektrotechniek 

43 Herstelcompagnie, 43 Gemechaniseerde Brigade

“Een paar weken geleden kregen we een platgereden radio binnen. Was onder een pantservoertuig terecht gekomen. Die hebben we natuurlijk afgekeurd en naar de fabriek gestuurd.

Laatst was er een storing met een radio in een Fennek. De eenheid dacht dat de antenne kapot was. Wij kwamen erachter dat het te maken had met de aansluiting op de wand van de Fennek waar een kabel op zit. Aan de andere kant gaat die verder naar een antennepot. Die zat verkeerd aangesloten. Het lag dus helemaal niet aan de antenne of aan de radio maar aan een verkeerde doorvoer. 

Mijn meest tijdrovende klus ooit? In Zweden, met een Pantserhouwitser 2000NL. Een kabel die essentieel was voor het functioneren van dat wapen, was van begin tot eind doorgebrand. Er liepen ongeveer 20 draden doorheen, die allemaal individueel vervangen moesten worden. Mijn sergeant en ik hebben er nieuw draad tussen gezet en die vast gesoldeerd. Daar moest weer een krimpkousje overheen, en vervolgens moest die kabel opnieuw worden getapet met isolatietape en vulkaniserende tape. Daar moest dan óók weer een grotere krimpkous overheen. We hadden er echt een dagtaak aan. Maar dankzij die reparatie kon die houwitser wél weer deelnemen aan het gevecht...”