05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

11 Bevo in de spotlights

Tekst RITM Charlotte Snel
Foto SM Maartje Roos | Video: AOO Arnoud Schoor

Dat ze uitblinken in hun hoofdtaak: bevoorrading, is inmiddels bekend. Maar op de eerste plaats zijn de mannen van 11 Bevoorradingscompagnie nog altijd ‘gewoon’ luchtmobielers. Om de militaire vaardigheden op peil te houden wordt er daarom jaarlijks fanatiek geoefend. Dit keer niet op het geijkte oefenterrein, maar midden in een druk stadscentrum.

Het is in alle opzichten weer even schakelen voor 11 Bevo uit Schaarsbergen. Begin deze week zijn ze achter de schermen vandaan geplukt en in de spotlights gezet. Deze oefening, ‘Bevo Seal’, draait hélemaal om hen.

“Wel wennen hoor”, erkent korporaal-1 Mark. “Normaal ondersteunen we de infanteristen. Wij zorgen ervoor dat ze op tijd en correct worden bevoorraad. Maar dit, het grondoptreden, hoort natuurlijk ook bij ons werk. Goed om dat te blijven trainen.”

‘Grondoptreden hoort natuurlijk ook bij ons werk’

In verschillende scenario’s beoefent Mark samen met ruim 40 andere rode baretten een week lang skills & drills. Patrouilles, offensieve acties, gebouwen zuiveren; het hele pakket komt aan bod. En dit alles onder toeziend oog van toegestroomde burgers. Als uitvalsbases is dit jaar namelijk gekozen voor bijzondere locaties, waaronder het stadscentrum van Middelburg en het toneel van vandaag: een spoortunnel in het kloppende hart van de Prinsenstad, Delft...

Benieuwd naar de belevingen van 11 Bevo? Check de video!